Vrtić 05. prosinca 2023.

Ovih 5 slikovnica božićne tematike vrijedi mališanima pročitati u prosincu - svi će uživati

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Božić je čarolija, a gdje možemo pronaći više čarolije nego u knjigama? Neki umjesto klasičnog adventskog kalendara imaju kalendar sa slikovnicama - divna ideja! Tako su Mali čitači s nama podijelili nekoliko slikovnica koje su se našle u njihovom kalendaru...

Čim započne adventsko vrijeme i počne se približavati Božić, svi na police izvlače božićne slikovnice i knjige. Mi već nekoliko godina umjesto klasičnog adventskog kalendara imamo onaj slikovničarski ili knjižni pa tako svakoga dana otvorimo paketić s nekom novom slikovnicom ili knjigom. Često su one upravo zimske i božićne tematike pa bih vam predstavila neke iz prošlih adventskih kalendara domaćih autora i autorica.

 | Author:

Glazbene čarapice (Sretno Srce, 2018.) je zimska, božićna priča o jednom divnom učitelju - Cvrčku i vrlo marljivom učeniku - Zeki. Taj je učenik imao samo jednu želju, zapjevati na šumskom božićnom koncertu. No unatoč svim naporima najboljeg učitelja Cvrčka, Zeko nije naučio pjevati. Niti svirati. Jer problem su bile njegove neobuzdane noge. Čim bi glazba krenula, on bi počeo skakutati. Zeko je bio strašno tužan, kao i Cvrčak koji je to smatrao vlastitim neuspjehom. Ali u razgovoru s Ježom i Vjevericom pojavit će se neobična ideja koja će razveseliti i Zeku i Cvrčka i njihove prijatelje, a to su glazbene čarapice. Ovo je priča Nine Vađić o različitostima, upornosti, snovima, kreativnosti, razmišljanju izvan okvira i pravom prijateljstvu, upotpunjena prekrasnim, nenametljivim ilustracijama Ane Kadoić. Puno će klinci iz nje naučiti. I ne samo klinci. Iz iste ove male radionice velikih priča dolaze još dva božićna naslova: Zahvalnost i Poseban dar.

 | Author:

Božićna tišina (Školska knjiga, 2020.) donosi priču o jednoj tipičnoj obitelji. Mlađi brat Dado koji obožava tenkove i ratničke igrice i iz čije sobe od jutra do mraka dopiru zvukovi borbe i starija sestra Lucija koja živi u sobi do njegove, ide u prvi razred i obožava glasnu glazbu i ples,  većinu su vremena u svađi. Zvuči poznato? Mama i tata koji pokušavaju održati ravnotežu između njih i čeznu za makar malo tišine. Ah, tišina, kakva je to endemska pojava? Uglavnom, kužite situaciju. Jednog poslijepodneva svi zajedno odlaze nabaviti božićnu jelku i usput ulaze u crkvu gdje u tišini pokušavaju odgonetnuti tajnu poruku koju Božić nosi. Lijepa priča Višnje Anić i bogate ilustracije Branke Hollingsworth Nare čine ovu slikovnicu pravim blagdanskim štivom i uz nju ćete osjetiti blagdanski spokoj i makar mrvicu tišine. Mrvičastu mrvicu, da se ne ponadate previše.

 | Author:

Božićni dar (Mozaik knjiga, 2009.) je jedan stari naslov koji je Mato Lovrak napisao još davne 1930.g. Slikovnica je ovo o nekim drugim božićnim vremenima kojih ćete se sjetiti iz priča vaših roditelja, baka i djedova. O obitelji, toplini i domu. Priča koju je za 110. godišnjicu rođenja Mate Lovraka predivno ilustrirala Željka Mezić. Đurđica je djevojčica koja ima tri godine, ali voli broj devet pa svima govori kako ima devet godina. Voli se igrati da je ona mama, a cjepanice su njena djeca. Pa ih oblači, hrani, pjeva im i uspavljuje ih. No kad te cjepanice završe u peći, Đurđici uvijek bude žao. Pa mama I tata odluče kupiti joj pravu pravcatu lutku za Božić koja će stići vlakom iz Zagreba. Dočekat će Đurđicu pod jelkom ukrašenom zlatnim orasima, bijelim svjećicama i licitarskim ukrasima. Ova priča današnju djecu može puno toga naučiti, a najviše skromnosti i zahvalnosti na svemu onome što im je dostupno i pod nosom. Sigurno će ih iznenaditi ozračje priče koja je pisana prije gotovo stotinu godina te tadašnji način život i slavljenja Božića.

 | Author:

Prekrasna priča Josipa Čekolja o izgubljenom Siječnju, Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom (Mala zvona, 2020.), podsjeća me na neke stare priče i bajke. Djevojčica Srna uz pomoć kućnog duha, hižara Maka, kreće u potragu za Siječnjem koji je nestao iz svih kalendara. Zajedno ulaze u svijet u kojem kraljuju mjeseci i pokušavaju doznati čega se to Siječanj strašno uplašio. A kad doznaju i pronađu ga, Srna mu obeća pomoći. Čarobna i bajkovita priča isprepletena je eko notom i porukom i iako podsjeća na neka davna vremena, temom je izrazito aktualna. Još uvijek sam pod dojmom podatka iz biografije autora. Naime, nevjerojatno je da jedan mladić piše ovakve odlične priče I da je ovo njegov književni prvijenac.  Osim nevjerojatne priče, sigurna sam da će vas oduševiti nevjerojatne i detaljne ilustracije umjetnice Kaje Kajfež. Ako tražite slikovnicu za božićni poklon, s ovom sigurno nećete pogriješiti!

 | Author:

I na samom kraju, malo poezije. Jako volim naše starije autore dječje književnosti koji su pisali neke sasvim drukčije pjesme za djecu. Jedan od njih je i Pajo Kanižaj, svima dobro poznat. Njegova Dobra, nježna Baka Snježna (Školska knjiga, 1994.) je jedan sasvim neobičan lik. Ta superbaka živi negdje u polarnim krajevima, u kući punoj darova, a u predbožićno vrijeme putuje svojim turbo saonicama po svijetu i daruje raznorazne životinjske i ljudske likove. Sjajan humor, tečni i inventivni stihovi u rimi su nešto što i inače krasi poeziju Paje Kanižaja, a ovu veselu slikovnicu lijepo su zaokružile zimske i božićne ilustracije Dubravke Kolanović.

Nadam se da vam se svidjelo ovo predbožićno putovanje kroz slikovnice dječje domaće književnosti, a Mali čitači vam od srca žele sretan Božić i mnogo zanimljivih slikovnica ispod bora!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.