Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. ožujka 2023.

6 malih stvari koje možeš učiniti svaki dan kako bi dijete postalo samostalnije

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti svaki dan kako biste pomogli svom mališanu da postane samostalniji

Kao roditeljima, jedan od naših primarnih ciljeva  je naučiti svoju djecu da budu neovisna. Ali nije im lako postati samodostatnima i odgovornijima, kao ni roditeljima da ih puste. Naši roditeljski instinkti često su usmjereni da im olakšamo stvari, spasimo ih od njihovih pogrešaka i ograničimo njihova iskustva s neuspjehom.  Međutim, djeca moraju imati izazove kako bi razvila vještine, upornost, odlučnost i samopouzdanje da samostalno funkcioniraju u svijetu.  Potrebno je vrijeme, trud i povjerenje da dijete usmjerite da postane neovisnije, ali nagrade su vrijedne toga.

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti svaki dan kako biste pomogli svom mališanu da bude samostalniji.

Neka griješe

Možda se isprva čini kontraintuitivnim, ali dopustiti djeci da pogriješe naučit će ih kako uspjeti u životu. Kad pogriješe, dajte im do znanja da je u redu pogriješiti i pomozite im da promisle kako bi sljedeći put mogli biti bolji. Po potrebi osmislite i strategije za rješavanje problema. Pogreške treba pozdraviti kao priliku za učenje.

Ova promjena načina razmišljanja može se iskoristiti za bilo što, od malih pogrešaka, poput odluke da ne ponesu kišobran kada prognoza kaže da će kiša, do većih, poput pada na testu jer su odlučili učiti večer prije ispita. Roditeljima je teško dopustiti da djeca osjete bilo kakvu nelagodu ili razočaranje koje dolazi s njihovim izborom, ali to im pomaže da napreduj i poboljšava njihovo samopouzdanje i sposobnost da se nose s nedaćama.  Teško je vidjeti svoje dijete kako se muči, ali ako se usredotočite na to da ih naučite da je neuspjeh samo povratna informacija, s tim načinom razmišljanja moći će s pouzdanjem prevladati svaku borbu i donositi bolje odluke u budućnosti.

Uključite ih u kućanske poslove

Potaknite svoje dijete da preuzme male zadatke kao što je pospremanje igračaka nakon igranja, pomoć pri pospremanju namirnica i pospremanje svoje sobe. Pobrinite se da im dajete poslove koji su primjereni njihovoj dobi i potrebni. Djeca su puno spremnija pomoći kada osjećaju da doprinose kućanstvu.

Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta

Poslovi ne moraju biti veliki, samo nešto što od njih zahtijeva da unaprijed razmišljaju i planiraju. Na primjer, ako se gomila rublje, pitajte ih što misle što bi se trebalo dogoditi. Potaknite ih da donesu hrpu rublja u perilicu rublja. Pogledajte mogu li vam pomoći staviti odjeću u stroj. Možda žele pomoći upaliti mašinu. To je odlično! Svi ti mali zadaci potrebni su za početak pranja rublja, a ako ih uključite, osjećat će se osnaženo (i na kraju će doći do točke u kojoj će sami moći prati rublje!).

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ponudite izbore i slobodu, ali unutar ograničenja

Ponuda razumne razine slobode i dopuštanje djeci da donose odluke odličan je način da ih osnažite, izgradite samopouzdanje u donošenju odluka i pomognete im u izgradnji osjećaja odgovornosti. To može značiti da zamolite svoje dijete da odluči hoće li nositi crvenu ili plavu košulju ili da ga pustite da dođe kući iz škole s prijateljem. Kada djeca mogu sama birati, više je značajnih prilika za razmišljanje i dobiti će iskustvo s prirodnim posljedicama.

Pružanje puno prilika djeci da samostalno donose odluke (i uče na greškama) jedan je od načina na koji roditelji mogu pokazati djeci da se njihove sklonosti, ideje, želje i potrebe poštuju i cijene. Što više djeca imaju prakse da sama biraju, to bolje.

