Beba Mama poslije poroda 24. studenoga 2017.

Zašto dijete češće nosimo na lijevoj strani?

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji preferiraju lijevu stranu jer im onda jače radi desna strana mozga, koja je odgovorna za emocije

Znanstvenici su uočili kako majke češće drže djecu na lijevom boku i lijevoj strani. Godinama već pokušavaju otkriti zašto je to tako, a prošlo istraživanje pokazalo je da od 75 do 80 posto žena i djevojčica bira lijevu stranu tijela dok drži djecu ili lutke. Jednako je primijećeno i kod očeva, dok se ne odnosi na ostale muškarce. 

Dosad su pogađali kako je uzrok tome blizina srcu ili neki socio-psihološki faktori, no nova istraživanja pokazuju da je ipak riječ o mozgu. Kad drži bebu na lijevoj strani, majci jače radi desna strana mozga, koja joj pomaže da se poveže s djetetom. Naime, ta strana mozga odgovorna je za jezik i interpretiranje emocionalnih signala.

Ljudi nisu jedini koji to rade. Znanstvenici su proučavali brojne sisavce - divlje konje, jelene, klokane, kitove, morževe... Ustanovili su da ne samo da majke drže svoje mlade na lijevoj strani, nego da i mladunci, kad mogu birati, biraju upravo lijevu stranu.

mama beba Možda te zanima... Bebi je mjesto u maminom naručju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.