Roditelji Sretna mama 23. listopada 2018.

Pismo roditeljima čija su djeca na tabletima i mobitelima u restoranima

Foto: Guliver ;Mnogi roditelji umiruju dijete mobitelom, evo zašto je to opasno
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Molim vas, pokušajte dati šansu večeri bez tehnologije. Možda će vam trebati neko vrijeme da se svi naviknete, ali sigurna sam da ćete i vi i djeca biti sretniji što ste uređaje maknuli od stola. Dani roditeljstva su dugi, ali na kraju - godine su kratke'

Nakon što je provela večer u restoranu kraj roditelja čija su djeca cijelo vrijeme provela na tabletima, mama troje djece, Amy Freeman, u svojoj kolumni na portalu CafeMom napisala je otvoreno pismo roditeljima i navela pet razloga zbog kojih je, u takvim trenucima, ostavljanje elektronskih uređaja kod kuće dobra ideja.

beba tablet dijete Možda te zanima... Roditelji sve češće koriste mobitele i tablete kako bi smirili djecu Vrtić

Roditeljima koji su prošli tjedan sjedili pokraj mene u restoranu: 

Gotovo sam htjela doći do vas i reći vam nešto, ali nisam znala kako reći ono što želim reći bez da moraliziram i nisam vas htjela opominjati ispred vaše prekrasne djece. Imali su oko pet i sedam godina. Uglavnom, nisam si mogla pomoći ne primijetiti vas od trenutka kad ste sjeli za stol lijevo od moga. Ili da preciziram, istog trenutka kad ste svojoj djeci dali tablete. 

Vas dvoje ste razgovarali jedno s drugim tijekom cijelog obroka, jedino prekidajući svoju djecu s vremena na vrijeme da ih podsjetite da koriste svoje ubruse. 

Djeca su bila na tabletima bez pauze, naručivala svoja jela bez da su pogledala konobara. Kada je hrana stigla, jednostavno su posegnuli za svojom piletinom i krumpirićima preko tableta i nastavila dalje 'skrolati'. 

Djeca i ekrani: Je li vrijeme za digitalni detoks?

Hej, bila sam u vašim cipelama. Pronaći 'vrijeme za odrasle' je zahtjevno, dadilje su skupe, a naravno - postoje trenuci kada se nikome ne da kuhati. Shvaćam sve to. Ali moja djeca imaju 24, 20 i 10 godina, što znači da sam odgojila dvoje djece prije digitalnog doba i odgajam treće usred digitalnog doba.

Večera bez uređaja znači da mora postojati više truda s vaše strane. Morat ćete se više truditi da istovremeno vodite računa o ponašanju djece i angažiranju oko njih. I obrok vam neće omogućiti da kao par imate trenutke mira s čašom vina kako biste nadoknadili vrijeme koje niste proveli zajedno. Međutim, molim vas da se uhvatite u koštac s time. Dat ću vam pet konkretnih razloga zbog kojih je, u takvim trenucima, ostavljanje elektronskih uređaja kod kuće dobra ideja:

 | Author: Guliver Foto: Guliver

1. Vaša djeca žele vašu pažnju

Zamislite svoje dijete na igralištu. Koliko puta je viknulo: "Mama, pogledaj što radim!" ili "Tata, gledaš me?" Vi ste njihov mjesec i njihove zvijezde. Naravno, prihvatit će odvlačenje pažnje mobitelom ili tabletom. Ali vi im značite puno više nego pobjeda u toj igrici.

2. Izgubit ćete njihovu pažnju

Za samo nekoliko kratkih godina, oni će izgubiti pažnju s vas i preusmjeriti je prema svojim vršnjacima. Stalno će mijenjati raspoloženja, bit će neotesani i sve ostalo zbog čega ćete se pitati jeste li ikad proveli lijepu večer u restoranu. 

Možda te zanima... Roditeljske greške zbog kojih su djeca nestrpljiva, misle da su povlaštena i dosađuju se Školarci

3. Podbacujete u tome da ih učite umjetnosti razgovora

Razgovori s djecom nisu nužno neodoljivi i ponekad je vaš 'razgovor' samo još jedan krug jednih te istih pitanja i odgovora. Ali poanta je njegovati uzajamne postupke, učiti slušanju i dijeljenju. Ako kolektivno ustrajete u tome, ti neodoljivi razgovori će se s vremenom i pojaviti. 

4. Postavljate užasne primjere

Ako potičete dijete da vas sada isključuje, ne očekujte od njega da će to promijeniti tijekom kasnijih tinejdžerskih godina pa čak i u odrasloj dobi. Ono najgore, odgajate dijete primjerom

10 nesvjesnih, a štetnih navika koje činimo kao roditelji

5. Dosadni ste drugima 

Hej, i ja sam u izlasku. Ne želim slušati elektroničke zvukove vaše djece kao pozadinsku glazbu

Uglavnom, nisam uspjela reći vam ovo bez moraliziranja. Ali molim vas, pokušajte dati šansu večeri bez tehnologije. Možda će vam trebati neko vrijeme da se svi naviknete, ali sigurna sam da ćete i vi i djeca biti sretniji što ste uređaje maknuli od stola. Dani roditeljstva su dugi, ali na kraju - godine su kratke

Možda te zanima... Restoran zabranio ulaz djeci: 'Ne znaju se ponašati, a roditelje nije briga' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.