Školarci 12. travnja 2024.

Tata poručio sinovima, kad odrastu: 'Uvijek se možete vratiti doma.'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca sve duže žive s roditeljima, a iako mnogi na to okreću očima, ovaj tata na to gleda sasvim drukčije. Svojim je sinovima poručio da će njihov dom uvijek biti njihov dom.

Znamo svi da bi bilo idealno da se djeca što prije osamostale i nađu svoj životni put. Znamo da bi dio te samostalnosti trebao biti i vlastiti životni prostor. Znamo da djeca ne bi trebala doživotno živjeti s roditeljima i da je nekad jednostavno nužno za svačije dobro da napuste roditeljsko gnijezdo. No, isto tako znamo da stvari baš nisu jednostavne…

Možda te zanima... Ako djeca dijele sobu, osiguraj im ove 4 stvari da bi imali osjećaj neovisnosti Školarci

U današnje vrijeme nije baš jednostavno imati svoj stan, a kamoli kuću. Puno se stvari promijenilo od vremena kad su se današnji roditelji osamostaljivali i napuštali roditeljsko gnijezdo. Često se „ljutimo“ i ružno pričamo o djeci koja su već odavno u godinama u kojima bi trebali samostalno živjeti, a još su pod roditeljskim krovom. A u brojnim slučajevima to je zapravo vrlo nepravedno.

Možda se ne slažu uvijek s roditeljima, možda previše očekuju jedni od drugih, možda su troškovi kamen spoticanja, ali nekad nema izbora. I jedan tata na TikToku upravo je zato objavio video u kojem je svojim sinovima, koji su još uvijek mali, da će im vrata njihova doma uvijek biti otvorena.

Tata Ben, čiji se TikTok profil zove Family Future First, podijelio je video u kojem je objavio svoje čvrsto mišljenje da se njegovi sinovi mogu bilo kada, bez obzira na sve, vratiti kući.

„Ovo ćemo moja supruga i ja reći naša tri sina kad odrastu,“ rekao je u svom viralnom videu. „Ako se ikada osjećate tako nevjerojatno usamljeno da vam to treba? Dođite kući. Ako vaša veza propadne? Dođite kući. Ako se psihički borite? Dođite kući. Ako su troškovi vaših računa preveliki? Dođite kući. A ako nešto krene tako nevjerojatno krivo i treba vam? Dođite kući. Pomoći ćemo vam da to popravite.“

Nakon tog, tata naglašava da nije važno kada, gdje, kako ili zašto: pružit će im utočište i ljubav, i to je to.

„Ali što je najvažnije, bez obzira gdje se nalazite u životu, bez obzira koliko godina imate ili kakav odnos imamo, vaš dom je uvijek naš dom“, zaključio je.

Wow. Pa ne bi li to tako i trebalo biti? Da, treba nam mira, da treba nam da malo budemo i nešto drugo osim roditelja, ali – to su naša djeca. Ako im nije dobro, ne bismo li im trebali pružiti sigurno utočište ako ikako možemo?

@family_future_first COME HOME! A parent’s job is to be the saftey net for their children. We shouldnt push our kids out of the nest and expect them to fly in such a difficult world. We all want to raise resilient kids but they need to know we are still there for them. If they need it, tell them to COME HOME!! 🏡 For additional strategies on help, follow @familyfuturefirst #ghostcommerce #digitalmarketingforbeginners #worklifebalance #sidehustlesecrets #extraincomefromhome #worklifebalance #entrepeneur #entrepeneurship ♬ Hell N Back (feat. Summer Walker) - Bakar

U komentarima su se brojni roditelji složili s njegovom snažnom i jednostavnom porukom njegovoj djeci.

„Hvala vam! Umorna sam od roditelja koji prakticiraju strogoću. Obiteljski dom trebao bi biti vaše utočište,“ napisala je jedna osoba.

„Ovo je kamen temeljac otpornosti,“ rekla je druga. „Ako znaš da imaš sigurno mjesto za pad, možeš se nositi s teškoćama života.“

„Nedavno sam govorila prijateljici da je jedan od najvećih darova koje su mi roditelji dali bila sigurnost da sam uvijek mogla doći kući. To čovjeka čini jačim,“ napisala je jedna komentatorica.

Mnogi su ispričali priče o tome kako su se vraćali kući kada su se našli u teškim situacijama.

„Bila sam u nasilnom braku iz kojeg sam mislila da nemam izlaza – poslala sam tati jednom poruku 'ako trebam doći kući, mogu li?' — preselio me sljedeći vikend i ja sada preživljavam i napredujem,“ napisala je jedna žena.

„Neočekivano sam zatrudnjela i roditelji su me pozvali da se vratim kući, bila bih izgubljena bez njih,“ rekla je druga.

„Moji roditelji imaju tu filozofiju i ona je više puta spasila živote moje braće i sestara i mene,“ rekao je jedan komentator.

Da, može biti teško poželjeti dobrodošlicu odraslom djetetu kući, pogotovo ako prolazi kroz teško vrijeme - ili ako dolazi i sa svojom djecom. Ali biti roditelj znači uzdržavati svoju djecu do kraja života, a ne samo dok ne napune 18 godina…

Možda te zanima... Čak 75 posto svih mentalnih poremećaja u Hrvatskoj počinje prije 18. godine Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.