Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. rujna 2014.

Probudite genijalca u svom djetetu

patkica dječak kupanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak vam i gumena patkica za kupanje može pomoći da kod svog djeteta potaknete razvoj inteligencije i postavite temelje budućeg školskog uspjeha. Puno ideja za takve poticajne aktivnosti namijenjene djeci od rođenja do 11. godine pronaći ćete u knjizi 'Probudite genijalca u svom djetetu', koju ste mogli osvojiti u našem nagradnom natječaju!

"Kad upoznate metode učenja i motiviranja djece objašnjene u ovoj knjizi, moći ćete ohrabriti djecu svih dobi i sposobnosti", obećaje u uvodu knjige 'Probudite genijalca u svom djetetu' autor Ken Adams, pisac, predavač i savjetnik koji je mnoge godine posvetio poučavanju učenika svih dobi i sposobnosti, a ima iskustva i u radu s nadarenom djecom. U njegovoj knjizi pronaći ćete ideje za različite interaktivne igre za razvoj mladih umova od rođenja do 11. godine

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Uz ove praktične vježbe, igre i aktivnosti potaknut ćete dijete na učenje i pretvoriti ga u odličnog učenika. Shvatit ćete načine na koje bebe i djeca uče i otkriti ključne vještine za svaku dob. 

Dobitnici knjige tjedna!

Po čemu vidite da je vaše dijete pametno, u kojim situacijama pomislite da u njemu čuči mali ganijalac? Tri odgovora na ovo pitanje koje ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 4. srijede 10. rujna do 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Probudite genijalca u svom djetetu' u izdanju Profila. Dobitnici su bbi, mmama i Ina, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila.

 U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige vam prenosimo nekoliko ideja za jednostvne i zabavne vježbice namijenje djeci od dvije do tri godine:

Svog dvogodišnjaka potaknite na istraživanje

Djeca ove dobi imaju veliku želju za "otkrivanjem" tako da ćete jedno kraće vrijeme iskoristiti za poticanje djeteta prema aktivnostima koje služe kao poveznica i uvod u buduća školska istraživanja. Na ovaj se način stječe znanje o strategijama, zakonitostima raspravljanja te o rješavanju problema, što će potaknuti način razmišljanja iako, naravno, na najosnovnijoj razini.

Plutanje i potonuće

Dijete sad može samo za sebe otkrivati koji će predmeti plutati na površini, a koji će potonuti. Dajte mu različite predmete - plastične čaše, kovanice, metalne igračke, šibice, plastelin, plastične i metalne čepove za boce, lutke, špekule - pustite ga da odluči. Možete mu spomenuti da će metalni čepovi za boce potonuti napuni li ih vodom; možete mu pokazati da će plastelin plutati na površini ako ga se stanji u obliku broda.

Teže i lakše

  • Kupite vagu.
  • Pokažite djetetu kako da otkrije koja je od njegovih igračaka teža. Recite: "Ova je igračka teža od ove." Kraj vage koji se spušta prema dolje povezuje se s težim predmetom, a zbog vidljivosti dokaza dijete će lakše razumjeti načelo i spremiti ga u pamćenje.
  • Možete pomoći djetetu da posloži igračke od najlakše do najteže.

Zrak

Tlak zraka možete djetetu objasniti tako da mu pokažete da, uzme li slamku i zapuše li u nju, može u vodi ili soku napraviti mjehuriće zraka. Recite mu da će, budete li puhali prema njemu, osjetiti zrak na svojem licu. Od toga mu se puhanja i kosa može razbarušiti. Dijete može i samo puhati te napraviti male valove na površini vode u zdjeli ili u kadi. Recite mu da se ovo puhanje može usporediti s vjetrom koji, kad puše, ljulja lišće na stablima i ljudima mrsi kosu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.