Vrtić 08. svibnja 2024.

Mama: Ne tražim od djece da mi 'pomažu' u kući. Evo što radim umjesto tog

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stalno slušamo i govorimo kako djeca moraju obavljati kućanske poslove i kako je to nešto što ih pretvara u dobre ljude, svjesne obaveza, i u svakom pogledu čini dobro obitelji.

Obavljanje poslova po kući je nešto što ne možemo izbjeći i nešto što ne volimo baš pretjerano, ali znamo da moramo to redovno raditi. No, osim tog, kućanski poslovi su nešto što je tako dobra lekcija koju mogu i trebaju naučiti djeca. Iako nam se čini da su nekad premaleni, da ne mogu neke stvari, oni mogu tako puno. I ne samo to, nego je za djecu vrlo važno da to nauče i da to postane sasvim uobičajeno.

Možda te zanima... Pedijatar podijelio tajnu odgoja sretne djece – potvrđeno je istraživanjem i jednostavno! Školarci

I otkad su djeca mala, često im govorimo da nam treba njihova „pomoć“ oko nekih poslova, pa govorimo kako smo ponosno što nam „pomažu“ s kućanskim poslovima. No, jedna mama na svom je profilu na Instagramu objavila post u kojem kaže da ona ne traži od djece da joj pomažu s kućanskim poslovima.

Mama Sam Kelly s profilom @samkelly_world na Instagramu, koja je feministička trenerica za majke i majka troje djece, koristi drugačiji pristup sa svojom djecom. Svoju je metodu objasnila u objavi na Instagramu. Evo zašto nikad ne traži od djece da joj „pomažu“.

„Trudim se da nikad ne koristim izraz 'pomoć' kada govorim o radu u domu,“ napisala je u nizu slajdova. „Kada kažemo stvari poput 'pomaganje mami', impliciramo da je mama ta koja je vlasnica poslova za upravljanje domom, a svi ostali samo 'pomažu' podržavajući je u toj ulozi. Ali to je poruka koju želimo ovdje dekonstruirati. Nije mamin posao ili uloga da bude ona koja je zadužena za sve vezano uz dom i obitelj dok se svi ostali samo uključe i pomognu tu i tamo,“ objasnila je Sam. „Posao upravljanja domom 100% je timski rad. Stoga umjesto riječi 'pomoć' koristim riječ 'posao'.“

Dakle, umjesto da tražiš od djeteta da ti pomogne isprazniti perilicu posuđa, možeš reći „Hej, možeš li doći obaviti jedan posao sa mnom? Netko mora isprazniti perilicu posuđa.“ Iako klinci dobro reagiraju na riječ „pomoć“, dugoročno je ipak ovako bolje. Jer oni moraju znati da će jednog dana sve to moći obavljati i dijete samo.

„Korištenje riječi 'posao' također prenosi poruku da je ono što spada pod upravljanje domom stvarni posao - to nisu samo stvari koje zahtijevaju malo ili nimalo truda ili su same po sebi zabavne ili ugodne za mene kao majku jednostavno zato što sam mama/žena,“ nastavila je Kelly prije nego što je istaknula da to ne znači da izraz “posao” treba imati negativnu konotaciju.

„Označavanje toga kao posla ne mora biti negativna stvar. Zapravo, zdravo je za djecu da vide posao kao nešto neutralno i nešto s čime se mogu upoznati,“ dodala je, te pojasnila da je ideja povećati toleranciju djeteta na rad i učiniti da se ugodnije osjećaju kad se koristi riječ 'posao' umjesto riječi 'pomoć'.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Osim što ti djeca pomažu kad obave nešto, dio posla u kući (dobro, barem jednom kad narastu…), znanstvene studije su otkrile da poticanje djece na obavljanje kućanskih poslova može pomoći u djeci da odrastu u sretne, zdrave, uspješne odrasle osobe, i to tako što im usađuje samopoštovanje i nesebičnost, ali i pomaže izgraditi temelje dobre radne etike.

Zajednički poslovi u kući također jačaju povezanost obitelji. Jedino što moraš paziti je da djetetu daš zadatke primjerene dobi i neka za početak to budu „zabavne“ stvari poput hranjenja kućnih ljubimaca, zalijevanja biljaka i brisanja prašine.

Možda te zanima... Tata ima popis zadataka: 'Ne dobiju ekrane dok ne obave sve s popisa“ Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.