Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. travnja 2016.

Kako prepoznati je li vaše dijete darovito?

dijete dječak majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često žive u u uvjerenju da je njihovo dijete napredno, međutim neki jasni znakovi ukazuju na postojanje talenta ili natprosječne inteligencije kod djeteta

Ukoliko vaš mališan predškolskog uzrasta ima neke od ovih karakteristika, vrlo je vjerojatno da se radi o darovitom djetetu:

  • Dijete ima neki poseban talent, poput neke umjetničke osobine (sposobnosti), ili se neuobičajenom lakoćom koristi brojevima. Na primjer, djeca koja crtaju neobično realistične slike, ili koja koriste brojeve na specifičan način, mogu biti darovita.
  • Doseže razvojne ključne točke dosta ispred vršnjaka.
  • Ima napredne jezične sposobnosti, kao što je opsežan rječnik ili sposobnost izražavanja u složenim rečenicama mnogo ranije od druge djece iste dobi.
  • Vrlo je je znatiželjno i uvijek postavlja pitanja.
  • Neobično je aktivan/na (ne hiperaktivan/na). Iako hiperaktivna djeca često ne mogu fokusirati pažnju, darovita djeca se mogu koncentrirati samo na jedan zadatak na duži vremenski period, vrlo su strastveni u svojim interesima, a traže izazove u teškim aktivnostima.
  • Ima bujnu maštu.
  • U stanju je zapamtiti činjenice i lako se može prisjetiti podatka koji je čuo/la u nekoj televizijskoj emisiji, filmu, ili pročitao u knjizi.

Ostali znaci darovitosti ponekad mogu biti teški za prepoznavanje. Neka talentirana djeca shvate da su"drugačija" od svojih vršnjaka. Ponekad to može utjecati na njih da se osjećaju izolirano i povučeno. Nažalost, ponekad su izuzetno talentirana i nadarena djeca “meta” za nasilničko ponašanje. Također, činjenica da vrlo često misle brže nego što se mogu izraziti kod njih može izazvati frustraciju i nezadovoljstvo.

Je li moje dijete napredno?

Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.