Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. kolovoza 2022.

Zašto je važno pustiti dijete da bira odjeću i samo se oblači?

Foto: Shutterstock ; djecu treba pustiti da sami biraju što će obući i dopustiti im da se sami oblače
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oblači li se tvoj mališan sam? Ako želiš da dijete bude samostalno, moraš ga pustiti da uči na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje

Da bi tvoje dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustiš da sudjeluje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, prehrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustiš djetetu da se samo snađe i pronađe rješenja u takvim situacijama, pomažeš pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

Premda je vrlo važno imati poslušnu i discipliniranu djecu, ona ne bi trebala odrastati u okruženju u kojem će biti kontroliran svaki aspekt njihova života jer tako neće moći učiti na vlastitim greškama. Također, kada djetetu dozvoliš da odjeću ili obuću odabere samo, to za njega može biti zabavna avantura. Svako novo odijevanje predstavlja novo iskustvo koje ga itekako može razveseliti, a posebice kad mu prepustiš da i u posebnim prilikama odabere što želi nositi, što mu pruža i osjećaj važnosti. No pritom ipak treba postaviti i neke granice.

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr. Karen Ruskin, obiteljski terapeut. "Djeca teže neovisnosti, pa ne čudi njihova želja da u siječnju obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade osobnost i samopouzdanje", dodala je.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju što će obući, ali im i dopustiti da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno. ​

Odlukom o tome da djetetu dozvoljavaš da samo bira što će nositi, daješ mu priliku da bude različito i jedinstveno. Iako bi mu u nekim prilikama, poput vjenčanja ili odlaska u školu trebala sugerirati i objasniti zbog čega je važno pridržavati se kodeksa odijevanja, u svim ostalim situacijama poželjno je da dijete samostalno odlučuje o tome što će nositi. Pritom ga potičeš da istražuje svoj stil i osobnost, ali i da se odupre pritisku ''uklapanja''. Tako ujedno razvija kreativnost jer mu odijevanje neće biti nepromišljen čin nego stvar o kojoj će morati donijeti odluku.

Možda te zanima... Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.