Beba Mama poslije poroda 06. rujna 2018.

Majčinstvo zapravo poboljšava pamćenje

mama beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se vjeruje da trudnice imaju problema s pamćenjem, novija istraživanja pokazuju da trudnoća i majčinstvo, posebno u prvim godinama, poboljšavaju pamćenje

Vrlo često se trudnice i novopečene majke opisuju se kao žene koje su ponekad rastresene i zaboravljaju različite stvari. Takvo ponašanje opisuje se kao dio trudnoće i hormonalnih promjena koje se događaju u tom razdoblju.

Kako nas majčinstvo čini pametnijima?

Ali, kako kažu znanstvenici, takvo rašireno mišljenje zapravo je mit. Točnije, najnovije istraživanje pokazuje da trudnoća poboljšava pamćenje. Istraživači su proveli čitav niz eksperimenata u kojem su sudjelovale mnoge žene, i one koje su bile trudne, ali i one koje nisu.

Možda te zanima... Pregnant brain: Trudnice imaju opravdanje za loše pamćenje Trudnoća

Pokazalo se da trudnice bolje pamte i da nema nikakvog govora o gubitku sposobnosti memorije. Trudnice su se češće mogle sjetiti detalja, što ženama koje nisu bile trudne nije pošlo za rukom. Uočeno je da se dobro pamćenje zadržava i u prvim godinama majčinstva.

14 stvari koje niste očekivali nakon rođenja djeteta

Ranija istraživanja su tvrdila da se ženama u trudnoći smanjuje sposobnost pamćenja. Neka su čak išla toliko daleko da se spominjalo i smanjivanje mozga. Ali znanstvenici sa Sveučilišta u Miamiju donose drugačija otkrića koja pokazuju da moždane funkcije budućih mama sasvim dobro rade.

Kristina Kos Možda te zanima... Što sve mame stignu u 24 sata Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.