Školarci 28. ožujka 2023.

12 važnih i korisnih načina kako ojačati samopouzdanje kod djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od samog rođenja djeca uče nove vještine vrtoglavom brzinom, a s tim novim vještinama dolazi i sve više samopouzdanja. No, u nekom trenutku to samopouzdanje može biti poljuljano…

Koliko je važno savladati neku vještinu, toliko je važno biti uvjeren da ju znaš. Drugim riječima, ako neku vještinu i svladamo, a nedostaje nam samopouzdanja, možda ju nećemo dovoljno uspješno koristiti. Isto tako, da bi dijete moglo napredovati, mora vjerovati u vlastite sposobnosti, ali istovremeno i znati se nositi s činjenicom da u nečem nije uspješno. Kad u nečem uspijemo, tada se oporavljamo od uspjeha i tako razvijamo zdravo samopouzdanje.

Naravno, roditelji mogu utjecati na razvoj samopouzdanja kod djece i svojim postupcima potaknuti razvoj njihova osjećaja sposobnosti i vrijednosti, te time i razvoj samopouzdanja. Evo nekih načina kako to činiti svakodnevno!

1. Budi uzor po samopouzdanju

Da, čak i ako se tako baš i ne osjećaš! Kad te dijete vidi kako se s optimizmom i spremno hvataš ukoštac s novim zadatcima, to će biti vrlo dobar primjer za kopiranje. To ne znači da moraš glumiti savršenog roditelja, naravno. Priznaj svoju nesigurnost, ali nemoj se na nju usredotočiti – usredotoči se na pozitivne stvari koje radiš kao pripremu za ono što ćeš napraviti.

2. Nemoj se živcirati zbog grešaka

Dijete mora vidjeti da svi griješe i da je važno iz grešaka učiti, a ne razmišljati o njima. Samopouzdani ljudi ne dopuštaju strahu od neuspjeha da im stane na put - ne zato što su sigurni da nikada neće doživjeti neuspjeh, već zato što znaju kako lako podnijeti neuspjehe.

3. Potakni dijete da isproba nove stvari

Umjesto da usmjere svu svoju energiju na ono u čemu su već izvrsni, dobro je da se djeca iskušavaju u drugim vještinama. Stjecanje novih vještina daje djeci osjećaj sposobnosti i samopouzdanja da se mogu uhvatiti u koštac sa svime što im se nađe na putu.

4. Dopusti djetetu neuspjeh

Prirodno je željeti zaštititi svoje dijete od neuspjeha, ali djeca uče metodom pokušaja i pogreške, a neuspjeh u postizanju cilja pomaže djetetu da shvati da to nije ništa strašno. Također može potaknuti dijete na veći trud, što će mu dobro poslužiti i u odrasloj dobi.

5. Pohvali ustrajnost

Naučiti ne odustati pri prvoj frustraciji ili povlačenju nakon jednog neuspjeha važna je životna vještina. Samopouzdanje i samopoštovanje se ne odnose na uspjeh u svemu cijelo vrijeme, već na to da budemo dovoljno otporni da nastavimo pokušavati i da nas ne uzrujava ako u nečem nismo najbolji.

6. Pomogni djetetu pronaći svoju strast

Istraživanje vlastitih interesa može pomoći djeci da razviju osjećaj identiteta, što je ključno za izgradnju povjerenja. Naravno, vidjeti kako se njihovi talenti razvijaju također može biti veliki poticaj za samopouzdanje.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

7. Postavi ciljeve

Artikuliranje ciljeva, velikih i malih, i njihovo postizanje čini da se djeca osjećaju snažno. Pomogni svom djetetu da želje i snove pretvori u djelotvorne ciljeve potičući ga da napravi popis stvari koje žali postići. Zatim vježbajte rastavljanje dugoročnih ciljeva na realne, manje ciljeve. Tako ćete zajedno potvrditi njihove interese i pomoći im da nauče vještine koje će im trebati da postignu svoje ciljeve tijekom života.

8. Proslavi trud

Hvaliti djecu za njihova postignuća je sjajno, ali također je važno dati im do znanja da smo ponosni na njihov trud bez obzira na ishod. Za razvoj novih vještina potreban je naporan rad, a rezultati nisu uvijek trenutni. Daj djetetu do znanja da cijeniš posao koji radi, bez obzira na to jesu li to mala djeca koja grade toranj od kocaka ili tinejdžeri koji sami uče svirati gitaru.

9. Očekuj od djeteta da se uključi

Možda će se nekad žaliti, ali dijete se osjeća povezano i cijenjeno kad se od njega očekuje da radi poslove primjerene dobi, od skupljanja igračaka do pranja posuđa ili odlaska po mlađe braće i sestre. Domaća zadaća i vanškolske aktivnosti su odlični, ali kad osjete da su potrebni svojoj obitelji, to je za njih neprocjenjivo.

10. Prihvati nesavršenost

Kao odrasli znamo da je savršenstvo nerealno i važno je da djeca shvate tu poruku što je ranije moguće. Pomozi djetetu da uvidi da je ideja da su drugi uvijek sretni, uspješni i savršeno odjeveni fantazija, i to destruktivna, bez obzira na je li to na TV-u, u časopisu ili na prijateljevim društvenim mrežama. Umjesto toga, podsjeti dijete da je ljudski i sasvim u redu ne biti savršen.

11. Pripremi dijete za uspjeh

Izazovi su dobri za djecu, ali bi također trebali imati prilike u kojima mogu biti sigurni da će uspjeti. Pomozite svom djetetu da se uključi u aktivnosti zbog kojih se osjeća ugodno i dovoljno samouvjereno da se uhvati u koštac s većim izazovom.

12. Pokaži ljubav

Neka dijete zna da ga voliš bez obzira na sve – bez obzira na to pobijedi li ili izgubi u važnoj utakmiti, dobije li dobre ili loše ocjene. Čak i kada se ljutiš na njega. Pobrini se da dijete zna da smatraš da je sjajno - i to ne samo kada čini velike stvari. Tako ćeš povećati njegovo samopouzdanje čak i kada se ne osjeća dobro zbog nečeg što je napravilo.

Možda te zanima... Zašto su neka djeca puna samopouzdanja? Jer im roditelji dopuštaju ovih 5 stvari Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.