Roditelji Sretna mama 16. travnja 2021.

Majčinstvo je poput dva posla na puno radno vrijeme

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zanimljivo istraživanje otkrilo je kako je majčinstvo ekvivalentno radu dva posla na puno radno vrijeme, ali i što i koga majke opisuju kao svoje najveće spasioce

Od svih uloga koje žene mogu imati u životu, majčinstvo je jedna od najljepših, ali i najizazovnijih. Bilo da ste mama kućanica, mama koja radi na pola radnog vremena ili mama koja radi na puno radno vrijeme - vjerojatno se osjećate kao da ste na 'sto strana'. A, čak i tada, postoje trenuci kada svejedno mislimo kako ne radimo dovoljno. 

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Vrijeme je da ovim sumnjama stanemo na kraj i jednom zauvijek zaključimo kako sve radimo najbolje što možemo. Sve mame su superžene, ali čak i superheroji ne mogu uvijek napraviti sve što se treba napraviti. Ako niste uvjereni, nedavno istraživanje otkrilo je gotovo preciznu mjeru koliko točno sati mame 'dodjeljuju' majčinstvu.

Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu!

Istraživači su proučavali 2000 majki djece u dobi od pet do 12 godina i pratili ih u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Cilj istraživanja bio je otkriti trikove, alate, izvore, metode i tehnike koje mame koriste u održavanju obiteljskog života, ali i pružiti ljudima pogled u svakodnevicu majčinstva. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako je istraživanje temeljeno na američkim majkama, istraživači smatraju kako bi slične rezultate otkrili i kod europskih majki. Istraživanje je otkrilo da prosječna mama započinje svoj dan u 6.23 ujutro i završava ga u 21.31 navečer

Mama beba Možda te zanima... Mama zaplače 150 puta, doji 32.400 minuta i izgubi 1080 sati sna Beba

Četiri od deset mama opisalo je svoj život kao izvršavanje zadataka - listu poslova kojoj nema kraja

Bez obzira na sat - dva manje ili više, radi se o radnom danu dužem od 14 sati, što je ekvivalentno radu dva posla na puno radno vrijeme. Majke u istraživanju otkrile su kako prosječno imaju samo jedan sat u danu za sebe. Četiri od deset mama opisalo je svoj život kao izvršavanje zadataka, jednog za drugim, listu poslova kojoj nema kraja jer čak i kada majka fizički nije sa svojom djecom, i dalje je zaposlena sa stvarima koje radi za djecu. 

S četvero djece postala sam kraljica multitaskinga

"Rezultati istraživanja istaknuli su koliko zahtjevna može biti uloga majke i od koliko se beskrajnih obaveza sastoji", rekla je Casey Lewis, jedna od autorica istraživanja i dodala kako i male sitnice koje mogu učiniti majčin život jednostavnijim, čine veliku razliku.

Što pomaže mamama održati duševno zdravlje i obiteljski život što mirnijim?

Istraživači su izdvojili pet stvari i osoba koje je najviše majki opisalo kao svoj 'spas':

  • stalna zaliha kave
  • dječji tv programi
  • mobitel
  • bake i djedovi
  • djelotvoran ljutit glas

Druge stvari koje su bile na vrhu popisa uključuju dostavu hrane, Netflix, mogućnost popodnevnog sna, vino i dječje igračke. Zanimljivo je da 'muževi' uopće nisu dospjeli na popis 10 stvari ili osoba koje su mame izdvojile kao svoje 'spasioce'.

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.