Roditelji Sretna mama 05. lipnja 2014.

'U našoj kući dopušteno je šaranje po zidovima!'

Branka Štrbac Jakšić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dizajnerica na dugom roditeljskom dopustu Branka Štrbac Jakšić svoje tri kćeri od najranije dobi potiče na nesputano likovno izražavanje, od šaranja po za to namijenjenim zidovima i prozorima, do oslikavanja tatinih kućnih papuča

"Kada odlučite, kao ja, ostati tri godine na porodiljnom dopustu, to možda zvuči cool. Ali ako ste pritom svoju djecu odlučili ne dati u vrtić prije napunjene četiri godine, to znači veliko odricanje i veliku psihičku i fizičku snagu, za koju ponekad pomislite da je nemate, ali je onda ipak nekako pronađete. Možda ne baš onakvu kakvom ste je zamišljali, ali budite se sretni. I iako iz ove perspektive izgleda kao da sam postavši majkom izgubila svaku vezu sa svojim najranijim snovima, nastanak Matite-Olovčica dokaz je da su upravo djeca u meni probudila ono najljepše, moje snove", kaže mama tri djevojčice Branka Štrbac Jakšić, koja je nedavno na Facebooku pokrenula stranicu Matite-Olovčice. Na njoj objavljuje crteže djece od najranije dobi do 10 godina, koje joj šalju drugi roditelji, a uskoro će se pridružiti roditeljima-kolumnistima na Klokanici.

Još od osnovne škole, Branka je voljela dizajnirati stvari i crtati stripove, a kao diplomirani dizajner odjeće radila je u dva vodeća poduzeća za odjeću i tekstil pa danas iza sebe ima 12 godina radnog iskustva u dizajniranju odjeće.

Branka Štrbac Jakšić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

"A onda smo suprug Tihomir i ja postali roditelji. Prvi put. Nedugo zatim i drugi put. A potom i treći. I danas smo roditelji triju djevojčica. Diplomirani ekonomist i dizajnerica. Zvuči kao savršena podloga za bračno-poslovnu suradnju. No iako oboje uživamo u umjetnosti, suprugovi i moji poslovi trenutno se ne preklapaju. Ipak, ima naznaka da bi se i tu nešto moglo promijeniti", kaže Branka, koja nam je priznala da se kao majka stalno iznova preispituje.

"To preispitivanje ispravnosti odgojnog pristupa može biti dvosjekli mač. S jedne strane dolazim do sjajnih rezultata i čudesnih odgovora, a s druge strane to povremeno zauzima mjesto bezbrižnosti u našim zajedničkim druženjima. Suprug  i ja ipak se nadamo da smo dobra kombinacija. I dok je moj odgojni stil, kao i crtanje, pomalo 'van struje', on je tu vrlo dobar korektor. Nadamo da će djeca iz ponuđenog izvući ono najbolje", kaže kroz smijeh.

Branka Štrbac Jakšić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

No ozbiljno dodaje da se ona i suprug trude ponuditi kćerima što različitije sadržaje u odrastanju kako bi lakše uočili u čemu one najviše uživaju. Jedna od obaveznih stvari ipak im je redovita sportska aktivnost, trenutno gimnastika. Također, kaže, smatraju važnim djecu uputiti na kritičko mišljenje, ponajviše u smislu promišljanja o svojim i tuđim postupcima. 

"Učimo ih da istinu traže i preispituju te da se imaju pravo predomišljati u stajalištima i idejama", ističe Branka, a vezano za likovni odgoj svojih kćeri, kaže da tu nema prisile.

