Roditelji Tatina zona 13. ožujka 2018.

Pate li muškarci od poslijeporođajne depresije?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja Lina Đulvat objašnjava kako dolazak djeteta utječe na raspoloženje muškaraca te na njegovo opće emocionalno stanje

Rođenje djeteta može biti emocionalno izazovno za mnoge roditelje. Posljednjih godina sve se više govori o majčinim osjećajima koji mogu biti za nju zahtjevni, izazovni, pa čak i neugodni. Teškoće u prihvaćanju nove životne uloge, prihvaćanje novog člana obitelji i odgovornosti koje ono nosi može izazvati neugodne i teške emocije koje nazivamo poslijeporođajnom depresijom. No, takvo stanje, poznato nam je, pogađa majke, na kojima je u prvim danima djetetova života uglavnom najveća odgovornost i zadaća. No, što je s očevima? Pogađa li njih neka vrsta poslijeporođajne depresije?

depresija majka beba Možda te zanima... Od poroda sam tjeskobna i zaokupljena negativnim mislima Beba

Pritisak da skrbe za obitelj, nisu spremni na promjene

Iako kod muškaraca nije i ne može biti riječ o hormonalnoj promjeni koja je često razlog ili dio razloga emocionalnih promjena nakon porođaja, ne znači da dolazak djeteta ne može utjecati na raspoloženje muškarca, te njegovo opće emocionalno stanje. 
Nema jasnog odgovora zašto neki očevi bivaju pogođeni depresijom, dok drugi ne. Činjenica je da neki stresni ili emocionalno zahtjevni događaji mogu kod nekih biti okidač za depresiju. Neki očevi osjećaju pojačan pritisak da skrbe za obitelj, osjećaju jaču financijsku odgovornost, nisu spremni za promjene koje nastupaju u partnerskim odnosima, pribojavaju se općenito očekivanom promijenjenom načinu života (manje slobodnog vremena, manje vremena za sebe, vlastite hobije, aktivnosti..). te kada tome pridodamo i manjak sna koje često prati roditelje najmanje djece, nije neobično da se poneki nađu u začaranom krugu očaja i bezizlaznosti.

Svaka deseta majka u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije

Na pojavu depresije mogu utjecati i faktori kao što su crte ličnosti, prethodna depresivna stanja kod osobe ili njihove obitelji, socijalni status, a neka istraživanja pokazuju da su depresiji skloniji mlađi očevi i oni koji su lošijeg imovinskog stanja. 
Vjerujemo da je iz svega navedenog vidljivo koliko je važno progovarati i o ovom fenomenu kako bismo bili najbolja moguća podrška najbližima. 

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Neki od mogućih simptomi poslijeporođajne depresije kod očeva su: 

 • Niska razina energije 
 • Nedostatak interesa za vanjski svijet
 • Osjećaj bezizlaznosti i besmisla
 • Osjećaj nemogućnosti nošenja sa životom
 • Gubitak apetita
 • Prejedanje
 • Želja za plakanjem ili plakanje bez prestanka
 • Problemi sa spavanjem
 • Osjećaj krivnje
 • Osjećaj da ne vole svoje dijete
 • Često i lako gubljenje strpljenja
 • Napadaji panike
 • Opsesivne misli od kojih neke mogu biti zastrašujuće
 • Nemogućnost koncentracije
 • Neprijateljski stav prema partneru ili djetetu
 • Opsesivni i iracionalni strahovi vezani uz zdravlje sebe, partnera ili djeteta
 • Razmišljanja o smrti

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Navedena stanja i osjećaji mogu ozbiljno narušiti postojeće odnose (s partnerom, obitelji, starijom djecom) kao što predstavljaju i prepreku u izgradnji odnosa sa novorođenim djetetom. Stoga je izuzetno važno ne ignorirati navedeno stanje kako bi se ocu pružila pravodobna i primjerena pomoć i podrška. Valja imati na umu da je zbog, još uvijek tradicionalnih vrijednosti u društvu,  ponekim muškarcima izuzetno teško pokazati emocije, stoga je smisao podrške u tome još i veći. Muškarce je potrebno ohrabriti da se obrate za pomoć stručnoj osobi, bilo liječniku opće prakse koji će ih uputiti specijalistu ukoliko je potrebno, ili psihoterapeutu koji će razgovorom potaknuti razvoj potencijala za nošenje sa izazovima te pomoći osobi da osvijesti svoje dosadašnje obrasce funkcioniranja  provjeravajući njihovu daljnju učinkovitost ili da ih promijeni. 

Tata progovorio o muškoj borbi s postporođajnom depresijom

Razni oblici bijega iz situacije: prekomjerno pijenje, izlasci, ostanak na poslu...

Ponekad će svoje nezadovoljstvo kao rezultat osjećaja nekompetentnosti očevi izraziti kroz razne oblike bijega iz situacije kao što su prekomjerno pijenje, prekomjerni izlasci, ostanak na poslu iako za to ne postoji objektivni razlog, igranje igrica i slično. Važno je da takvo ponašanje shvatimo kao mogući signal teškoća s kojima se muškarac nosi, te pokažemo zdravi i iskren interes bez optužbi.

Takav pristup uvelike povećava šansu za uspješnim rješavanjem postojećeg stanja i dugoročno produbljuje odnos povjerenja i bliskosti između partnera.

roditelji, umor Možda te zanima... Roditeljstvo nam pada teže od nezaposlenosti i razvoda Roditelji

Imajući na umu da je postpartalni period izuzetno zahtjevan za majke koje najčešće više skrbe o novorođenom djetetu možemo se s pravom upitati može li majka imati kapaciteta za pružanjem podrške svoje partneru. No, podrška ne mora nužno podrazumijevati sustavno bavljenje problemom koje iziskuje velik dio vremena, može biti dovoljno uvažavanje samog stanja bez kritike i optužbi. Dovoljno je ohrabriti partnera da potraži pomoć te da uključi i druge bliske ljude kako bi obitelji bili od pomoći. Iako maleno biće zahtjeva našu potpunu predanost važno je ne ispustiti iz vida da je ono plod ljubavi, upravo nas i našeg partera i da nam je taj odnos također veoma važan. I da je sad možda trenutak da to ponovno pokažemo.

 

Možda te zanima... Novi očevi i u Hrvatskoj pate od depresije, ali ne traže pomoć Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.