Beba Mama poslije poroda 12. studenoga 2018.

Potrebno je 6 mjeseci da se nove mame prilagode na majčinstvo?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sa svakom velikom promjenom u životu postoji period prilagodbe, a s obzirom kako je majčinstvo jedna od najvećih promjena u životu - sasvim je normalno osjećati se nesigurno i bez samopouzdanja u početku

Kada se preselimo u novi grad ili prihvatimo novi posao, uvijek treba neko vrijeme prije nego li nam postane ugodno u novom okruženju ili u novoj ulozi. Ponekad velike promjene i one najspremnije i najsposobnije ostave u osjećaju 'sindroma varalice' s razmišljanjem: "Nemam pojma što radim."

Kako zapravo izgleda biti mama... prvi put

Majčinstvo je možda najveća promjena kroz koju mnogi od nas prođu u životu i potpuno je normalno osjećati se kao da ne znaš što radiš u početku. 

Nedavno istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Sexual and Reproductive Healthcare, otkrilo je da je potrebno šest mjeseci kako bi nove mame dobile samopouzdanje i osjećale kao da su savladale majčinstvo

Možda te zanima... Prekrasno pismo za nove roditelje: 10 bebinih zapovijedi Beba

"Oko 25 posto novih majki prolazi kroz razdoblje niskog majčinskog samopouzdanja, lošeg majčinskog raspoloženja i visokog roditeljskog stresa, međutim, za većinu majki - samopouzdanje, raspoloženje i stres značajno se poboljšaju šest mjeseci nakon rođenja djeteta", pišu autori istraživanja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Stoga ako se osjećaš kao da ne znaš što radiš - nisi jedina i znaj da će taj osjećaj uskoro nestati. To može biti 14 tjedana, četiri ili šest mjeseci od sada, ali postat će lakše. A ako ti se čini da je taj dan predaleko, nemoj se bojati potražiti pomoć. To što nisi hodajuća enciklopedija njege o novorođenčetu - ne znači da si varalica. 

Poruka svakoj mami kraljici: 'Najteža stvar u životu je prvi put postati mama'

U redu je biti nov u nečemu. Ne ulazimo u novi posao očekujući da ćemo sve znati nakon prvog dana niti ne ulazimo na prvi sat joge misleći kako ćemo se odmah saviti kao ljudski perec. Potrebno je vrijeme da se počnemo osjećati ugodno i potrebna je vježba da postanemo vješti. Moraš promijeniti nekoliko pelena u svjetlosti dana kako bi ih mogla promijeniti u mraku noću. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.