Vrtić 23. siječnja 2024.

TikTokerica koja radi s djecom: „U prvih 10 minuta znam je li dijete izloženo ekranima kod kuće“

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da ekrani utječu na djecu i na njihovo ponašanje, ali ne znamo točno reći kako i koje su točno posljedice, te kako prepoznati to kod djece. Ali ova TikTokerica koja ima iskustvo rada s malom djecom to itekako vidi.

Ekrani nisu dobar izbor za djecu, to znamo. Nisu ni za nas, ali tu ne možemo ništa. No, djecu bismo mogli micati od ekrana u nekoj mjeri, ali ni to nije lako. Nekad nam se to čini kao manje zlo, jer ionako će jednog dana biti vezani uz ekrane, a nama dobro dođe da ulovimo malo mira za sebe. Sve znamo.

No, sve u svemu, činjenica je da odgajanje djeteta uz stalnu pristupačnost i prisutnost ekrana nije dobro i krije razne zamke. Tako je jedna TikTokerica koja radi s djecom, odnosno sudjeluje u raznim istraživanjima, potvrdila tu teoriju svojim iskustvom. Pod imenom Liv, te profilom @ratiliciousxx, ona je objavila video u kojem kaže da u svom radu s bebama i malom djecom uvijek može vidjeti koja su djeca odgajana uz ekrane, a koja nisu.

“Radim s doslovno dojenčadi, odnosno djecom u dobi već od 3 mjeseca do 3 godine. I da vam kažem, svaki put kad uđe „iPad dijete“, mi, istraživači, znamo. Ne treba puno vremena da to ustanovimo,“ objašnjava ona. "Postoji velika razlika između beba koje su izložene ekranima 24 sata na dan i beba koje nisu, a to se može primijetiti u prvih 10 minuta od susreta s bebom."

Naime, ako se djetetu koje je naviklo na vrijeme ispred ekrana ograniči vrijeme ispred ekrana, kaže Liv, to može izazvati kaos.

“U jednom trenutku roditelju damo iPad, a ako beba ne može dobiti taj iPad, nastaje pakao, kao da je smak svijeta,” objašnjava ona. “Na primjer, vidjela sam bebe stare 8 do 10 mjeseci, koje nisu nimalo zainteresirane za stvarne igračke za bebe, ali polude kad vide iPad. I to je stvarno zabrinjavajuće.”

@ratiliciousxx If i ever have kids theyre getting minimal screen time, like im talking almost 0. I feel so bad for teachers too. #ipadbabies #childdevelopment ♬ original sound - liv

Liv je u videu pojasnila što, prema njoj, znači biti "iPad roditelj". Taj se fenomen, kaže, ne odnosi na roditelje koji svojoj djeci daju pogledati epizodu Ulice Sezam (dječje lutkarske serije). Umjesto toga, kaže da se taj izraz odnosi na roditelje koji se uglavnom oslanjaju na uređaje kako bi zabavili i okupirali svoju djecu.

U svom drugom videu Liv je sažela neka od trenutačnih istraživanja na tu temu. Iako priznaje da treba napraviti još istraživanja, Liv kaže da bi istraživanja koja su trenutno dostupna trebala biti dovoljna da izazovu zabrinutost kod roditelja koji odluče odgajati svoju djecu tako da im omoguće neograničeno vrijeme uz ekrane.

@ratiliciousxx Replying to @´・ᴗ・` ♬ original sound - liv

Mnogi komentatori su se, naravno, uglavnom složili s njenom procjenom i ocjenom.

“Bila sam učiteljica u osnovnoj školi i razlika među djecom u dobi od 5 do 7 godina, odnosno onih koji su koristili ekrane i onih koji nisu, bila je astronomska,” potvrdila je jedna komentatorica, a druga je podijelila također svoje iskustvo: "Nedavno sam letjela avionom i dijete ispred mene vrištalo je punih 6 sati jer se baterija iPada istrošila.“

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.