Roditelji Sretna mama 04. lipnja 2018.

Zašto je majčinstvo u medijima prikazano kao čarobno ili depresivno?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo je kompleksno, nema ga potrebe uklapati u neki poseban okvir ili određenu kategoriju

Supruga, novinarka i mama triju djevojčica Colleen Temple opisala je kako danas izgleda majčinstvo u medijima i na društvenim mrežama te objašnjava kako tamo izgleda kao crno-bijeli svijet koji je daleko od realnosti.

Iskrena glumica: Majčinstvo je poput filma 'Dobar, loš, zao'

Mama Colleen je prvo objasnila kako izgleda njezin svijet. "Toliko sam uronjena u majčinstvo u ovoj fazi života. Čini mi se da je moj život mama/beba/jasličar/brak uz bebu/dojenje/ispadi bijesa/iscrpljenost i slično - cijeli dan, svaki dan. (Zato što zapravo je). U zadnje vrijeme, osjećam se kao da sam u sendviču između dva svijeta: jedan svijet je savršen, moderan i u trendu, to je svijet društvenih mreža. Na društvenim mrežama majčinstvo je čarobno, lijepo, uravnoteženo i na neki način upravo takvo kakvo ste ga oduvijek zamišljali", tako svoj život opisuje mama. Zatim se pita vrlo važnu stvar: "Kako danas mediji opisuju majčinstvo?"

"Uglavnom, ono što mi se čini da je majčinstvo na ekranima ili savršeno ili depresivno. Ili je čarobno ili strašno. Ili najnevjerojatnija stvar ili iscrpljujuća stvar. To je točno i netočno", objašnjava mama svoje viđenje majčinstva.

Možda te zanima... Prekrasan video pokazuje svu požrtvovnost majčinstva Roditelji

Majčinstvo je puno osjećaja odjedanput

"Stvar je u tome: majčinstvo je sve to. Majčinstvo je sve gore navedeno. I više. To je toliko mnogo osjećaja u isto vrijeme. Često se nekako osjećam i sretno i tužno. Energično umorna. Nisko i inspirirano. Zbunjena i čista. Zauzeta i u trenutku. Želeći da se vrijeme zamrzne i da se ubrza. Želim da je vrijeme za spavanje već stiglo i želim se igrati sa svojom djecom. Puno toga odjedanput, cijelo vrijeme. Nikada nije samo jedna stvar. Sve je uvijek", piše dalje mama kako se osjeća, a vjerojatno su taj osjećaj često imale i druge mame.

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Definitivno uvijek pokušavam priznati teške dijelove ovog života - kada je iscrpljujuće, izazovi u stvarnosti, ali ne odustajem od slavljenja stvarnih, istinskih dijelova ovog života. Zato što je inspirativno, valjano, zabavno, smiješno - sve to sam ikad željela i čista magija. Majčinstvo je učenje, rast, preobrazba, prihvaćanje i njegovanje. Radi se o mom "prošlom ja", "sadašnjem ja" i "budućem ja", kaže dalje mama.

Možda te zanima... Majčinstvo je poput dva posla na puno radno vrijeme Roditelji

Kako naglašava mama Colleen na kraju, majčinstvo je nešto u u čemu svaka mama može uživati jer: "Ne radi se o usporedbi i pobjedi i savršenstvu. Majčinstvo je prosvjetljujuće, ponizno i prije svega - poprilično divno".

Možda te zanima... Lana Barić: 'Sazrela sam kroz majčinstvo' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.