Roditelji 12. svibnja 2022.

Znanstvenici su dokazali da zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu

Foto: Guliver :Znanstvenici su dokazali da zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaposlene majke imaju pozitivan utjecaj na odgoj djevojčica i na dječaka na različite načine

"Kao zaposlena majka, nebrojeno puta sam čula da propuštam djetinjstvo svog sina. Štoviše, većina odraslih vjeruje da djeca bolje napreduju kada jedan roditelj ostane kod kuće, a obično je majka glavna u tom scenariju. Dakle, dok radim, tipkajući po svom laptopu, često me obuzima krivnja što nisam napustila novinarsku karijeru kako bih se brinula o svom sinu.

Ipak, znam da sam napravila pravi izbor, a znanost me podržava: istraživanja pokazuju da majke koje rade imaju dugotrajne, pozitivne učinke na svoju djecu, sve do odrasle dobi", napisala je mama jednog djeteta te pokrenula lavinu reakcija na društvenim mrežama. Brojna istraživanja potvrđuje njene navode - zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu. 

Studija Harvard Business School iz 2015. pokazala je da su odrasla djeca koju su odgajale majke koje su radile, doživjela značajan uspjeh u karijeri. Konkretno, istraživači su otkrili da su žene zaposlenih majki imale veću vjerojatnost da će biti zaposlene, raditi na visokim pozicijama i zarađivati ​​najmanje 23% više od žena čiji su majke bile domaćice.
 
S druge strane, muškarci zaposlenih majki češće će provoditi vrijeme brinući se o članovima obitelji i obavljajući kućanske poslove, što znači da zaposlene majke pomažu u promicanju ravnopravnosti spolova.

Slični učinci uočeni su u nedavnoj studiji provedenoj u Danskoj, koja je otkrila da zaposlene majke pozitivno utječu na karijeru svojih kćeri i doprinose smanjenju rodnog jaza u prihodima. "Postoji vrlo malo stvari koje znamo, a koje imaju tako jasan učinak na ravnopravnost spolova kao što je odgajanje djece od strane zaposlene majke", kaže Kathleen L. McGinn, profesorica s Harvarda i koautorica studije.

Ovo nije jedina studija koja pokazuje da odgoju djece ne šteti zaposlenost majke. Naime, istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu Child Development pokazalo je da, unatoč prevladavajućim mitovima, majke koje su radile nisu imale negativan utjecaj na razvoj djece. 

Osim toga, meta-analiza Američkog psihološkog udruženja objavljena 2010. godine otkrila je da djeca koju su odgajale zaposlene majke nisu imale značajne probleme u ponašanju ili učenju. Zapravo, ta su djeca postizala značajan akademski uspjeh. 

Ova saznanja zasigurno neće pomoći zaposlenim majkama da smanje osjećaj krivnje zbog čestog izbivaju iz kuće, ali zasigurno će im pomoći osvijestiti činjenicu da rad ne čini ništa loše njihovoj djeci. Kao što McGinn kaže: “Ova istraživanja nam govore da ne samo da zaposlene majke financijski pomažu obitelji, već pomažu i sebi profesionalno i emocionalno, ako imaju posao koji vole, ali još važnije, pomažu i svojoj djeci."

Možda te zanima... Poznata mama je objasnila zašto joj je važno da je kćeri vide kao zaposlenu mamu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.