Imajte na umu da ako djeca imaju previše opcija, mogu biti preopterećena. Dakle, umjesto da kažete što želite raditi danas? Pitajte ih bi li radije išli na igralište ili na planinarenje. Pokušajte ponuditi dvije ili tri opcije koje vam odgovaraju—to će vam pomoći da kažete "da" bilo kojoj opciji koju odaberu. 

Imajte na umu da će se zabrljati. To samo znači da dijete nije sasvim spremno za novu privilegiju. U tom slučaju budite spremni uskočiti kako biste ih zaštitili ili se ponašajte odgovorno. Gubitak privilegija djelovat će kao prirodna posljedica. Dakle, umjesto da se fokusirate na ono što su pogriješili, okrenite se prema tome da im pomognete da izgrade vještine potrebne da ponovno isprobaju slobodu kada budu spremni.

Zašto je važno pustiti dijete da bira odjeću i samo se oblači?

Dajte im prostora

Djeci je potreban prostor za učenje i razvoj. I male su shanse da će postati neovisni ak nikada ne budu imali priliku biti neovisni. Potaknite samopouzdanje dajući svom djetetu mnogo prilika da istražuje bez pretjeranog nadzora. Ako se igraju u drugoj prostoriji, neka se igraju bez vas (ili budite diskretni). Ako primijetite sukob s bratom ili sestrom ili prijateljem, dajte im priliku da ga produktivno riješe prije nego što se uplatete.

Pustite ih da hodaju malo ispred vas po pločniku (procijenite najbolje na temelju prometa i njihove spremnosti). Dajte im priliku da uđu u kafić, naruče i plate svoj sok dok vi gledate sa sigurnog mjesta.

Pokušajte svaki dan pronaći barem jedan način na koji dijete može nešto postići "samo" bez vas. To može biti vješanje kaputa, hranjenje psa ili pakiranje ručka za školu.

Izbjegavajte pretjerano ispravljanje

Koliko god je to moguće, izbjegavajte ispravljati dijete kada pokušava napraviti nešto samostalno. Na primjer, ako zamolite svoje dijete da namjesti krevet, a on nije savršen, oduprite se porivu da ga popravite (teško je, znam!). Uvijek pokušajte imati na umu da savršenstvo nije cilj. Cilj je dopustiti mališanu da preuzme odgovornost. Neće htjeti nastaviti pokušavati ako svaki put kada to učine, osjećaju da to ne rade prema vašim standardima.

Organizirajte prostor imajući na umu neovisnost

Način na koji organizirate svoj prostor utjecat će na sposobnost vašeg djeteta da bude neovisno. Jesu li vaši mališani sposobni dohvatiti svoje šalice, tanjure, vilice i salvete? Imate li laganu košaru kako bi oni bili zaduženi za donošenje svoje odjeće u praonicu? Mogu li pristupiti umivaoniku i sapunu kako bi oprali ruke bez pomoći?

Razmislite o načinima na koje možete povećati šanse da dijete bude sposobno učiniti nešto samo. Na primjer, možete koristiti nižu policu za odjeću, tako da je lakše dostupna. Dodajte kuku u razini očiju kako bi objesili svoj ruksak nakon škole. Držite stolić u blizini kuhinje kako bi iz hladnjaka ili smočnice izvadili užinu bez pomoći.

Poticanje neovisnosti vašeg djeteta može biti i dar i borba. Samo zapamtite da što više činite za njih, manje mogu učiniti (i naučiti) za sebe. Stanite i zapitajte se: Mogu li oni to učiniti sami? Činim li previše za njih? Ako to učinite, imajte na umu ovaj citat Marije Montessori: "Nikad ne pomažite djetetu u zadatku za koji ono osjeća da može uspjeti." Ključ pomoći djeci da postanu neovisnija je aktivno i samouvjereno dopustiti im da budu neovisni.

Možda te zanima... 12 važnih i korisnih načina kako ojačati samopouzdanje kod djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.