Školarci 18. prosinca 2023.

Zbog ovih 5 božićnih poklona dijete bi moglo završiti na hitnoj: opasni su!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O nekim stvarima ili aspektima nekih stvari jednostavno ne stignemo razmišljati. Na umu imamo nabavku božićnih poklona, a ne padne nam baš često na pamet da bi oni mogli biti opasni…

Postoje oni pokloni koji su na popisu nazvanom „moramo nabaviti“. Onda postoje oni koji su „najbolji pokloni“ baš tog Božića. No, postoji uvijek i lista „nemoj ni slučajno kupiti“. Postoji i ona „klinci bi jako htjeli, ali ne dam“. No, jesi li ikad razmišljala da postoji li lista opasnih poklona?

Pedijatrica Meghan Martin napravila je listu upravo takvih poklona, a njezini su nam TikTok uradci već od ranije poznati. Često upravo upozorava na opasnosti na koje ne obraćamo pažnju tek tako. Božić je vrijeme kad samo želimo usrećiti svoju djecu i priuštiti im poklone koje su i sami poželjeli. Nije ti na kraj pameti da to bude u bilo kojem obliku opasan poklon, jer posljednje što želiš priuštiti njima i sebi je odlazak na hitnu u božićno vrijeme.

No, dobro, to je pretposljednje. Posljednje što želiš jest da ti se dijete ozlijedi. I to još nečim što je dobio od tebe. Dobro, od Djeda Božićnjaka, ali znaš što hoćemo reći. Ne želiš opasne stvari u djetetovoj blizini, niti inače, a niti na Božić. Sjećaš se filma „Božićna priča“ i dječaka koji je htio zračnicu, a mama je govorila da će si izbiti oko… Znamo kako završi.

Doktorica Meghan Martin napravila je popis od pet poklona koje ne bi trebalo dati djetetu jer nisu sigurni. Za početak, kaže Martin, treba izbjegavati sve igračke sa sitnim baterijama, čak i one koje su poklopljene i učvršćene vijcima.

„Ti su poklopci pričvršćeni malim, nekvalitetnim vijcima i jednostavno se ne isplati riskirati. Baterije mogu doslovno ubiti dijete i svake se godine to i dogodi,“ upozorava dramatično Martin. Te su male baterije izrazito opasne ako se progutaju.

@beachgem10 Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency ♬ original sound - Beachgem10

Druga stavka na opasnom popisu su vodene kuglice. Iako kod nas nisu zapravo toliko popularne za širu prodaju, u Americi itekako jesu, a u nekim su državama čak i zabranjene zbog opasnosti od gušenja. Najčešće se koriste kao senzorne igračke, ali oni najmanji ih mogu progutati, te si tako stvoriti veliki problem i završiti na operaciji.

Na ovoj su listi još neki pokloni koji bi mogli biti opasni. Za njih roditelji čak i znaju da su relativno opasni, ali ih ipak poklanjaju jer su vrijedan poklon koji klinci često dugo žele. Jedan od njih je električni romobil. Klinci na tom opako brzo jure, pa se mogu vrlo lako ozlijediti – ruke, noge, pa i glavu, posebno ako nemaju kacigu.

Hoverboard je također među poželjnim poklonima, iako ne toliko kod nas, koliko u Americi, ali i naši klinci pate na tu skupu igračku. Rizik od ozljeda je velik. Zabavni su, kul su, ali rizik je velik, posebno ako pomisliš da se baš kao i električni romobili mogu lako zapaliti. Prema nekim statistikama djeca čine skoro 40 posto ozlijeđenih na električnim biciklima, električnim romobilima i hoverboardovima tijekom posljednjih godina.

Na posljednjem je mjestu igračka za koju znamo već od ranije da nije dobra i da je liječnici gotovo redom preziru i uporno pokušavaju upozoriti roditelje da ne vode klince na takvu zabavu. To su – trampolini. Trampolini su igračke koje uzrokuju suludo velik broj ozljeda djece tijekom cijele godine, a nedavno je čak i princeza Kate izjavila da se po drugi put u kratkom vremenu ozlijedila skačući na trampolinu.

Pa eto, možeš sigurno i bez ovih poklona!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.