Roditelji Tatina zona 27. rujna 2016.

Depresija roditelja može utjecati na problematično ponašanje

otac sin
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američko istraživanje, provedeno na uzorku od 20.000 obitelji, pokazalo je da djeca depresivnih očeva imaju veće izglede za emotivne probleme

Profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku, Michael Weizmann, proveo je istraživanje na uzorku od 20.000 obitelji, koje je pokazalo da djeca depresivnih očeva imaju problematično ponašanje.

Ovo pitanje posebno je bitno sada kada je sve više nezaposlenih ljudi koji imaju problema s izdržavanjem obitelji i kada se veliki broj vojnika vraća iz Afganistana i Iraka s, nerijetko, emotivnim teškoćama. Ranija istraživanja već su otkrila vezu između depresivnih majki i problema kod djece.

djevojčica tuga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zbog čega djeca postaju nesigurna i depresivna?

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, djeca imaju najviše problema kada oba roditelja pate od depresije.
Znanstvenici su utvrdili da je 11 posto mališana s depresivnim očevima imalo probleme u kući ili u školi, a 19 posto imalo je te probleme ako je majka patila od depresije.

I djeca mogu biti u depresiji. Saznajte koji su simptomi!

U slučajevima kada su oba roditelja patila od depresije, pokazalo se da probleme ima svako četvrto dijete. U obiteljima u kojima nijedan roditelj nije patio od depresije, a to je bilo devet od deset obitelji, broj djece s emotivnim problemima iznosio je šest posto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.