Roditelji Sretna mama 29. srpnja 2022.

Kako trudnoća i dojenje utječu na izgled grudi?

grudi dojenje beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu missMAME raspravlja se o promjenama na grudima nakon trudnoće i dojenja, a predsjednica Komore primalja Barbara Finderle objasnila nam je zbog čega se točno mijenja oblik dojki u tom razdoblju života te što možemo učiniti kako bi se očuvala elastičnost kože

Na forumu missMAME raspravlja se o promjenama na grudima tijekom trudnoće, a mamu Rheu zanima kako će joj izgledati grudi nakon dojenja i je li istina da će joj se dojke smanjiti.

"Zasad su mi grudi malkice manje, ali gotovo pa iste kao i prije dojenja. Naravno, mlijeka još pomalo ima pa me zanima nakon koliko vremena se “stabiliziraju”. Da li su vam se grudi promijenile? Od nekoliko poznanica sam čula da su im se smanjile/nestale, da su kao ispuhani baloni, vise i slično. Ok najbitniji posao su odradile, ali svejedno mi je bitno kakve su", piše zabrinuta rhaea.

I ProudMomy čula je kako se dojke nakon dojenja smanjuju pa se pita se kako će joj izgledati grudi nakon što prestane dojiti svog sina. Ipak, napominje ProudMomy, ne žali niti za jednim danom dojenja. Mama Martina uključila se u ovu raspravu te napisala kako su joj se grudi smanjile i to za puni broj, a slično iskustvo ima i mama kukukaka. Na smanjenje grudi požalila se i mamazg koja kaže kako su joj se prsa nakon dojenja dvoje djece skroz "osušila".

"Mislim da nema grudnjaka za mene jer je definitivno sama koža ostala. Ne dira me to uopće, svoj najvažniji zadatak su odradile. Sveukupno 2 godine dojenja!", podijelila je svoje iskustvo mama2zg.

Promjene nastaju zbog trudnoće

Za razliku od većine čitateljica, koje su se požalile da im grudi ne izgledaju toliko lijepo kao prije trudnoće, mama orhideja piše kako su joj grudi nakon dvije godine dojenja ostale nepromijenjene.

"Dojila sam dvije godine. S prestankom dojenja su mi se grudi vratile u normalu kao i prije trudnoće. Nisu se objesile, nisu se vizualno promijenile, nisam dobila strije", napisala je orhideja.

Kakve se sve promjene događaju na grudima kada žena zatrudni i je li uobičajeno da se smanjuju kada se prestane s dojenjem, objasnila nam je predsjednica Komore primalja Barbara Finderle.

"Grudi se mijenjaju zbog same trudnoće. Promjena na grudima se dogodi u trenutku kada žena zatrudni. Tijekom trudnoće dojke pod utjecajem hormona gotovo uvijek postanu napete i pune. Mliječne žlijezde već tijekom trudnoće dožive brojne promjene. Bez obzira na to doji li žena ili ne, njene grudi proizvode mlijeko, ponekad već i u trudnoći. Ako žena iz ovog ili onog razloga ne doji, mlijeko se prestane proizvoditi nekoliko tjedana nakon poroda. U svakom slučaju radi se o postepenom povećanju grudiju koje se ubrzo nakon prestanka dojenja vraćaju u prvobitan oblik", kaže Barbara Finderle.

Ove promjene, napominje predsjednica Komore primalja, događaju se i majkama koje ne doje. Promjena oblika dojki kada majke prestanu s dojenjem medicinski je posve uobičajena jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće.

Masaža i pravilno držanje

Iako se, dakle, oblik dojki mijenja s prestankom dojenja, sve promjene ne nastaju zbog dojenja, već zbog trudnoće.

"Najvažnije je naglasiti da se promjene dešavaju zbog trudnoće, a ne zbog dojenja, pa je stoga nema razloga donositi odluke protiv dojenja isključivo zato da dojke ostanu prvobitnog oblika i veličine. Što se moralo desiti, već se desilo u trudnoći", ističe Barbara Finderle.

Ipak, nitko ne može predvidjeti hoće li se grudi promijeniti jer je to individualno i ovisi o cijelom nizu faktora, a predsjednica Komore primalja objašnjava kako su nekome grudi nakon trudnoće i dojenja manje, dok su drugima znatno veće.

Kako bi se očuvala elastičnost i lijepa koža dekoltea, Barbara Finderle preporučuje masažu grudi prilikom tuširanja i to nježnim pokretima jer su prsne žlijezde vrlo osjetljive i ne vole grube dodire. Također, savjetuje ne koristiti prevruću vodu jer ona šteti našem tijelu, već izmjenjivati hladnu i toplu vodu.

"Taj postupak pospješuje cirkulaciju i nastajanje proteina, koji hrani prsne stanice te daje koži zdrav izgled, dekolteu ljepši oblik. Kupljeni ili kod kuće napravljeni piling pomaže pri odstranjivanju odumrlih kožnih stanica i čini grudi glatkima i mekima. Njega lijepih grudi uključuje i prehranu. Izbjegavajte dijete koje imaju brz efekt, pri kojima se kilogrami brzo gube, što se očituje u gornjem dijelu tijela - u dekolteu. Konzumirate zdravu hranu, onu koja sadrži puno vitamina i minerala", savjetuje predsjednica Komore primalja te dodaje kako su najveći neprijatelji lijepim grudima sunce i solarij, a stručnjaci su utvrdili da na izgled kože utječe i pušenje. Ženama savjetuje što uspravnije držanje jer će se time automatski dignuti i grudi te će nestati obješeni izgled, a svakako preporučuje o nošenje grudnjaka kako vezivno tkivo ne bi olabavilo.

"Na kraju bi svakako dodala da je izgled grudiju nakon trudnoće i poroda nešto što ne bi trebalo biti imperativ i da je svaka žena lijepa, a ta ljepota prvenstveno dolazi iznutra", zaključuje Barbara Finderle.

Je li se i vama promijenio oblik grudi u trudnoći i nakon dojenja? Napišite nam svoje iskustvo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.