Školarci 14. svibnja 2024.

Ovo su 4 najzdravija doručka, i to prema izboru liječnika

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doručak je najvažniji obrok u danu, pa je zato i red da taj obrok bude zdrav. No, što je to zapravo zdravo i što bi bilo najbolje jesti kao prvi obrok u danu?

Dobro, kava je prva, mnogima. Ne svima i sve je više onih koji su svjesni da je daleko bolje ako je prvo što unosimo u organizam ipak nešto puno zdravije, ali ipak je kava odabir mnogih. No, to nije tema ovog članka. Nakon kave treba nešto i pojesti, ali i to je nešto što ne odgovara mnogima. Dok neki ne mogu ni zamisliti pojesti išta prije podneva, drugi ne mogu zamisliti izaći iz stana prije nego što nešto pojedu.

Možda te zanima... 7 ideja za brzu večeru: hranjivi i zdravi obroci za mališane prije spavanja Vrtić

Doručak je važan obrok. Ma koliko se nekim danima činilo nemoguće pojesti doručak u rano jutro, pored svih silnih obveza i jutarnje jurnjave, to je ipak nešto što bi trebalo redovito raditi. Osim tog, važno je i što jedemo za doručak. A iako nam se čini da je hranjiv i zdrav doručak nešto što uglavnom ne stignemo, zapravo je to daleko od istine.

Na portalu Today.com razgovarali su s raznim liječnicima - kardiolozima, onkolozima, neurolozima, gastroenterolozima i stomatolozima kako bi saznali što je najbolje jesti za doručak i što oni biraju za doručak. Ono što su mogli zaključiti jest da se liječnici uglavnom pridržavaju sličnih smjernica, a uglavnom se one temelje na mediteranskoj prehrani, a često i na DASH i MIND prehrani. U sva tri načina prehrane zajednička je cjelovita hrana, posebno povrće, voće, cjelovite žitarice, lisnato povrće, mahunarke, maslinovo ulje, orašaste plodove i nemasni proteini.

A kako to izgleda u praksi, odnosno što je najzdravije jesti za doručak? Ove 4 opcije mogu jesti i odrasli i djeca!

1. Zobene pahuljice s bobičastim voćem, sjemenkama i orašastim plodovima

Zobene pahuljice – uvijek. Kad god se govori o zdravom doručku, zobene pahuljice su uvijek u vrhu. A zašto? Zob je bogata vlaknima, uključujući topiva vlakna beta-glukan, koja održavaju pravilan rad crijeva. Na zobene pahuljice najčešće se stavljaju orašasti plodovi, sjemenke - poput sjemenki lana, srca konoplje ili sjemenki bundeve - zajedno s malo sušenog ili svježeg voća.

To može biti i opcija zobi ostavljene preko noći (overnight oats), što je onda vrlo brzo gotov doručak. Može se dodati chia sjmenenke i namočiti u biljno mlijeko.

Još 3 zdrava doručka koje jedu liječnici

2. Tost od cjelovitih žitarica s avokadom

Još jedan popularan doručak među medicinskim stručnjacima je tost od cjelovitih žitarica s avokadom ili maslacem od kikirikija. Mogu se dodati i bjelanjci za dodatne proteine. Neki vole dodati malo nemasnih proteina u obliku lososa kako bi dodatno pojačali utjecaj mediteranske prehrane.

3. Obični jogurt s bobičastim voćem

Važno je svakodnevno jesti organsko svježe voće - bez obzira na sezonu – a najbolja je opcija s običnim, nezaslađenim jogurtom. Bolje je odabrati obični jogurt da se izbjegne nepotreban dodani šećer, a slatkoća se može dobiti kroz voće.

Grčki jogurt je dobar izbor jer osigurava kalcij i fosfat koji su potrebni za zdrave zube. Osim tog, orašasti plodovi i sjemenke sadrže aminokiselinu zvanu arginin, koja hrani dobre bakterije, i to tako da sprječava karijes.

4. Smoothieji

Smoothieji su zgodna opcija jer se mogu ponijeti sa sobom. Dobra kombinacija je smoothie od kelja, špinata i bobičastog voća, uz dodatak pekan oraha zbog zdravih masnoća. Još jedna zdrava opcija je špinat, kelj, mango, limun, banana, celer i kokosova voda.

Mogu li se jesti jaja svaki dan?

Iako novija istraživanja pokazuju da jaja nisu loša za kolesterol i da ih je sigurno jesti svaki dan, i dalje su kontroverzna tema među medicinskim stručnjacima. Neki preporučuju samo bjelanjke, koji ne sadrže kolesterol. Drugi, pak, preporučaju ipak izbjegavanje jaja, dok neki kažu da ih je zdravo jesti cijela, ali povremeno, posebno uz zeleno povrće.

Što ne bi trebalo jesti za doručak

Prerađeno meso

Slatke žitarice, peciva, palačinke i vafli

Možda te zanima... Ovih 8 voćki ima najbolji su izbor za užinu zbog svojih prednosti Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.