Dječji crteži na Facebooku

"Jednostavno, svjesna u čemu sam dobra i u čemu uživam, to nudim svojoj djeci. Tako sam im od najranije dobi pružila mogućnost nesputanog likovnog izražavanja. Pritom mislim na pravu nesputanost - na šaranje po za to namijenjenim zidnim površinama našeg stana, po prozorima, kućnim papučama (čak je i suprug teškom mukom dao svoje obojiti pa mu je kasnije bilo drago), s jasnom naznakom da se to smije u 'našoj kući'",

Facebook stranicu Matite-Olovčice namijenjenu objavljivanju dječjih crteža Branka je pokrenula kako bi s drugima mamama mogla razmjenjivati crteže djece i uživati u promatranju svijeta iz kuta gledanja novih generacija.

"Ispočetka sam euforično 'naganjala' frendice da im pokažem što moja djeca crtaju, a onda sam imala priliku vidjeti i neke crteže njihove djece. Tu se dogodio nenadani 'klik'. Jednaka me euforija hvatala gledajući i njihove crteže, pogotovo ako bi me se dojmili. Širenje se nastavilo i sad svi uživamo. 'Mama, stavi ovo na Matite!', sve češće se zaori stanom dok nožice brzo tapkaju u sobu s računalom da mi donesu crtež na fotografiranje. A onda najmlađa, od 20 mjeseci, zabrunda: 'Aghhhh' i donese mi crtež na kojem ja prepoznajem dinosaura koji riga vatru, dok se suprug hvata za glavu i grca od smijeha. 'Ali ja sam ozbiljna' – komentiram ja.... Tako otprilike izgledaju radni 'trenuci' Matite-Olovčica razbacani u 24 raspoloživa radna sata", ispričala nam je ova mama te istaknula da bez njezine tri djevojčice ne bi bilo ni Matite-Olovčica.

Tri kćeri, svaka posebna

A kaže da je svaka od njih posebna, što se vidi i u načinu kako crtaju"Šestogodišnja Tihana je plavooka zlatokosa, primijetili bi drugi, a ja bih dodala - plaha izvana, tinjajući plamen iznutra. Brza, bistra, logična, perfekcionist. Takva je i u crtežu. Od rana je znala u tri jasna poteza na crtežu istaknuti ono najvažnije i tako u sekundi opisati različite situacije nedvojbenog značenja. U dobi od šest godina prigrlila je zastrašivanje i opasnost kao izazove s kojima se uči suočiti, kao nešto što je izdvaja od drugih, ali na neki način i 'štiti' i to je vidljivo i u njezinim trenutnim crtežima, koji su sada puni vampira i kostura. No na svu sreću ima i psića i mačkica", smije se Branka.

Branka Štrbac Jakšić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za Tenu, koja će uskoro napuniti četiri godine, kaže da su njezini pokreti i dodiri oduvijek nešto posebno, a zagrljaji pretopli. "Takav joj je i crtež. I danas su joj linije još uvijek mekane i odmjerene, a kompozicija promišljena. Kod nje nema veće naglosti i slučajnosti. Crtež uvijek nekako lebdi i titra, ali je uvijek precizan. Trenutno uživa u kolažu", dodaje.

Najmlađa, 20-mjesečna Marina, odrasta uz snažne utjecaje svojih sestara, a u crtežu se, prema maminim riječima, itekako dobro snalazi: "Jasno, odrješito i sigurno!"

Ljubav prema slikama i pričama

"Ono što me kod sve tri kćeri ipak najviše veseli jest što nisu razvile strah ni od linije ni od papira. Strah od neuspjeha -nepostizanja zamišljenog - pojavljuje se kako bivaju starije, ali put do te faze bio je pročišćen od straha. I tu vidim svoj uspjeh", kaže Branka.

Za kraj ipak ističe da se, koliko god crtanje bilo njezina ljubav, u obitelji zajedničke aktivnosti ipak u najvećoj mjeri vrte oko priča: "Knjige i priče velika su, ako ne i najveća ljubav, pogotovo naše najstarije kćeri, pa tako i okosnica naših dana. Od jutra do sutra (bez pretjerivanja), pričaju se priče i priče. Stvarne i izmišljene", kaže ova zanimljiva mame, čije ćete kolumne uskoro čitati na Klokanici

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.