Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 02. listopada 2013.

Djeca s ADHD-om nisu zločesta ili lijena

djeca, igralište, adhd
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od 6. do 13. listopada diljem Hrvatske održavat će se predavanja o hiperaktivnom poremećaju, kontroverzama i zanimljivostima ADHD-a i sve ispričano kroz osobno iskustvo predavača Marka Fereka, predsjednika udruge Buđenje

Mnoge nacionalne i regionalne organizacije u Europi tijekom rujna i listopada organiziraju aktivnosti kako bi podigle svjesnost o ADHD-u. Ove godine udruga Buđenje organizira Tjedan ADHD-a u razdoblju od 6. do 13. listopada. Diljem Hrvatske održavat će se predavanja o ADHD-u, kontroverzama i zanimljivostima ADHD-a i sve ispričano kroz osobno iskustvo predavača Marka Fereka. Također, povodom Tjedna ADHD-a udruga Buđenje u suradnji sa Studiom Smijeha organizira Humanitarnu Stand Up Comedy Večer gdje sav prihod od ulaznica ide u Gradionice – terapeutske igre za djecu s ADHD-om.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece, a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3 do 8 posto školske djece, a glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Bitno je naglasiti da ADHD imaju djeca normalnih ili iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti, što često zbunjuje roditelje i učitelje. Oni vide da su ta djeca pametna i da mogu, ali rezultati koje postižu su daleko ispod njihovih mogućnosti.

Upravo zbog neprepoznavanja poteškoće ta djeca vrlo često nailaze na kritike zbog čega počinju gubiti samopouzdanje. Stoga je od velikog značaja educirati učitelje, roditelje i stručne suradnike kako bi na vrijeme prepoznali poteškoću i pružili djetetu adekvatnu podršku. Iako su djeca s ADHD-om često prepoznata kao "zločesta", "neodgojena" i "lijena", pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

Lista predavanja "Hiperaktivni sanjari – osobno iskustvo":

7.10.2013. u 18 sati, Varaždin, Palača Hercer

8.10.2013. u 18 sati, Legrad (blizu Koprivnice), Društveni dom

9.10.2013. u 19 sati, Zagreb, Klinika za dječje bolesti, Klaićeva 16

14.10.2013. u 18 sati, Split, Gradska knjižnica Marko Marulić

17.10.2013. u 18 sati, Slavonski Brod, Gradska knjižnica Slavonski Brod

22.10.2013. u 19 sati, Daruvar, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Iako Tjedan ADHD-a traje do 13. listopada zbog velikog interesa neka predavanja će se održati izvan Tjedna ADHD-a, a ulaz na predavanja je besplatan!

Humanitarna Stand Up Comedy Večer

Udruga Buđenje u suradnji sa Studiom Smijeha organizira Humanitarnu Večer Stand Up Komedije 5. listopada u 20.30 sati u Vlaškoj 92. Cijena ulaznice je 30 kuna, a sav prihod od ulaznica ide u Gradionice – terapeutske igre za djecu s ADHD-om.

Na knjigu "Hiperaktivni sanjari – bolji, lošiji, drugačiji" autora Marka Fereka (IV. Izdanje) udruga Buđenje za vrijeme trajanja Tjedna ADHD-a osigurava popust od 15 posto.

Više informacija o Tjednu ADHD-a te o ostalim aktivnostima udruge Buđenje možete naći na službenoj web stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.