Beba Razvoj u 1. godini 27. travnja 2013.

Depresija majke usporava razvoj govora kod djeteta

depresivna žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje provedeno na Sveučilištu British Columbia pokazalo je da liječenje majke antidepresivima ubrzava sposobnost bebe da prepozna zvuk materinjeg jezika

Majčina depresija može značajno utjecati na razvoj govora kod djece, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta British Columbia, Harvarda i Instituta za istraživanje djece i obitelji (CFRI) u Dječjoj bolnici British Columbia.

Studija je pokazala da liječenje majke antidepresivima može ubrzati sposobnost bebe da prepoznaju i naviknu se na zvuk njihovog materinjeg jezika, a to se razdoblje značajno produljuje ako majka depresiju uopće ne liječi.

"Ovo istraživanje među prvima pokazuje kako majčina depresija i njezino liječenje mogu utjecati na vrijeme koje je potrebno za razvoj govora kod djece", kaže profesorica Janet Werker s Odjela za psihologiju Sveučilišta British Columbia dodavši da se još uvijek ne zna ima li ubrzavanje ili odgađanje ove prekretnice u razvoju djeteta utjecaja na kasniji razvoj te vještine.

Razvoj govora u tri intervala

Tijekom istraživanja znanstvenici su pratili tri skupine majki – u jednoj skupini majke su se liječile spomenutim antidepresivima, u drugoj majke nisu uzimale antidepresive, a treću skupinu sačinjavale su majke koje uopće nisu imale simptome depresije. Mjerenjem promjene u otkucajima srca i promjene u pokretima očiju na zvukove i video snimke materinjih i stranih jezika, znanstvenici su pratili razvoj govora kod bebe u tri različita intervala, uključujući šest i deset mjeseci starosti. Istraživači su također proučavali kako otkucaji srca nerođene bebe reagiraju na različite jezike i to u 36. tjednu trudnoće.

Važno je liječiti depresiju

"Rezultati istraživanja ukazuju na važnost utjecaja okoline na razvoj djeteta i stavljaju nas u bolju poziciju kako bismo podupirali optimalan razvoj govora kod djece, ali i bolje zdravstveno stanje majke. Liječenje depresije kod majki je presudno", objasnila je profesorica Janet Werker.

Koautor studije dr. Tim Oberlander, profesor pedijatrije na Sveučilištu British Columbia, naglasio je kako je loše mentalno zdravlje tijekom trudnoće glavni zdravstveni problem za majke i dojenčad. "Neliječenje nikada nije opcija", smatra dr. Oberlander.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.