Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 24. srpnja 2023.

Kada djeca mogu ostati sama kod kuće? Evo što kažu psiholozi

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetni praznici su zapravo iskušenje za mnoge roditelje koji se suočavaju sa specifičnom nedoumicom. Kada ostaviti dijete samo u kući, kada je to uputno učiniti, pitanje je koje si postavlja svaki roditelj u nekom trenutku odrastanja svog djeteta

Ne postoji univerzalno vrijeme koje bi vrijedilo za svu djecu i određivalo njihovu spremnost da ostanu prvi put sama kod kuće. U pitanju su velike individualne razlike, a idealno vrijeme ovisi od spremnosti djeteta. Prema Obiteljskom zakonu djecu predškolske dobi roditelj ne smije ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina.

Za ostavljanje djeteta, odnosno školarca, samog kod kuće nije bitna samo dob. Mnogo važnije je kakvo je dijete po naravi. Ako je plašljivo, naravno da ga ne bi trebalo ostavljati samog kod kuće. Ali ako dijete vrlo rano pokazuje samostalnost i zrelost, nema razloga zašto ono ne bi moglo biti povremeno samo kada krene u školu.

Kada procijenite da je dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju. Pitajte dijete sljedećih nekoliko pitanja kako biste se uvjerili može li i smije li doista ostati samo kod kuće:

  • Kako bi reagirao da netko pozvoni na vrata?
  • Što bi učinio da uoči poplavu ili požar?
  • Bi li otkrio nepoznatim osobama na telefon da je sam kod kuće?
  • Kome smije otvarati vrata?
  • Kada vas treba odmah nazvati?
  • Što će raditi dok se roditelje ne vrate?

Bitno je voditi računa o tome da se držite dogovora. Ako očekuje od djeteta da posluša sve vaše savjete, realno je da će dijete od vas očekivati da ćete se vratiti u dogovoreno vrijeme. Ne ostavljajte djecu na cjedilu u ovakvim situacijama jer bi se mogli preplašiti.

Možda te zanima... 5 pravila sigurnosti koja bi svi četverogodišnjaci trebali znati Vrtić

U našem društvu roditelj ima sam pravo odlučiti kada svog školarca smatra dovoljno zrelim i samostalnim da bi ostalo, čak i na kratko, samo kod kuće. U Americi je donesen pravilnik prema kojem djecu mlađu od 12 godina ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće, osim samo na kratak period, djeca do 16 godina ne bi smjela biti sama tijekom noći, dok bebe i mala djeca nikada ne bi smjela biti prepuštena sebi. Ovaj pravilnik naišao je na mnogobrojne kritike tamošnjih roditelja jer se u tom slučaju mamama i tatama oduzima pravo da sami procijene je li dijete spremno na samostalan boravak kod kuće.

Dijete nakon polaska u školu smije povremeno ostajati samo, no pobrinite se da to isprva budu periodi po svega nekoliko minuta. Uputite dijete na to što smije, a što ne dok je samo kod kuće. Neka vam prepriča što je radio dok je bio sam kada se vratite kući. Samo tako možete graditi postepeno povjerenje u dijete, ali i djetetovu samostalnost!

Defektologinja i Gestalt psihoterapeutkinja Ana Karakaš, osnivačica Centra za psihološko savjetovanje Kutak, ističe da bi roditelji, prije nego li dijete prvi put ostave samo, trebali dobro razmisliti je li ono dovoljno staro, odnosno zrelo za taj korak. 

"Vezano za samu dob, obiteljski zakon je jasan, djecu predškolske dobi ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće. Znači li to da s polaskom u školu to postaje prihvatljivo? Neki roditelji to rade jer nemaju drugog rješenja, primjerice škola nema tzv. produženi boravak ili nemaju 'baka servis', odnosno drugu odraslu osobu koja može preuzeti brigu o djetetu. Drugi pak smatraju da je njihovo dijete dovoljno zrelo da se brine o sebi već u nižim razredima osnovne škole. Iako postoje vidljive razlike u zrelosti djece iste dobi, stručnjaci smatraju da djeca do 12 godina ne bi smjela biti ostavljana sama ili pod nadzorom drugog djeteta", kaže Ana Karakaš te dodaje da dijete možemo, opet ovisno o njegovoj zrelosti, ostaviti samo nakon četvrtog razreda, između 10. i 12. godine, i to dva do tri sata.  

Kako procijeniti je li dijete spremno ostati samo?

U procjeni spremnosti može li dijete ostati samo roditeljima može pomoći procjena “kako se djetetu čini pomisao da ostane samo kod kuće” te “može li se samo brinuti o sebi”, objašnjava mag. psihologije Petra Šimčić.

"Pitajte se i pridržava li se dijete inače pravila i dogovora, kako se nosi sa situacijama koje su mu stresne ili u drugim nepoznatim situacijama. Zna li dijete kako će kontaktirati roditelje ili druge bliske ljude u slučaju nužde", kaže Šimčić. Kad shvatite da je dijete “dovoljno odraslo”, planirajte najoptimalniji način na koji se to može izvesti.

Možda te zanima... 11 savjeta kako pripremiti dijete koje ostaje samo kod kuće Školarci
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.