Vrtić 09. siječnja 2023.

Danas si u žurbi? Kvalitetan i zdrav obrok za djecu nije nemoguća misija!

Nutrino kašice
Foto: Pexels Uključi djecu u planiranje obroka

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad ti počne dan, a ti još nemaš isplanirano sve što ćeš djeci dati jesti, već te lagano hvata panika. Još kad se sjetiš svega što vas u danu očekuje… Najradije bi se vratila u krevet i odustala od svega. No, ne mora sve biti teško!

Zamisli scenu: budiš se, vani je već odavno dan, naspavala si se i odmorila; klinci se igraju u tišini, a ti se sjetiš da za danas imaš pripremljen ručak, večeru, a spremne su i užine i možete svi skupa sretni započeti dan u kojem vas čeka pregršt obveza i izlazaka… No, da. Čini ti se kao da je to scena iz filmova, i to onih ne baš kvalitetnih. Jer općepoznata je činjenica da je dan krcat obvezama često najjednostavnije nazvati – kaosom.

U tom kaosu često se dogodi da samo držiš fige da ne čuješ riječi „Mama, ja sam gladna!“

Najlakše je tada svratiti u prvu pekarnicu i utažiti glad svima. No, nije neka tajna da to i nije najbolja opcija. Posebno ako su takvi dani česti, a svaka mama zna da jesu i da peciva jednostavno prestanu biti opcija ako želiš da ti se djeca zdravije hrane. I u tom trenutku ti dođe da odustaneš od svega. I od plivanja i od rođendana i od dramske i kave…

 | Author: promo Foto: promo

Nemoj očajavati, svi imamo takve trenutke! Umjesto da se prepustiš očaju, jednostavno pusti sve i obećaj sebi da ćeš se za idući put bolje pripremiti. A mi ćemo ti u tom pomoći! Možda ne možemo umjesto tebe pripremiti doručak, ali možemo ti pomoći barem savjetom. Ako slijediš ovih 5 pravila, tvoja će djeca jesti zdravije u tim danima kad zavlada kaos, a i tebi će biti sve daleko lakše.

Nema kompromisa oko doručka

Neki klinci jednostavno ne vole jesti kad se probude. Drugi se bude gladni kao da će pojesti sve što im daš. No, kad smo kod doručka, jednostavno nemoj uopće pristati na kompromise. Svi su obroci u danu važni, ali doručak je najvažniji. Ne mora on biti obilan, niti sadržavati nekoliko slijedova. Mora biti hranjiv i dati malom organizmu energiju za dan.

 | Author: Promo Foto: Promo

Mogu to biti žitarice zaslađene voćem ili grčki jogurt s nezaslađenim pahuljicama. Ove verzije možeš prilagoditi i manjima i većima, a možeš ih pojesti i ti.

Uključi djecu u planiranje

Klinci obožavaju sudjelovati u onom što je gotovo striktno posao odraslih, pa tako i sve vezano uz hranu.

  • Povedi klince u kupovinu i dopusti im da biraju. No, ne baš u potpunosti, naravno. Nego otprilike ovako: „Hoćeš li crvene ili zelene jabuke? Možeš ih jesti na putu do plivanja.“
  • Pitaj ih koje bi povrće željeli za večeru. „Hoćemo li u kajganu staviti mini rajčice ili brokulu?“
  • Daj im zadatke u pripremi. Ovisno o dobi, mogu guliti povrće, rezati ga na komadiće ili s tobom pripremiti užinu za ponijeti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Čitaj deklaracije

Kad kupuješ hranu koja na sebi ima deklaraciju sa svojim sastavom, to svakako uvijek pročitaj. Ako na pakiranju piše da se radi o zdravoj hrani, to ne znači, nažalost, da je ta hrana uistinu i zdrava. Deklaracija će ti najbolje reći o kakvoj se namirnici radi. Najprije potraži udio šećera, jer to je ono što nas najčešće zavara.

Ograniči grickalice kad nisu nužne, ali…

Grickalice nisu najbolja stvar na svijetu, naravno. Ali to vrijedi za one nezdrave! Zdravih grickalica se uvijek može naći pri ruci – bademi, orasi, grožđice, voće… Ipak, ako želiš da klinci jedu one glavne obroke i da pojedu što više, onda nemoj pretjerivati s grickalicama bilo koje vrste. Dani kao onaj koji smo spomenuli na početku, naravno, iznimka su.

 | Author: Promo Foto: Promo

No, za takve dane pripremi se unaprijed. To su uglavnom namirnice koje mogu dugo stajati, pa nije loše u svakoj torbi ili u autu, na primjer, imati pripremljene kutijice ili vrećice s grickalicama za hitne slučajeve. Može to biti i voće, ali je važno da bude hranjivo i da se neće pokvariti ako stoji.

Budi dobar model

 | Author: Promo Foto: Promo

Djeca kopiraju, to je svima jasno. Djeca se ponašaju po uzoru na roditelje. Ako ti pobjegneš u kuhinju da bi čokoladom za kuhanje utažila svoju želju za slatkim, teško da ćeš djeci moći „prodati“ jabuku pod „nešto slatko“. Pojedi sve ono što se i od njih zahtijeva, ponašaj se onako kako od njih očekuješ. Grickaj s njima bademe kad ste u žurbi, podijeli s njima voće. Tako će lakše prihvatiti kad odbiješ njegovu/njezinu molbu da pojede – krafnu.

Sve one mame koje žele svojoj djeci u svakom trenutku pružiti zdravi obrok, mogu to učiniti i onda kad nemaju vremena, uz Nutrino proizvode. Oni najmanji mogu za jedan konkretan obrok pojesti kašu od povrća ili pak povrća i mesa. Nakon obroka koji pojedete u žurbi, možda nema vremena za desert, pa ga ponesi sa sobom u obliku koji klinci najviše vole i u kombinaciji koju klinci najviše vole – voće i keksi! A kad nakon plivanja klinci opet ogladne, neka je za njih spremno voće koje ne moraš prati ni guliti – voćna kaša koju će pojesti uz zabavu. Za ove proizvode možeš biti sigurna da na deklaraciji nećeš pronaći ništa sporno. 

Možda te zanima... Na što obratiti pažnju prilikom odabira kašica Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.