Roditelji Kolumne roditelja 14. kolovoza 2017.

'Nastojim biti uzor svojoj djeci, no u tome često podbacim'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo je borba sazdana od ljubavi, kušnje i usmjeravanja djeteta prema najboljem putu. Tijekom godina majčinstva naučila sam na tom putu koračati dan po dan savladavajući prepreke

Dok još nisam imala djecu i ja sam imala u glavi idealne odgojne metode koje ću primjenjivati jednog dana kad se rode. Obećavala sam sebi kako neću ponavljati greške svojih roditelja, kako nipošto neću pretjerivati u zabadanju nosa u njihovu privatnost, kako ću im dati prostora da se razviju u snažnu individuu, nikad ih neću udariti ni perom,vrijeđati i omalovažavati, a pustit ću ih da rade stvari koje žele iako se to meni ne bude sviđalo i još mnogo toga.

A onda sam postala majka. I odgojiteljica. Njegovateljica. Psihologinja. Tjelohraniteljica. Savjetnica. Rame za plakanje. Postala sam subjektivna. Nesavršena. Prepuna mana. Ponekad previše razdražljiva. Ponekad depresivna, a ponekad opsesivna i posesivna. Nepravedna i sve ono što za sebe nikad ne bih poželjela. Sve su moje teorije pale u vodu i odgajala sam djecu po osjećaju,po raspoloženju. Nekad pravedno, nekad nepravedno. Vikala, kažnjavala, pecnula po guzi, potegla za uho, očajavala, kritizirala. Kako, oh, kako? Eto, tako.

Možda te zanima... Biti kod kuće s djecom je teško, ali zapravo sam privilegirana Roditelji

Majčinstvo je borba sazdana od ljubavi i kušnje

Možda zato što sam željela najbolje za svoju djecu i u tom silnom htijenju to mi se obilo o glavu. Htjela sam da moje dijete bude voljeno, sretno i bezbrižno. Umjesto toga dobila sam faze urlanja, rasturanja, govorenja ružnih riječi i kajanja. Osjećala sam krivicu. Što sam loše učinila? Vodila sam se uvijek s pravednošću i ljubavlju. Kako meni moje dijete može reći "Glupačo!". Kako se ja mogu oglušiti na dječji plač koji traje nekoliko minuta i ne osjetiti ni trunku sažaljenja prema njemu? Kako mogu odabrati svoje hobije umjesto igre sa djecom? Imam li ja pravo na to? Eto tako. Jer sam žena koja svaki mjesec ima PMS, glavobolje koje mora prehodati, hrpe prljavog rublja, doručak, ručak i večeru za pripraviti, oblačiti i presvlačiti djecu, pomoći starijem djetetu u učenju i tako dalje.

Možda te zanima... 10 obrnutih zakona koje nam nameću naša djeca Roditelji

I dok će mnogi pomisliti kako su to samo izgovori, jer milijuni žena imaju iste obaveze i čime se ja to usuđujem pravdati, ja ću reći - ja sam samo čovjek. Trudim se i nastojim biti uzor svojoj djeci, no u tom nastojanju često podbacim. Ja sam majka koja nastoji odraditi svoj posao, ali ne briljiram uvijek u tome. Majčinstvo je borba sazdana od ljubavi, kušnje i usmjeravanja djeteta prema najboljem putu. Tijekom godina majčinstva naučila sam na tom putu koračati dan po dan savladavajući prepreke. Velik je izazov stavljen pred mene i hvatam se ukoštac sa njim svakodnevno. Nije poanta u tome da tvoje odgojne metode budu uvijek sto posto ispravne, poanta je da u njima nikada ne nedostaje ljubavi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.