Roditelji Zanimljivosti 11. listopada 2017.

Sva djeca nadarena su za glazbu, a o njoj uče kroz igru s roditeljima

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li se ikada upitali što možete učiniti kako biste potaknuli glazbeni razvoj djeteta? Pročitajte više o programu Music Together i saznajte koliko je važna uloga roditelja u ranom glazbenom razvoju djeteta

"Svaki čovjek je muzikalan. Svatko od nas ima urođenu sposobnost da nauči pjevati u intonaciji, kretati se i svirati u skladu s ritmom" – ovim bi se riječima približno dala opisati ideja Kennetha Guilmartina i Lily Levinowitz u skladu s kojom su prije 30 godina osmislili Music Together.

Dok mnogi smatraju da je bavljenje glazbom privilegija “talentiranih”, američki je dvojac sa svojim suradnicima razvio program Music Together u kojem uživaju i roditelji i djeca, a nerijetko i drugi članovi obitelji, bez obzira na to imaju li formalno glazbeno obrazovanje, pjevaju li rado u društvu, sviraju u amaterskom bandu ili su s glazbom na “Vi”.

 | Author: promo Foto: promo

Jezik glazbe je univerzalan. On prelazi sve granice, poništava kulturne barijere, prodire u srca, budi i razvija emocije. Čovjekov instinkt i potencijal za stvaranje glazbe prisutan je od samog rođenja. Otuda dolazi i njegova stalna potreba da bude okružen glazbom tijekom čitavog svog života, bilo pasivno konzumirajući je ili aktivno sudjelujući u stvaranju glazbe. Kako bismo potaknuli aktivno bavljenje glazbom, važno je od najranije dobi kod djece razviti ljubav prema glazbi i postaviti temelje za njihov glazbeni, a time i sveukupan razvoj.

Što je Music Together?

Kada jednom postanemo roditelji prirodno je da svoju djecu želimo izložiti pozitivnim iskustvima i prilikama da se zdravo razvijaju i rastu. Music Together je program rane glazbene edukacije za djecu od 0-8 godina. Zamišljen je s namjerom poticanja djetetovog razvoja kroz aktivno bavljenje glazbom u obiteljskom okruženju primjenom dobno primjerenim aktivnosti. Ideja programa jest omogućiti djeci da od samog rođenja te tijekom najranijeg djetinjstva kroz pomno smišljene aktivnosti budu izložena raznovrsnim glazbenim utjecajima iz različitih kultura te tako upoznaju različite ritmove, glazbene ljestvice i tonalitete. Kroz neposredno muziciranje (sviranjem na instrumentima primjerenim dječjoj dobi, igre prstima, brojalice, ples uz glazbu) djeca stvaraju osjećaj za ritam, intonaciju, intenzitet te razvijaju osnovne glazbene vještine koje su temelj kasnijem formalnom učenju glazbe.

 | Author: promo Foto: promo Iako je naglasak Music Together programa na glazbenom razvoju djeteta, nedvojben je njegov utjecaj na druga razvojna područja – razvijanje motorike, razvoj govora, osjećaja za umjetničko izražavanje.

Vrijednost i posebitost Music Together programa jest i zajedničko, aktivno sudjelovanje roditelja i djece na radionicama. Uz današnji ubrzan način života u kojem su zajedničke obiteljske aktivnosti sve rjeđe programi poput ovog pomažu nam da kroz glazbeno druženje s drugim obiteljima učimo djecu zajedničkom stvaranju što postavlja temelje za kasnije društvene interakcije u životu.

 | Author: promo Foto: promo

U 45 minuta glazbenih aktivnosti nema prostora za prazan hod. Tijek radionice je predviđen temeljem iscrpnih istraživanja  renomiranih američkih glazbenih pedagoga koja su započela prije 30 godina, a usavršavanje traje do danas. Glazbene aktivnosti su promišljene i dinamične što dovodi do obostranog zadovoljstva roditelja i djece.

U Zagrebu je Music Together prisutan već 9 godina i mnoge je generacije mališana na svoj osebujan način uputio u čarobni svijet glazbe.

Detaljnije o programu pročitajte na službenoj stranici ili posjetite Facebook stranicu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.