Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. kolovoza 2019.

Dizala mogu biti opasna za djecu: Najčešće ozljede i koraci za sigurnu vožnju

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za djecu je vožnja dizalom avantura, ali ta avantura dolazi s određenim rizicima. No postoji način kako da sačuvaš svoje dijete od bilo kakve opasnosti.

Parents piše da je u travnju 2018. godine Ellen Rosenblum ulazila u dizalo na Manhattanu kako bi posjetila svoju majku te rekla svom sinu Jacobu da pritisne dugme za bakin kat. Trogodišnjak je postupio prema uputama i u trenutku kad su se vrata dizala zatvorila, on je prste pružio između njih, a vrata su se zatvorila oko njegove malene ruke

"Bilo je zastrašujuće", rekla je Rosenblum, opisujući: "Vrištao je, a ja nisam mogla rastaviti vrata. Kad su se napokon otvorila, otišli smo na hitnu gdje su napravili rendgenski pregled, ruka mu nije bila slomljena, ali je bila puna modrica. Trebalo je dva tjedna da modrice nestanu i, godinu dana kasnije, dizala ga i dalje plaše."

Za roditelje je dizalo pogodnost, a za djecu uzbudljiva avantura. S pločom gumba za stiskanje i vožnja do odredišta, dizala su zabava za djecu. Iako su relativno sigurni, izvještaji o ozljedama sugeriraju da, iako možda nećeš morati koristiti stepenice, možeš barem poduzeti korake kako bi zaštitila svoje dijete prije nego što ga pustiš da se vozi

 | Author:

Najčešće ozljede u liftovima i oko njih

Prema Američkom nacionalnom sustavu za nadzor elektroničkih povreda (CPSC), prosječno šest ljudi godišnje umre u dizalima i oko njih, uključujući djecu mlađu od deset godina svake godine. Ali još je više ozlijeđenih.

Godine 2007. pedijatar sa Sveučilišta Indiana, Joseph O'Neil i kolege pregledali su podatke o ozljedama dizala CPSC-a iz 98 bolničkih hitnih službi širom zemlje. Studija je otkrila da je gotovo 2000 djece godišnje ozlijeđeno u liftovima i oko njih, a najčešće ozljede nastale su kada su se vrata dizala zatvorila na dijelu tijela, modricama, struganju ili naprezanju prsta, ruke, lakta ili zgloba. Iza gornjih ekstremiteta, glava je najčešće ozlijeđeni dio tijela za djecu od četiri ili manje godina.

Iako većina pacijenata puštena iz bolnice s lakšim ozljeda, dva posto je hospitalizirano, uglavnom zbog ozljede glave, ozljede ruke ili ozljede prsta. Naime, 26% ozljeda dizala dogodi se kod djece u dobi od 1 do 2 godine, najviše od bilo koje dobne skupine. Djece te dobi počinju hodati i postaju neovisnija, no još ne znaju kako biti sigurna u dizalima. 

"Maloj djeci, posebno mlađoj od 5 godina, često nedostaje snaga, koordinacija, ravnoteža i zaštitni refleksi potrebni za izbjegavanje ozljeda u dizalu", napisao je O'Neilov tim. Istraživači su također primijetili da djeca koja gledaju odrasle koji blokiraju vrata lifta imaju potrebu za imitacijom - i da bi se roditelji trebali suzdržavati od toga. 

Možda te zanima... Mamino upozorenje o opasnosti dude nakon ozbiljne nezgode Beba

Koraci za sigurnu vožnju

U svom programu Safe-T Ride, suradnici u Zakladi za zaštitu dizala pozivaju roditelje da slijede i podučavaju djecu ovim pravilima: 

  • Pazi gdje stojiš
  • Ne diraj vrata koja se zatvaraju
  • Ako se vrata ne otvore, pozvoni na alarm i pričekaj
  • Ako je požar u zgradi, koristi stepenice

To je lekcija koju je Ellen Rosenblum naučila. "Koliko puta odrasla osoba drži vrata lifta za nekoga, ne misleći ništa o tome?" rekla, dodajući: "Ali senzori na vratima izgrađeni su za odrasle i ne mogu uvijek otkriti manje djetetovo tijelo. Dakle, Jacob i ja imamo rutinu: pritisnemo gumb za kat, a zatim ruke u stranu, poput vojnika. To je dobra praksa za oboje."

Dakle, sljedeći put kad budeš s djetetom, dvaput razmisli o držanju tih vrata, čak i ako ti se čini pristojnim. 

Možda te zanima... Sve više djece guta sitne predmete, a ovo su najveće opasnosti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.