Roditelji Sretna mama 12. kolovoza 2024.

Mama na TikToku izazvala žestoku raspravu kada je izjavila da mužu neće prati rublje

Foto: TikTok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama iz Amerike svojim pratiteljima na TikToku otkrila je kako obija prati rublje svog supruga, kuhati mu večeru, naručivati ga na liječničke preglede... Smatra kako kućanski poslovi nisu izraz ljubaznosti, već društvena očekivanja koja se često postavljaju ženama u braku.

Paige Turner, zaposlena majka četvero djece, ističe da, iako oboje rade puno radno vrijeme, ona ne osjeća potrebu preuzimati dodatne odgovornosti koje se tiču isključivo njenog supruga. Na primjer, dok oboje peru odjeću svoje djece, suprug je odgovoran za pranje vlastitog rublja.

“Postoje (društvena) očekivanja u kojima se od mene očekuje da perem rublje svog muža, budući da sam u braku, ali oboje radimo puno radno vrijeme i imamo četvero djece — to može biti do šest, sedam, osam hrpa rublja. pranja rublja tjedno — dakle, njegovo je jedno punjenje koje ja ne radim.”

Možda te zanima... Zašto je ravnopravno roditeljstvo još uvijek mit? Roditelji

Turner je snimila još jedan video u kojem je otkrila koji je savjet dobila od svoje svekrve kad se zaručila:  "Nemoj mu prati rublje, inače ćeš ga s vremenom početi mrziti." Iako tada nije poslušala taj savjet, sada shvaća da su kućanski poslovi često neravnomjerno podijeljeni među partnerima, pri čemu žene obično preuzimaju veći dio odgovornosti, čak i kada oba partnera jednako doprinose financijski.

@sheisapaigeturner When I first got engaged, my mother-in-law told me that I should not do my husband‘s laundry because I would learn to hate him. I didn’t take her advice, but I wish I had. When we take on domestic labor as an act of kindness towards our partners often times it set an expectation that that labor is ours. It is important that we do not take on all this domestic labor early marriage, because it set an expectation that we will continue to do so. ##domesticlabor##thementalload##thementalloadofmotherhood##divisionoflabor##marriagehumor##millennialmoms##millennialmarriage ♬ original sound - Paige

Mišljenja na TikToku su bila podijenjena. Mnogi su se složili s njenim stavom, ističući da se dobronamjerni postupci često pretvaraju u trajne obveze koje partneri na kraju uzimaju zdravo za gotovo. Drugi su, međutim, smatrali da ovakva podjela poslova narušava temeljne vrijednosti zajedništva i međusobne podrške u braku.

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Turner je također objasnila da nakon rođenja četvrtog djeteta nije više htjela preuzimati sve kućanske obveze. Zamolila je supruga da preuzme više odgovornosti u kućanstvu, poput iznošenja smeća i pražnjenja perilice posuđa. Jednog jutra, dok je istovremeno mijenjala pelene dvomjesečnom djetetu i pripremala stariju djecu, isfrustrirala se kada je shvatila da je smeće puno, a perilica posuđa neispražnjena. Taj trenutak je za nju bio ključan jer se osjećala nevidljivo i iskorišteno.

@sheisapaigeturner Replying to @rafael it’s important to show your partner, love and kindness. And I believe in small acts of kindness for a partners. However, expecting your partner to do your laundry and all of the cooking and all of the cleaning, is not the same qe small acts of kindness. All of those things are domestic labor and then when add it up, create a lot of work. #domesticlabor #actsofkindness #actsofservice #marriagegoals #fairplay #millennialmom #mentalload #laundry ♬ original sound - Paige

Turner je zaključila da problem nije u samom pranju rublja, već u neizgovorenim očekivanjima koja žene često nose u braku. "Postoji razlika između toga da nešto radimo iz ljubaznosti i toga da to radimo zato što se od nas očekuje," kazala je, dodajući da muškarci obično preuzimaju zadatke izvan kuće ili sezonske poslove poput košnje trave, dok svakodnevni kućanski poslovi, poput pranja rublja, postaju sve veći s brojem djece.

Psihologinja Erika Stapert komentirala je ovaj slučaj, naglasivši da problem nije u pranju rublja, već u očekivanjima i dinamici u vezi. Prema njenim riječima, ako jedan partner osjeća nezadovoljstvo ili zamjeranje, vrijeme je za razgovor kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati oboma.

Možda te zanima... Muž optužio ženu da 'ništa ne radi po kući' pa je stupila u štrajk - nastao je kaos Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.