Trudnoća Trudnica 17. listopada 2023.

Pismo mami koja čeka drugu bebu: 'Jesi li spremna?'

Foto: Freepik ; Druga trudnoća
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Trenutno možda razmišljaš kako je moguće da ćeš ikada voljeti drugo biće tako intenzivno kao što voliš svoje prvo dijete, ali samo pričekaj. Ta ljubav je toliko prekrasna i savršena i događa se s takvom lakoćom'

"Prije nekoliko mjeseci, moja dvogodišnja kćer i ja vozile smo se prema doma i kako smo se ulazile u našu ulicu, odjednom mi se stvorila knedla u grlu i velika suza potekla mi je niz obraz. Shvatila sam da će danas biti posljednja večer ikad da ona i ja same obavljamo rutinu za spavanje", piše u svojoj kolumni za portal Motherly mama Erica.

Ona je mama dviju djevojčica, ali kada je bila u svojoj drugoj trudnoći, osjetila je grižnju savjesti zbog toga što će se sve promijeniti za njezinu stariju kćer dolaskom drugog djeteta.

trudnica, dijete, druga trudnoća Možda te zanima... 5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći Trudnoća

"Dolazi nam rodbina, moj suprug se uskoro vraća sa svog razmještaja i svaki trenutak ćemo dobiti naše drugo dijete. Taj intenzivni osjećaj preplavio me niotkuda. Osjetila sam veliku krivnju oko toga koliko će se sve promijeniti za moju kćer. Nisam imala pojma kako racionalizirati ovaj neočekivan nalet emocija."

Iako je već bila ludo zaljubljena u svoju zdravu, nerođenu bebu čije je pokrete svakodnevno osjećala, osjećala se je kao da oplakuje gubitak same sebe kao mame jednog djeteta

9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete

"Ubrzat ću naprijed za tri mjeseca. Jučer sam se ponovno našla s knedlom u grlu, ali ovoga puta je ona bila rezultat mog promatranja svoje kćeri i novorođene bebe. Izašla sam iz sobe na trenutak i kada sam se vratila, našla sam svoju kćer kako briše maramicom bebino bljuckanje s lica i razgovara s njom proizvodeći najslađe zvukove. Nasmiješila sam se i odmah prisjetila osjećaja od prije par mjeseci. Tada nisam mogla ni pojmiti kako će moje srce biti veliko gledajući njih dvije u interakciji jedna s drugom. Naježila sam se."

Bila je toliko zabrinuta zbog nepoznatog i toga da će prisiliti svoju kćer da mora 'dijeliti' supruga i nju i život koji su svi troje izgradili, ali nije znala ono što danas zna, a to je da se je apsolutno nepotrebno brinula. Zato je napisala dirljivo pismo svim mamama koje prolaze kroz jednake brige i strahove u svojoj drugoj trudnoći.

Možda te zanima... Beba stiže u obitelj: Pripremi starije dijete prema dobi Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svim mamama koje čekaju drugu bebu

Mami koja čita ovo, a koja ima iste brige i strahove zbog toga što će uskoro prestati biti mama jednog i postati mama dvoje djece:

Zaista je istina da nikada nećeš morati dijeliti ljubav između svoje djece i zaista je istina da se tvoja ljubav povećava sa svakim djetetom.

Trenutno možda razmišljaš kako je moguće da ćeš ikada voljeti drugo biće tako intenzivno kao što voliš svoje prvo dijete, ali samo pričekaj. Ta ljubav je toliko prekrasna i savršena i događa se s takvom lakoćom. 

Možda se brineš o tome kako će tvoje starije dijete reagirati na dijeljenje pažnje, ali pokušaj zapamtiti da je razdoblje prilagodbe, koliko god ono bilo kratko ili dugo, samo jedan prolazan period u cijelom životu.

Možda ćeš se, poput mene, naći u nekoj bizarnoj fazi oplakivanja svih stvari zbog kojih voliš trenutno stanje života mame jednog djeteta. Osjećaš se kao da si napokon pronašla rutinu koja je ugodna i u kojoj uživaš, a sad ćeš ponovno uzdrmati cijelu situaciju. Sigurno ćeš pronaći jednako ugodnu rutinu s vremenom, a ovaj put ćeš imati tu privilegiju prolaziti sve to s još jednom malom dušom i duplo uživati u svemu.

Možda te zanima... Nije sve isto: 7 iznenađujućih spoznaja o tvojoj drugoj bebi Beba

Nekad sam gledala druge mame koje su imale dvoje ili biše djece i pitala se jesu li ikad prolazile kroz isti vrtlog emocija o proširenju obitelji. Gledala sam te mame kako s lakoćom prolaze kroz trgovinu, restoran ili park s dvoje ili više mališana i nadala sam se kako ću jednog dana i ja biti poput njih. Nadala sam se kako ću jednog dana moći prihvatiti tu ulogu mame više djece tako prirodno kao što su to one činile. 

Ako se osjećaš slično kao i ja, znaj da su tvoji osjećaji normalni, razumljivi i opravdani. Možda ćeš se preplašiti kad ćeš svom starijem djetetu davati posljednji zagrljaj prije nego li na poželiš dobrodošlicu drugoj bebi na svijet, ali sjeti se da je sve ovo samo jedan prekrasan dio ovog ludog života. Tvoje srce uskoro će se ispuniti s neizmjernom količinom ljubavi za koju nisi ni znala da postoji

Možda te zanima... Foto: Kako izgleda prvi susret braće i sestara s bebom? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.