Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. listopada 2020.

Misliš da ti je dijete čudno? Možda je darovito

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teški, čudni, naporni, genijalni, kreativni, nemogući... puno je opisa darovite djece. Svojoj okolini, posebice roditeljima, ova su posebna djeca velik izazov, mali ''vanzemaljci'' koji kao da su zalutali s nekog drugog planeta. Saznajte kako prepoznati darovitost!

Ujedinjeno Kraljevstvo na karti većini nas izgleda kao - Ujedinjeno Kraljevstvo. Jedino što vidimo su otočni dijelovi objedinjeni unutar granica monarhije. Čarobnjaka koji kleči i ''ispuhuje Irsku'' vidi jedna darovita djevojčica! Kako neobično, čarobno i neočekivano! Darovita djeca sadržaje iz svoje okoline ne promatraju kroz kalupe, ne prihvaćaju gotove definicije, već ih sami stvaraju kreativnom snagom koja im je svojstvena. Oni ne ''upijaju kao spužve'', zato što im nije dovoljno popiti vodu zdravorazumskih i općeprihvaćenih objašnjenja, već teže samostalnom objašnjavanju svijeta oko sebe. 

Darovitost je, kako to navode autorice knjige 'Darovito je, što ću s njim?' Jasna Cvetković-Lay i Ana Sekulić-Majurec, spoj iznadprosječnih sposobnosti, kreativnosti i osobina ličnosti. Dakle, visokorazvijene intelektualne sposobnosti same za sebe nisu  pokazatelj darovitosti, njima se moraju pridružiti kreativnost i specifične osobine ličnosti

Stalna pitanja i potraga za smislom života

Darovita su djeca jako znatiželjna. Tko?! Što?! Zašto?! Kako?! Zbog čega?! U njihovim se glavama pitanja samo množe i prouzročuju neravnotežu koja ih kopka; tek se spoznajom odgovora ponovno uspostavlja kognitivni mir, koji, doduše, kratko traje, jer toliko toga još ne znaju, a toliko bi htjeli znati!

dijete, pitanje, zantiželja Možda te zanima... Temelj razvoja: Ne postoje besmislena dječja pitanja Vrtić

Daroviti pitanja postavljaju i sebi samima, ali i drugima, što ponekad roditelje i nastavnike može dovesti do ludila, jer često ne znaju što odgovoriti ili nemaju vremena posvetiti se djetetovim potrebama za razumijevanjem. Odrasli su posebno zatečeni pitanjima poput: "Zašto mi živimo?'". Duboka filozofska razmišljanja o smislu života ili pitanja o postanku svijeta česta su preokupacija darovite djece. 

'Čudaci' sa smislom za istinu i pravdu

Puni su neobičnih ideja. S lakoćom osmišljavaju nešto nekonvencionalno, drugačije od uobičajenog, zato su poslije, kao odrasle osobe, često pioniri u novim, neistraženim i neprepoznatim područjima. Sklonost misaonoj različitosti ponekad je teret za darovitu djecu jer ih se etiketira kao ''čudake''. Daroviti pokazuju visok stupanj misaone nezavisnosti, svijet vrednuju prema vlastitim unutrašnjim, a ne prema vanjskim društvenim kriterijima. Nisu konformisti, zato i odudaraju od mase i ''bodu u oko'' svojom neobičnošću na koju se često gleda negativno. 

djevojčica Možda te zanima... Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu Školarci

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nadalje, darovita su djeca često osjetljiva na nepravdu te su u njihovim idejama i mislima često sadržana načela jednakosti, istine i pravde. Tako je jedan dječak, prepričavajući svoju ideju o udruženom razbijanju leda u bajkalskih tuljana prema kojem postoji ''glavni'' tuljan, napomenuo da bi se svi tuljani trebali izmjenjivati u ''šefovanju''. 

Nezainteresirani za svakodnevicu

Nisu ljubitelji rutinskih zadataka, ignoriraju obavljanje svakodnevnih praktičnih sitnica; budući da su vođeni vlastitim kompasom koji im govori što je važno, teško ih je uvjeriti u nužnost određenih radnji: "Zašto moram složiti krevet ujutro kad ću ga navečer ionako ponovno razbacati?'"

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

Kada pronađu nešto što ih zanima, iznimno su marljivi i izdržljivi tijekom bavljenja tom aktivnošću ili temom. Mogu satima, primjerice, čitati enciklopedije o temi koja ih zanima ili vježbati sviranje nekog instrumenta. Osim radne izdržljivosti karakteriziraju ih i sposobnost visoke i dugotrajne koncentracije, te jaka motivacija (u savladavanju onoga što ih interesira). 

Darovita djeca više vole društvo odraslih jer su im oni primjereniji sugovornici od njihovih vršnjaka, a druga ih djeca ponekad i izoliraju jer su daroviti često introvertirani pa teže izgrađuju socijalne odnose

S neke druge planete? 

Teški, čudni, naporni, genijalni, kreativni, nemogući... puno je opisa darovite djece. Činjenica je da su to djeca s posebnim potrebama na čije specifične odgojno-obrazovne potrebe treba odgovoriti sustavnom podrškom i u roditeljskome domu i u školi, inače im prijeti opasnost da se njihova darovitost utopi u standardiziranosti školskoga sustava.

Jelena Zelenbrz Kvasnička Možda te zanima... 'Zašto dopuštam sinu da skače po krevetu?' Roditelji

Svojoj okolini, posebice roditeljima, ova su posebna djeca velik izazov, mali ''vanzemaljci'' koji kao da su zalutali s nekog drugog planeta. Na njihovu žalost, nema jasnog recepta kako odgajati darovitu djecu, no ono što bi svakako trebali poticati je dvosmjerna prilagodba: prilagodba darovite djece okolini i prilagodba okoline darovitoj djeci. Dopustiti djeci da svojom nadarenošću mijenjaju svijet oko sebe, presudno je kako bi se iz potencijala darovitosti jednoga dana razvili veliki genijalci

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vrapcic

    izvrstan članak i zanimljiva tema

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.