Školarci 24. kolovoza 2023.

Roditelji „potroše“ u prosjeku 139 sati godišnje pripremajući djecu za školu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad samo pomisliš na one jutarnje pripreme za školu, već ti je dosta škole. A što misliš koliko zapravo vremena potrošiš na to kroz godinu?

Probudi dijete – jedno ili više, reci mu da se spremi, pa ga probudi opet i potjeraj da krene s jutarnjom higijenom, pa ga opomeni da nije obučen(a) primjereno vremenskim uvjetima, pa mu daj doručak, pa napomeni da sve ponese… Ima toga još, naravno. I svako jutro ista priča. Što misliš koliko vremena potrošiš na ove rituale svakog dana školske godine?

Možda te zanima... Iduća školska godina za učenike počinje 4. rujna, a završava 21. lipnja Školarci

Ne znamo kako stvari stoje kod nas, ali možemo ti reći kako je u Velikoj Britaniji. Naime, britanski roditelji provode prosječno 139 sati godišnje pripremajući svoju djecu za školu. Pokazalo je to istraživanje provedeno na 1300 roditelja, s djecom u dobi od šest do 16 godina. Istraživanje je također pokazalo da je 75 posto njih zabrinuto zbog jutarnje rutine povratka u školu, a 26 posto priznalo je da češće kasne zbog „borbe“ s djecom.

Ako uzmemo u obzir da školska godina u Velikoj Britaniji traje u prosjeku 195 dana, možemo izračunati da roditelji na dan potroše oko 40 minuta na pripreme za školu. Budući da je to nešto duža školska godina nego u Hrvatskoj, možemo okvirno prenijeti to u hrvatske okvire, pa reći da bi to za naše roditelje i školarce značilo da godišnje provedu oko 120 sati u pripremama za školu.

Inače, da se vratimo na britanske roditelje, koje itekako možemo usporediti s hrvatskim, više od trećine (32 posto) smatra da im je posao natjerati djecu da na vrijeme završe s doručkom - ili da ga uopće pojedu. No, ono s čim se hrvatski roditelji ne „bore“ je odijevanje uniforme - 27 posto britanskih roditelja se bori da svoje mališane obuče u uniformu. Možda bi naša računica bila nešto manja, odnosno kraća, jer otprilike petina britanskih roditelja (19 posto) mora trošiti vrijeme tražeći nedostajuće dijelove uniforme ili školskih predmeta, a njih 29 posto mora uvjeravati svoju djecu da operu zube. No, ako se vratimo na sami početak i buđenje, njih 36 posto se bori da uopće digne djecu iz kreveta.

A da probaš izazove? 

Ovo istraživanje je, inače, naručio Tu Clothing, koji se udružio s glumcem, voditeljem i roditeljem, Oreom Odubom, i kliničkom psihologinjom dr. Marthom Deiros Collado, te su osmislili neke vremenske izazove za djecu. Jutarnji izazov „Povratak u školu“ uključuje pripremanje uniforme večer prije, brzu jutarnju rutinu zagrijavanja, mjerenje vremena koliko brzo mogu spakirati školsku torbu i odjenuti se te tko je prva osoba spremna na vratima.

Dr. Martha Deiros Collado napomenula je da se jutarnja rutina može ubrzati upravo ovakvim izazovima na koje djeca dobro reagiraju. Dobro je odjeću pripremiti večer prije, ali neka djeca znaju što će odjenuti, da ne bude jutarnjih iznenađenja. Uz izazove ili „utrku“ s bratom ili sestrom sve bi moglo proteći puno brže i bezbolnije.

Ovo je istraživanje tako otkrilo da je 34 posto roditelja uživalo u dužem ležanju u krevetu, te nisu imali potrebu spremiti djecu za školu. Prosječnog školskog dana ujutro roditeljima je potrebno 43 minute da probude dijete, pripreme ga i izađu iz kuće. Ali 63 posto je reklo da bi besprijekorno spremanje za školski dan bilo 'čudo'. Međutim, 81 posto roditelja reklo je da im to što jutra čine zabavnijim pomaže da prebrode ono što često može biti 'dosadna dnevna rutina'.

Nije loša ideja isprobati ove izazove, možda barem na početku školske godine, dok su svi još donekle svježi i spremni na zezanciju!

Možda te zanima... Jedan je dio dana za roditelje ipak stresniji od drugih - i to na više razina - a evo i zašto Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.