Roditelji Sretna mama 09. prosinca 2018.

Pismo ženi koja sam bila prije nego što sam imala djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tunde Wackman, mama dviju djevojčica i supruga, odučila je napisati pismo sebi prije nego je postala majka. Iskreno i nježno daje savjete koji mogu pomoći svakoj ženi

Draga ja, mlađa i bez djece,

ti to još ne shvaćaš, ali odlično ti ide. Upravo si se udala za divnog, ljubaznog, velikodušnog (i zgodnog) muškarca i ti si na vrhu svijeta. Gradite snažne temelje za buduću obitelj i naposljetku, cjeloživotnu sreću sa srodnom dušom. Kao starija i mudrija ti, imam određene uvide koji bi ti mogli biti korisni u ovoj fazi života.

Prvo, nemoj se tako brinuti o onome što drugi misle o tebi. Daj sebi dozvolu da potpuno uživaš u ovom posebnom vremenu u svom životu. Sve je u redu. Zapamti spontano putovanje u London tijekom produženog vikenda? Ili putovanje s vrećama na leđima po jugoistočnoj Aziji? Da.. i ja sam, također.

mama beba Možda te zanima... Pismo samoj sebi kad sam tek postala mama Beba

Buduća mamo, takve izlete više nećeš moći lako napraviti. Zato iskoristi svoju slobodu. Idi na što više avantura sa ili bez svog muža.

Nemoj se brinuti toliko. Naravno, imate hipoteku i zahtjevne poslove, ali vjeruj mi, život s djecom je beskrajno kompliciraniji. Nemoj biti toliko u poslu. Mislim, divno je što si posvećena i usredotočena, ali posao će doći i proći. Međutim, mladi ste i bez djece samo određeno vrijeme. Idite gdje god želite i odvojite vrijeme za pravi ručak tijekom dana (Ozbiljno. Učinite to).

Bit će trenutaka kada ćeš sumnjati u sebe. Dogodit će se neke turbulencije i osjećat ćeš se izgubljeno na svom putu. To je u redu. Izrast ćeš u jaču ženu nego što si prije bila. Djevojko, ti si definicija prilagodbe!

Tvoje srce će pucati od radosti kad vidiš ružičasti znak na testu za trudnoću (uzet ćeš ih 76, zato jer si to ti...) I odmah ćeš sve početi planirati. 

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Nemoj se brinuti o stvarima. Bit ćeš više nego spremna za sljedeće poglavlje. Nakon duga 42 tjedna (tvoje prvorođeno kasnit će u vanjski svijet), teškog porođaja i traumatičnog carskog reza, konačno ćeš postati mama nevjerojatne djevojčice (kao što si oduvijek sanjala!). Zaljubit ćeš se u svoju bebu na prvi pogled. Ne mogu te pripremiti na snažnu, žestoku ljubav koju ćeš osjećati prema svojoj djeci, gotovo je bolna, ništa slično što si osjećala prije.

U trenutku kad vidiš svog muža kako prvi put oprezno drži dragocjenu, savršenu bebu sa suzama u očima, ponovno ćeš se zaljubiti u njega. Iako je biti mama ono što je tebi suđeno, neće biti lagano. Zapravo, to će biti najzahtjevniji (ali i najnagrađivaniji) posao koji ćeš ikada imati. Bit će puno prilika kada jednostavno nećeš znati što učiniti. Za nekoga tko ima potrebu za kontrolom, to će biti jako, jako teško. Ali uvijek ćeš naći način da se nosiš s onim što ti život donese.

Možda te zanima... Pismo mužu prije nego postane tata: 'Svijet će se promijeniti' Roditelji

Samo se sjeti: ti si jaka i prilagodljiva, da i ne spominjem odlučna. I još jedan savjet: u redu je tražiti pomoć! Potrebno je selo da bi se odgojila djeca. Što prije to naučiš, to bolje!

Kad sam već iskrena, moram ti reći da će biti trenutaka kada ti se neće svidjeti što si mama. Oko 3.30 ujutro, kada se tvoja kćer probudi i ne želi ponovno zaspati. Ili kada tvoja druga kći ima ispad bijesa jer si joj omiljenu hranu servirala na tanjuru krive boje. Ali svaka oluja će proći. Tvoje djevojčice ćete spontano zagrliti i reći da si najbolja mama na cijelom svijetu. Tvoje maleno će se slatko smijati dok ju škakljaš da ćeš zauvijek htjeti sačuvati taj smijeh.

To će biti trenuci kada ćeš shvatiti koliko si blagoslovljena i kolika je nagrada biti mama. Uzmi si vrijeme za pauzu i cijeni ono što imaš sada i u budućnosti.

Definitivno će biti dana kada ćeš maštati o tome kako je bijeg luksuz, mjesto bez djece s malo mira i tišine. To je sasvim normalno. Svatko ima ovakav dan, a to će ti potvrditi svaka mama u selu. One će ti također pomoći da lakše prođeš kroz teške trenutke.

Možda te zanima... Majčinstvo u crtežima: Kako izgleda život s malim djetetom? Roditelji

O, još jedna stvar: bit ćeš umorna. Ispravak - bit ćeš iscrpljena. Znaš koliko voliš spavati? Čuvaj one lijene vikende i veličanstveno drijemanje koji ti se sada ne čine tako posebni ili značajni. Buduća mamo, bit ćeš konstantno u stanju nedostatku sna u godinama ispred sebe dok djeca ne postanu starija. Nastavi i spavaj dok još možeš!

Na kraju, želim da znaš da ćeš imati bolji život. Svakako, ponekad će ti nedostajati dvadesete, a morat ćeš se prilagoditi životu s djecom, ali nećeš željeti ništa drugo osim toga. Zapravo, bit ćeš sretnija nego ikako prije.

Shvatit ćeš da si zbog majčinstva postala bolja osoba. Tvoja obitelj dat će ti svrhu, snagu i unutrašnji mir. Postat ćeš ono što trebaš biti. Sada je to nešto čemu se radujemo. 

S ljubavlju, 

Starija (i umornija) ti

Možda te zanima... Prekrasno pismo za nove roditelje: 10 bebinih zapovijedi Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.