Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 04. studenoga 2016.

Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama 11-godišnjakinje brine se jer se njezina djevojčica teško snalazi u društvu, a pročitajte što joj savjetuje prihologinja Miranda Novak

Imam kćer od 11 godina koja se teško snalazi u društvu. Za razliku od njenih vršnjakinja, ona je za njih još dijete. Izdvaja se od grupe djece. S jednom ili dvije djevojčice je ok, ali čim je društvo veće, ona bježi i postaje vuk samotnjak. Teško je i prihvaćaju, ona to osjeća, a nije borac nego kad joj netko nešto lose kaže, rasplače se. Pravedna je i dobra tako da je to sve boli. Djeca su jako, jako okrutna pa ako mi možete pomoći savjetom kako da joj olakšam cijelu situaciju. Kako da se lakše nosi s time i da bude malo čvršća i da se lakše prilagodi  jer vidim da joj je teško i da se ne snalazi.

Ne vidim iz pitanja, no pretpostavljam da je velika vjerojatnost da je vaša djevojčica introvertirana te da je karakterno dosta senzibilna. Taj dio se vjerojatno tijekom cijelog života neće mijenjati, bit će nježnija dušica i vrlo vjerojatno će intenzivnije reagirati na stvari u životu.

Mislim da je važno da s vaše strane dobiva poruku da zbog toga nije manje dobra, nedovoljno hrabra ili čvrsta. To što pokazuje svoju nježnost, to ustvari znači da je iskrenija i hrabrija od drugih. Podržite je u tome tako da je učite da voli sebe i da ne mora biti ista kao drugi te da ne mora prikrivati svoju pravu prirodu. Važno je da je svjesna svojih granica i da se okruži s ljudima koji to poštuju i u čijem se društvu osjeća sigurno. Istovremeno, važno je da je kao roditelji podučite tome da cijeli svijet neće biti takav da je pazi i ušuškava – razne situacije će tražiti dobre socijalne vještine i snalaženje i fleksibilnost.

Kako je ona dosta osjetljiva, mislim da je važno i da se zapitate da li vi i suprug prema njoj imate previše zaštitnički stav, možda joj svojom pretjeranom brigom nesvjesno šaljete poruku da nešto ne može. Iz pitanja ne vidim kakvu sliku o sebi ima vaša kćer. Kako dosta burno reagira, čini se da je te da je i sama svjesna da ima problem sa sklapanjem prijateljstava. Ako ima nisko samopouzdanje, svakako je važno da joj pomognete jer je cijela priča sa samopouzdanjem i poteškoćama s prijateljima kao začarani krug: ako se na vrijeme krug ne prekine, djeca imaju dojam da su sve drugačija i drugačija od svojih vršnjaka, osjećaju sve veću nesigurnost u kontaktiranju s prijateljima, nemaju osjećaj osobne efikasnosti koji je važan za samopouzdanje, povlače se u sebe te su još nesigurniji.

Toplo bih vam preporučila razne vježbe za jačanje socijalnih vještina te zaista dobre knjige "Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije" te "Pobijedite sramežljivost - a djecu cijepite protiv nje", mislim da biste tamo mogli naći dosta informacija. Želim vama i vašoj djevojčici puno puno sreće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.