Roditelji 20. prosinca 2023.

Poklanjanje nas čini sretnima, potvrdila su istraživanja. Ali zašto se onda osjećamo iscrpljeno?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odavno znamo da je zapravo velika sreća pokloniti nekom nešto što će tu osobu razveseliti. No, zašto se u vrijeme Božića onda osjećamo tako daleko od zadovoljnog i ispunjenog?

Nema sumnje u to da svi volimo primiti poklon, pogotovo neki koji je baš pogođen i baš mu se razveselimo. No, isto tako, znamo da su nam čak i naše bake i mame govorile oduvijek da je najveća mudrost zapravo u tom da je važnije nekom pokloniti nešto, odnosno da je to najveća sreća – kad možeš nekom nešto pokloniti.

To je potvrdila i znanost, inače. Nije samo jedna studija objavljena na tu temu, a znanstvenici se slažu: čin davanja čini nas sretnima. Dakle, kad nekom poklanjamo nešto, mi bismo se trebali osjećati dobro. Tom logikom, Božić bi trebao biti vrijeme kad bismo se trebali osjećati najbolje na svijetu!

„Ako danas iz džepa izvadite 5 dolara, znanost doista pokazuje da ako tih 5 dolara potrošite na sebe, to vam neće puno značiti,“ kaže Michael Norton, psiholog s Harvardove poslovne škole. „Ali ako tih 5 dolara potrošite na nekog drugog, veća je vjerojatnost da će porasti vaša sreća."

I sad bum – povratak u sadašnjost. Danas si već triput provjerila status pošiljke, jer čekaš nestrpljivo da dođe poklon za dijete, nazvala dućan da provjeriš imaju li na stanju ono što je tražilo drugo dijete, a nisi još uspjela naći. Onda si po 10. put razmišljala što ćeš kupiti svekrvi, pa zamolila muža da svrati po nešto za šogora. Sestrin poklon još je u izradi i možeš jedino biti sretna što ga možeš pokupiti, a ne čekati da pošta odradi svoje. I tako dalje. Oh, kakva sreća!

Dakle, postoje empirijski dokazi da darivanje drugih potiče našu sreću, ali nažalost, proces kupovine, zamatanja i slanja darova može biti naporan – ili te čak u potpunosti izludjeti s obzirom na sve naše svakodnevne obveze i druge blagdanske stresove. Osim tog, često ti zadaci padaju na osobe s najviše zadataka i obveza u obitelji – mame.

Dakle, ako želiš osjetiti tu toplinu darivanja i izbjeći tjeskobu, evo nekoliko savjeta koji će te usmjeriti na pravi put prema blagdanima bez ludila.

1. Smisli unaprijed

Darivanje je navika koja se može poboljšati vježbom, stoga je dobro početi rano u godini. Ok, za ovo je možda prekasno sad, ali ako već ljeti uočiš nešto što bi moglo biti idealno za neku osobu, a znaš da ćeš joj poklanjati za Božić nešto – kupi i spremi. Jer ako dođemo do, simbolički rečeno, 5 do 12, onda na taj način skrećemo pažnju sa sebe i imamo puno manje vremena za sebe. Upravo zbog tog nam se čini da nas to poklanjanje zapravo i ne veseli.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

2. Stvori ritual oko kupovine i zamatanja

Nemoj si stvarati pritisak oko poklona. Možeš li ih kupiti u jednom danu? To bi bilo idealno. Počastiš sebe kupovinom, odlaskom u grad ili kamo već trebaš, usput popiješ vruću čokoladu ili kuhano vino… Imaš dan za sebe, zapravo, bez obzira na to što ćeš kupovati poklone drugima. Pokušaj ih već u trgovini zamotati ili kad dođeš kući pusti glazbu i zamotaj poklone – na isti način s različitim detaljima. Na TikToku se nedavno pojavila i ideja da se dogovoriš s prijateljicama za druženje, a onda na tom druženju zajedno zamotate poklone svojim obiteljima.

3. Iskustva su najbolji darovi

Ako si pod stresom zbog davanja pravog poklona, zapamti da je gesta ta koja se računa više od samog poklona. Ono što nas veseli je zapravo taj užitak što ćemo nekog barem nakratko razveseliti. Nije loša ideja, a ujedno je i manje komplicirano, umjesto materijalnih darova, pokloniti noćni izlazak, kartu za zabavni park, ulaznice za predstavu ili godišnju kartu za muzej ili zoološki. Iskustva su ono što nas veseli, što nam ostaje s nama još dugo.

4. Ti uruči poklon ili barem budi tamo

Iako reakcija osobe na dar ne bi trebala biti važna, zabavno je osobno svjedočiti tom iskustvu. Ako ne možete biti zajedno, probajte dogovoriti video poziv tijekom odmatanja. Lijepo je kada darivanje može biti čarobno.

5. Odvoji minutu

Lako je uroniti u materijalizam i biti opsjednut troškovima. Stoga, uzmi kratki predah od popisa obaveza i opusti se u prirodi. To zvuči već otrcano, ali u ovom blagdanskom jurcanju i obilascima trgovina i unutarnjih prostora, tako dobro dođe! Čak i gradski park, malo udaljen od gradske vreve i najprometnijih dijelova dobro će doći! Gledaj u zelenilo i diši. I to je to.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci