Školarci 07. prosinca 2023.

A što djeci zapravo treba govoriti o Djedu Božićnjaku i kako im reći – veliku istinu?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve dok djeca vjeruju u njega, nekako nam je drago i simpatično cijelu tu priču o Djedu Božićnjaku držati na životu i čuvati slatku tajnu. No, u nekom trenutku neminovno dođe i onaj drugi trenutak.

Ako se u tvojoj obitelji slavi Božić, onda je Djed Božićnjak (ili Djed Mraz, kako god ga zvali) vjerojatno važan lik u kući. Štoviše, vjerojatno je glavni lik u vašoj božićnoj priči. Možemo se orijentirati na zajedništvo, ljubav, sve one divne strane Božića, a nije čak ni stvar samo u poklonima – Djedica je jednostavno važan, čaroban lik. No, u nekom trenutku ipak dođe trenutak kad svi moraju saznati – veliku istinu. Ako se pitaš kako to s djecom izvesti i kako razgovarati o Djedu Božićnjaku, možda ti možemo pomoći.

Možda te zanima... Može li dijete dobiti previše poklona za Božić? O, da! Postavimo granice Roditelji

Trenutak u kojem će dijete upitati je li Djed Božićnjak stvaran jednostavno mora doći. O djetetovoj zrelosti ovisi kad će to biti, ali i o njegovoj okolini i spremnosti na održavanje čarolije stvarnom. Budući da je ovo mnogima uistinu važna stvar, nije loše stvarno smisliti i isplanirati kako razgovarati o Djedu Božićnjaku. Jer – ne želiš sve prepustiti slučaju i dočekati onaj dramatični trenutak uz suze i vrištanje.

Kad i kako prestanu vjerovati?

Statistike pokazuju da je to obično u dobi oko 8 godina. No, to nije nešto što se događa preko noći, nego postupno, a tome prethode pitanja i suptilno ispipavanje. Nekad ćete to „uloviti“, a nekad i ne. No, lako je moguće da će te uloviti u trenutku kad ne očekuješ, pa je zbog tog bolje da upravo ti kontroliraš situaciju, a ne dijete.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mnogi klinci u školi će čuti veliku istinu. U vrtiću ipak još uvijek lakše vjeruju u čaroliju. No, klinci su u školi ipak stariji. Nekima su roditelji već rekli, neki su ih možda ulovili dok stavljaju poklone pod bor ili jedu kekse za Djedicu, a neki jednostavno prerastu tu priču.

Kada i kako razgovarati o Djedu Božićnjaku?

Pitanja o Djedu Božićnjaku najčešće počnu postavljati između sedme i 10. godine. A ti ne želiš prerano izvući ovu temu, ali niti čekati predugo. O roditeljima ovisi kako će se postaviti kad se pojave prva pitanja. Neki će možda odmah iskreno reći, ne okolišajući. Drugi će još malo pokušati produžiti čaroliju. No, važno je imati plan.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako se odlučiš uhvatiti ukoštac s ovom temom, počni s postavljanjem pitanja na koji nema pravog odgovora. Na primjer: „Što misliš o Djedu Božićnjaku?“ Dijete će tako moći razgovarati o Djedici bez osuda i bez prekomjernih emocija.

Što ako te pita – je li Djed Božićnjak stvaran?

Dok će neka djeca okolišati i ispitivati razna neizravna pitanja, neka će jednostavno pitati: „Postoji li Djed Božićnjak?“ i to te pitanje može dočekati nespremnu. No, važno je kako se postaviš u trenutku i kako reagiraš na pitanje – želiš li reći istinu ili ne.

Znaš kako se kaže: napad je najbolja obrana, pa je najbolja reakcija na ovo pitanje – protupitanje. „A što ti misliš, postoji li?“ Poslušaj odgovor, daj djetetu priliku da kaže sve što mu je na pameti, pa za to vrijeme odluči kako ćeš reagirati. Naravno, uzet ćeš u obzir i djetetovu dob.

Moraš znati da nema krivog odgovora. Ono kako se postaviš u vezi ovog bit će vjerojatno potpuno u skladu s ostalim vjerovanjima u obitelji i sigurno ćeš napraviti ono što je najbolje za vašu obitelj. No, neke stvari moraš imati na umu bez obzira na sve.

Budi otvoren(a)

Kad je vrijeme za razgovor o Djedu Božićnjaku, važno je biti otvorena uma. Ostavi djetetu prostora da ti dođe s pitanjima i razmišljanjima. Važno je pokazati ljubav i dati prostor za razgovor.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Slijedi dijete

Kad potakneš dijete na razgovor o Djedu Božićnjaku, ono će vjerojatno nastaviti pričati. Djeca su znatiželjna i ova će tema izazvati brojna pitanja. Najbolje što možeš napraviti je slušati i imati strpljenja. Saznati ovu istinu je velika stvar i može izazvati uistinu jake emocije. Neka djeca nisu spremna na to. Prati dijete i probaj procijeniti kad je pravo vrijeme i je li stiglo…

Objasni čaroliju Božića

Kad već krenu pitanja, naravno da možeš jednostavno reći „Djed Božićnjak nije stvaran“. No, to i nije najtaktičniji način i postoji daleko taktičniji. Ono što je važno jest djetetu ispričati o duhu Božića, čaroliji Božića, odnosno možemo tu čaroliju Božića objasniti kroz Djeda Božićnjaka. On je ionako, vjerovali mi u njega ili ne, utjelovljenje božićnog duha.

Možeš s djetetom razgovarati kako bi ono moglo i samo predstavljati božićni duh, kako može svojim djelima utjecati na  druge, pomažući i dajući, posebno onima kojima je potrebno. Važno je djeci dočarati koliko je važno biti ljubazan prema drugima, kako osjetiti i izraziti zahvalnost. Djeca mogu na svoj način – biti Djed Božićnjak, i to im treba dočarati. Tako se čarolija nastavlja…

Budi spremna na snažne osjećaje

Bez obzira na to što kažeš djetetu, kako to izvedeš, imaj na umu da će isplivati na površinu snažni osjećaji. Kad sazna veliku istinu dijete može biti ljutito, razočarano, može im biti slomljeno srce, jer nije mala stvar kad saznaš da je priča o Djedici jedna velika laž. Daj djetetu prostora za tugu ili ljutnju. Omogući mu vrijeme da se oporavi i zacijeli, pruži mu podršku u tome i veliki zagrljaj.

Možda te zanima... Smišljamo umjesto tebe - što pokloniti odgojitelji(ca)ma i učitelji(ca)ma za Božić? Vrtić Možda te zanima... Dijete ne želi grliti druge? To je sasvim u redu, stani na njegovu stranu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.