Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. veljače 2016.

Ljevoruka djeca često su natprosječno inteligentna

ljevorukost djevojčica crta crtanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemojte djecu prisiljavati da postanu dešnjaci jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psihološkim efektima. Ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku i umjetnost

Opredijeljenost za lijevu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon 6. mjeseca života, a najkasnije do četvrte godine. Premda roditelji često forsiraju djecu da koriste desnu ruku, stručnjaci se s time nikako ne slažu. Podaci brojnih istraživanja govore da su ljevoruka djeca često natprosječne inteligencije. Ljevoruki su bili i Napoleon, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci te Pablo Picasso.

"Roditelji ne bi trebali djecu prisiljavati da postanu dešnjaci jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psihološkim efektima. Ljevorukost se lako i rano može uočiti tako da se promatra kojom rukom dijete poseže za predmetima", objašnjava prof. logoped Nataša Šunić.

Pustite dijete da se samo opredijeli 

Najbolje je, nastavlja, pustiti dijete da se samo opredijeli kojom će rukom pisati ili uzeti igračku. I ljevaci mogu imati jako lijep i uredan rukopis, a samo treba paziti da ruka bude pravilno postavljena pri pisanju da ne zaklanja vidni kut djeteta. "Ako se ljevake otpočetka uči pravilno pisati, rukopis neće biti lošiji. Samo je drugačija metoda i način pisanja", kaže Šunić. 

Kod ljevaka je dominantna desna polutka

Napominje i kako se posljedice nasilnog preusmjeravanja ljevorukosti očituju u područjima motorike, govora, intelektualnog razvoja i karaktera. Ljudski mozak je lateraliziran, tj. podijeljen na lijevu i desnu polutku. Lijeva je dominantnija te kontrolira i upravlja informacijama koje dobiva iz desne strane tijela, a desna polutka kontrolira i upravlja informacijama s lijeve strane tijela. Kod ljevaka je situacija obratna i dominantna je desna polutka.

Prema znanstvenim istraživanjima, ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku i umjetnost. Stoga, upozorava Šunić, ne postoji ni jedan opravdani razlog za promjenu prirodnog moždanog sklopa djeteta. Čak 95 posto ljudi su dešnjaci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.