Roditelji 27. veljače 2024.

Ovih 9 jutarnjih navika teško je usvojiti, ali će te usrećiti kad uspiješ

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Buđenje nakon loše prospavane noći nije nikad lako. I može nas veseliti naše malo, slatko biće do neba i natrag, ali kad smo umorni, to je jedino što nam postaje bitno. A moramo nekako kroz dan…

Kad te probudi ujutro to slatko gugutanje ili čak zazivanje onim savršeno nesavršenim slogovima koji, znaš samo ti, tvore zapravo riječ 'mama', pa kad te pogledaju te okice najljepše na svijetu i nasmiješe ti se ta mala krezuba ustašca, jednostavno znaš da si najsretnija na svijetu i da će ovo opet biti jedan divan dan ispunjen nečim novim i divnim.

A onda do kraja otvoriš oči, osjetiš onu laganu bol koja ti sijevne u glavi, shvatiš da je jutro i da nisi sigurna jesi li uopće spavala te noći, te da nemaš pojma hoćeš li moći i kako preživjeti taj dan. I jedino te tješi pomisao na kavu. Dok se ne sjetiš da je nećeš stići popiti u miru i toplu…

E, pa vrijeme je da preokreneš jutra u svoju korist! Nije lako, stvarno nije, ali kad shvatiš da to pozitivno utječe na tebe, možda ti postane puno lakše.

9 jutarnjih navika koje je teško usvojiti, ali će te usrećiti

1. Probudi se ranije

Znamo što misliš: „Nisam se naspavala, kako da se probudim još i ranije?!“ Da, nije lako probuditi se ranije od tvoje bebe ili malog djeteta, ali taj mir jutra, ta tišina koja neće ostatak dana vladati tvojim domom, to je jedan nevjerojatan luksuz koji si možeš priuštiti uz malo volje. Zamisli: budiš se, kuhaš kavu, sjedneš u potpunoj tišini, popiješ tu kavu – toplu – i tek se tada budi tvoje dijete. Imaš priliku započeti dan kako tebi odgovara. To moraš iskoristiti.

2. Vježbaj zahvalnost

Nije lako naći se u začaranom krugu negativnosti, posebno kad si novopečena mama – iako, nije ni kasnije drukčije. Nije lako naći svijetle točke u danu ma koliko nas naša djeca veselila. Kad i nađemo svijetlu točku i kažemo da nam je dan odmah bolji, lako se nađe nešto što ga ipak vrati u staro stanje. Možda tvoja pomoć može stići u obliku dnevnika zahvalnosti. Pripremi si već navečer bilježnicu u koju možeš i želiš zapisivati sve ono na čemu si zahvalna. Ujutro, dok piješ onu kavu u potpunom miru i tišini, pa u tu bilježnicu zapiši sve na čemu si u tom ili prethodnom danu zahvalna. To može tako dobro otvoriti oči!

Možeš biti zahvalna na malim stvarima – mirisu te tople kave, sunčanom jutru, zubiću koji je upravo izašao…

3. Uključi tjelesnu aktivnost

Nekad nam nije baš skroz jasno trebamo li to napominjati mamama s malim bebama… Znamo da ste cijeli dan u akciji! No, čim nađeš vremena za ubaciti kakav trening u dan, to će biti pravo otkriće za tebe. Ne mora to biti pravi pravcati trening, ne moraš ići u teretanu. Može to biti neka brza, kratka šetnja ili neki niz vježbi joge koje dobro znaš ili „samo“ jednostavna istezanja. Sve to može napraviti razliku. A tip vježbanja odaberi sama, i to u skladu sa svojim djetetom i njegovim sklonostima.

Tjelesna aktivnost, osobito ujutro, oslobađa endorfine, a to su „kemikalije“ koje pokreću pozitivne osjećaje u tijelu, slične osjećajima morfija. Može?

4. Pojedi zdrav doručak

Da, znaš sve činjenice - doručak je najvažniji obrok u danu – ali znaš i da to nije pisao netko tko ima malu bebu. Osim tog, koliko nas uopće doista sluša ovaj savjet? Zdrav doručak pokreće metabolizam i pomaže ti da ostaneš puna energije tijekom dana. A znamo da ti to uz malu bebu ili malo dijete itekako treba. Ako dan počneš s nezdravom i lošom hranom, tako ćeš se kasnije tijekom dana osjećati tromo i tijelo će tražiti još takve hrane. Pripremanje hranjivog doručka može se činiti kao zadatak koji ti ne treba u danu, ali daleko je od tog. Čak i jednostavna zdjelica zobene kaše s voćem ili smoothieja bit će dobar izbor.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

5. Planiraj svoj dan

Da, znamo, imaš malo dijete i planiranje nije nešto što svaki put baš upali. No, dan će ti teći puno puno lakše ako ga barem okvirno isplaniraš. Čak i ako ne bude sve po planu, jutarnji plan bi te mogao lišiti velikog dijela stresa zbog same činjenice da – imaš plan. Tvoj plan će vjerojatno uključivati stavke kao što su „odlazak u park, vrijeme na trbuhu, obrok, kava…“ i na papiru će dobro izgledati i umiriti te.

6. Poveži se s dragim ljudima

U plan možeš upisati i – nazovi frendicu. Ili možda – javi se sestrični porukom. Opcije povezivanja kad imamo malu bebu su nešto drukčije nego inače, ali su itekako važne i izvedive. Dogovori se s nekom dragom prijateljicom u parku ili igranje s klincima. Dok beba spava nazovi neku blisku osobu ili odvoji vrijeme za dopisivanje s njom. U svakodnevnoj rutini s malom bebom često zaboravimo povezati se s ljudima koji nam najviše znače. Ali te su veze ono što nas nekad izvuče.

Ova navika će te garantirano učiniti sretnijom.

7. Ograniči vrijeme ispred ekrana

Zbog ove stavke važno je odrediti u planu vrijeme za prethodnu. Kad imaš malu bebu, vrlo je izazovno provoditi puno vremena na mobitelu. To je kao neka tvoja veza s vanjskim svijetom. No, najbolje bi bilo to vrijeme ograničiti. Previše mailova, poruka, čitanja portala, praćenja društvenih grupa na raznim društvenim mrežama… Sve to jako iscrpljuje. Pokušaj dio tog vremena posvetiti sebi, umjesto ekranu.

8. Nađi vrijeme za opuštanje

Dobro, sad ćeš se vjerojatno nasmijati. No, čekaj, nije to tako suluda ideja. Dovoljno je 5 minuta tijekom kojih ćeš zatvoriti oči i duboko disati, na primjer. Možeš isto tako isprobati neku od kratkih meditacija koje će ti smanjiti stres i umiriti te. Čak i nekoliko minuta usredotočenog disanja ili tihog razmišljanja može napraviti razliku.

9. Budi ljubazna prema sebi

Ovo je daleko najvažnija navika koju svi trebamo njegovati. Tvoj odnos sa samom sobom određuje kakav će biti tvoj odnos s ostatkom svijeta, pa tako i tvojom okolinom. Svakog jutra odvoji trenutak da sama sebi odaš priznanje za sve što činiš. Proslavi svako svoje postignuće, koliko god malo izgledalo. Prihvati i oprosti sama sebi svoje pogreške i shvati da su one jednostavno dio procesa. Pazi kojim riječima govoriš o sebi i ne propusti priliku da se podsjetiš da – radiš najbolje što možeš.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.