Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. svibnja 2023.

Tata neurokirurg objasnio kako brine o mozgu svoje djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji toliko mnogo zabluda kada je u pitanju mozak, a dr. Rahul Jandial, neurokirurg i autor Neurofitnessa, objašnjava na što bi se roditelji trebali usredotočiti

Budući da je neurokirurg, dr. Rahul Jandial, osim što im je htio pružiti sigurnost, želio je zaštititi i mozak svojoj djeci koji su danas tinejdžeri. Kroz gotovo dva desetljeća roditeljstva i znanje o ljudskom mozgu koje je stekao tijekom tih istih godina, o ovim stvarima je razmišljao kad je pristupio zdravlju mozga svoje djece

Kako se moja djeca hrane? 

To je važno jer je sada jasno da hrana utječe na um i mozak, ali ne na način "superhrane" ili "hrane za mozak". Dr. Jandial smatra da je potrebno svakodnevno jesti neke biljke, a ribu svaki tjedan. Čak i ako je ostala hrana usputna, u školi ili plastičnim omotima, važno je unositi voće i ribu kroz tjedan. Antioksidansi u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi su ključni sastojci za zdravlje mozga. 

mama beba djevojčica Možda te zanima... Vježbe za mozak od rođenja do treće godine djeteta Beba

Imaju li vrijeme bez mobitela? 

"Ovo je važna briga svih roditelja, ali ne treba ograničiti izloženost djece pred ekranima ako redovito izvršavaju svoje obveze. Isto tako, oni na svojim mobitelima gledaju i zanimljive sadržaje", objasnio je dr. Jandial. Naime, jedan ili dva sata prije spavanja bez korištenja mobitela omogućava njihovom umu da luta bez inherentnog upravljanja koje se događa kad se sadržaj prebacuje u njihov um preko zaslona. 

"Um koji luta pristupa putovima u našem mozgu koji su ostali u stanju mirovanja i izloženi su riziku da postanu zastarjeli. Vrijeme u kojem dopuštaš svom umu da luta pomaže, pogotovo nakon aktivnog dana na poslu, u školi ili na mobitelu. I to pomaže kod spavanja", objasnio je dr. Jandial. 

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

Zabavljaju li se svaki dan? 

Dr. Jandial ne želi robote koji su samo posvećeni poslu, ali isto tako ne želi da njegova djeca budu partijaneri koji ne rade ništa. Obje opcije su moguće, ali isto tako ako jedna od tih opcija nedostaje, mogućnosti za osobni i psihološki rast se smanjuju. 

"Važno je naporno raditi, ali se i zabavljati", rekao je dr. Jandial. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jesu li svaki dan impresionirani? 

"Ovo je mali ritual koji imamo. Netko, obično ja, pronalazi link, video ili članak u časopisu koji je potpuno neočekivan početak razgovora", rekao je dr. Jandial, dodajući: "Posljednji o kojem smo svi razgovarali bio je članak u časopisu da psi mogu nanjušiti neke vrste raka kod ljudi."

Prema njegovom mišljenju, to drži obitelj angažiranom i dodaje novi sadržaj našem mozgu iz kojeg možemo intelektualno i kreativno rasti.

djevojčica tuga Možda te zanima... Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga Školarci

Kakvo je njihovo mentalno zdravlje? 

Tinejdžerski mozgovi su 'oluja novih moždanih veza' koje nisu u potpunosti usklađene s emocijama. Važno je razmišljati o učinkovitim strategijama suočavanje sa stresom, prekidima i utjecajima društvenih mreža. 

"Za ovo nemam posebnu strategiju, ali možeš raditi što radim i ja, budi uz svoje dijete", zaključio je dr. Jandial. 

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.