Roditelji Sretna mama 16. lipnja 2013.

Prve tri godine najzahtjevnije su za odnos s partnerom

Daria Lorenci
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Daria Lorenci Flatz, mama četverogodišnjih blizanaca Maka i Frana, ispričala nam je kako joj se život promijenio nakon što je dobila djecu te kako po njenom mišljenju roditeljstvo utječe na brak

"Kad sam saznala da sam trudna i da nosim blizance, bila sam jako iznenađena, to uopće nisam očekivala. Nitko u bližoj obitelji nije imao blizance, pa me to doista iznenadilo", kaže glumica Daria Lorenci Flatz, mama četverogodišnjih blizanaca Maka i Frana. "Ginekolog mi je rekao da nosim curicu i dečka i tek na porodu sam saznala da su ipak dva dečka", ispričala nam je 37-godišnja glumica.

Trudnoća je, kao i svaka blizanačka, bila pomalo rizična, puno je mirovala, a porod je bio potpuno neočekivan. Blizanci su rođeni ranije, u 33. tjednu, a nakon hitnog carskog reza dječaci su bili u inkubatoru, jedan tri tjedna, a drugi pet.

"Prvo što sam pomislila kad sam ih vidjela bilo je: 'Kako su mali'!", kaže Daria za svoje blizance koji su na porodu imali samo 1300, odnosno 1900 grama. "Suprug je bio ispred sale, a oboje smo bili iznenađeni jer taj dan nismo očekivali porod. Bili smo u šoku, zabrinuti i pomalo tužni. Tijekom carskog reza bila sam budna, nisam htjela da me uspavaju, tako da sam ih vidjela, ali onda su ih odvezli na Rebro pa ih nisam vidjela čak pet dana", priča Daria koja je dojila svoje sinove pet i pol mjeseci, tijekom kojih se i izdajala.

"Budući da su u inkubatoru bili hranjeni na sondu, slabo su vukli i imali su refluks, a doma su došli s dva kilograma, koje ni slučajno nisu smjeli izgubiti. Stavljala sam ih kratko na prsa, a onda sam ih hranila svojim mlijekom na bočicu", kaže Daria.

Ranije rođena djeca su osjetljivija

"S ranije rođenom djecom od početka je prisutna stalna borba i puno brige. Oni su puno osjetljiviji, njihov razvoj teče nepredviđeno, puno su kasnije propuzali, prohodali, jedan je puno kasnije progovorio, imaju česte respiratorne infekcije, spavati su počeli tek iza treće godine, puno su osjetljiviji, imam osjećaj da je cijeli njihov sustav nadraženiji, a sve je duplo", priča Daria.

Nakon poroda Daria se oporavljala od rane od carskog reza, a teško joj je bilo i što su djeca morala biti u inkubatoru.

"Meni je bilo jako naporno kad su bili u inkubatoru, boljelo me kad sam sjedila, a s njima sam mogla samo sjediti. Tek nakon dva tjedna mogli smo ih uzeti u ruke, sa svim tim žicama. Ogromna je to briga i neizvjesnost", kaže Daria.

Roditeljstvo je najveća promjena u životu

Daria kaže da joj je teško riječima opisati kako joj je roditeljstvo promijenilo život. "Roditeljstvo naprosto potpuno okupira. Tvoj život više nije tvoj život. Život postane jako zahtjevan kad rodiš dvoje djece odjednom, odrasteš preko noći, skuliraš se, pojednostaviš puno toga, postaneš praktičan, imaš više razumijevanja za svijet oko sebe. Više se ne čudim nekim stvarima. Sada znam da 80 posto žena za volanom možda nije spavalo cijelu noć, da je kuhalo ručak cijeli dan ili vozilo nekog u bolnicu", priča Daria i dodaje da je roditeljstvo najveća promjena koja se dogodi u životu i koja zapravo traje cijeli život.

"Sve što misliš da nikad nećeš napraviti, napraviš sigurno, a sve ideje i iluzije padaju u vodu. Najvažnije mi je da su zdravi, nad tim najviše strepim i trudim se da ih podignem na noge. Najteže je gledati dijete kad je bolesno, a sve drugo će doći", govori.

Glumica kaže da savjeta za mlade roditelje nema, svatko mora sam za sebe pronaći svoj sistem.

"Najgore s prvim djetetom je da nemaš povjerenja u sebe, nesiguran si, a samo treba vjerovati u sebe. Kad prvi put imaš dijete misliš da će to stvarno trajati beskonačno, da to nikad neće proći – ta neispavanost, umor. Svaka mlada mama mora znati da će sve to proći", kaže Daria.

'Najviše volimo ići u prirodu'

Glumica kaže da provodi jako puno vremena sa svojim sinovima, s njima je cijelo prijepodne, a vodi ih sa sobom i u kazalište na probe. Muž je s njima ako ona ima predstavu navečer, a nekoliko sati dnevno uskače i dadilja.

"Nisam ljubitelj parkova, sad je lakše, ali kad su bili mali, rastrčali bi se na sve strane. Dok su bili u kolicima, to je još bilo dobro, ali kad su prohodali, jedan ode na vrh tobogana, drugi trči... Najviše volim s njima ići u prirodu. Volim ići pod Sljeme gdje pješačimo uz potočić, bacamo kamenčiće, uživam u tome, a i oni. Čak i zimi uzmemo sanjke i idemo u prirodu", priča Daria.

Podrška partnera najvažnija je u prvim godinama

Glumica smatra da su prve dvije godine jako zahtjevne za brak i odnos s partnerom. "Muž je bio prvih godinu i pol dana doma sa mnom, a to je bila ogromna pomoć. Uvijek su bili jednom od nas na rukama, kupili smo sve moguće nosiljke, stalno smo ih nosili, htjeli smo im nadoknaditi sve to vrijeme koje su proveli u inkubatoru. Bilo bi mi jako teško da mi je muž bio odsutan. Strašno je važna ta prisutnost muškarca, da osjetiš da ti drži leđa. Bez te podrške bilo bi mi jako teško", smatra Daria i dodaje da je zbog neispavanosti i stalnog umora ovo razdoblje kada mnogi parovi doživljavaju krize.

"Danas žene organiziraju svoj život u istoj mjeri kao muškarci, a nakon rođenja djeteta ženama se život ipak više promijeni nego muškarcu. Žene često imaju osjećaj da je sve na njima, pa nastanu prepirke kome je teže, tko bi što trebao i slično. Kod mene to nije bio slučaj jer i mužu je uvijek bila jedna beba na rukama, ali činjenica je da se odnos svede na funkciju 'mama i tata'. To je užasno zahtjevno, odnos se vrlo lako pogubi, od umora više ne znaš kako se zoveš, sve te smeta i živcira. Bitno je nalaziti vrijeme za sebe, za odmor, znati si omogućiti san, jer kad si neispavan, ne možeš normalno funkcionirati, a niti biti dobar partner", tvrdi Daria.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.