Vrtić 12. prosinca 2023.

Koliko bi poklona trebalo dijete dobiti za Božić? Ovo je „vodič“ po dobi djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije tajna da djeca sve češće dobiju previše poklona na Božić. I nije tajna da to nije bit Božića. Pa koliko bi zapravo poklona bilo u redu da dijete dobije, ovisno o tom koliko je staro? Pokušat ćemo odgovoriti.

Božićno jutro, čarolija i sve to, pokloni pod jelkom, napola pojedeni keksi i mlijeko… Pa još napola zatvorenih okica kreće otvaranje poklona. Jesu li ispunjene sve želje?! Uzbuđenje raste, otvara se jedan za drugim, otvara se zadnji… I to je sve? Samo toliko?

Možda te zanima... Žele tenisice, pametne satove, kozmetičke setove... Roditelji se na TikToku žgražaju nad skupocjenim božićnim željama svoje djece! Školarci

Ako ti je ovakav scenarij poznat, onda suosjećamo, kao prvo. Jer – Božić je. A ne veliki shopping, zar ne? Poanta je u čaroliji, poanta je da dobiješ onaj jedan pravi, koji jako želiš. A ne 18 drugih, pa tko će više. Svatko tko razumije pravu bit Božića i želi taj blagdan obilježiti baš tako, u tom duhu (bez obzira na vjeru i religiju), a ne – brojeći poklone. Osim tog, zar ti stvarno treba još plastike u kući?!

No, ipak, ne želimo ih baš niti razočarati… Njih, one zbog kojih smišljamo poklone, napravimo sve da ih nabavimo, kemijamo kamo ih sakriti, kad omotati. Njih koji, barem do neke dobi, vjeruju da to sve čini onaj Djedica. I u svem tom postoji jedno pitanje: koliko poklona je dovoljno poklona? Ili koliko poklona nije previše poklona?

Naravno da će odgovori na ovo pitanje biti različiti. Ovise o tom koliki nam je budžet, ovisi o tom jesu li pokloni samo od nas ili od drugih članova obitelji, ovisi o tom što želimo poručiti djetetu… Na stranici Scarymommy odlučili su o tom pitati stručnjake, pa evo kakve su odgovore dobili.

2-4 godine

Djeca u toj dobi bit će sretna i zadovoljna lutkom ili kamionom, zamotanima u definitivno previše papira koji mogu razbacati po kući. No, možeš iskoristiti priliku za neku edukativnu igračku. Mala djeca imaju prilično kratak raspon pažnje, pa iako nekad mislimo samostalnu igru možemo potaknuti veim brojem igračaka, to često ne funkcionira. Zapravo je često i obrnuto.

Osim toga, djeca u ovoj dobi zapravo ne broje darove, tako da se ne treba previše opterećivati ​​oko toga. Dakle, sve ovisi o budžetu i raspoloživom prostoru – nekoliko smislenijih darova, kao što je set drvenih kocki koje će koristiti od sada do neke kasne dobi, ili senzorne igračke, igračke koje zahtijevaju angažman…

 | Author: Freepik Foto: Freepik

5-7 godina

Kako djeca ulaze u ovu fazu, u kojoj je Božić zapravo najprivlačniji - gdje je Djed Božićnjak još uvijek tako stvaran - ravnoteža je posebno teška. Otprilike 5 darova je sasvim u redu za ovu dob. No, to ne znači da to mora biti 5 ogromnih poklona, jedan skuplji od drugog. Ako poklanjate, na primjer, komplet knjiga – zamotajte svaku knjigu zasebno. Neka to budu manji pokloni, nešto što biste ionako kroz godinu kupili djetetu. Plus onaj jedan veliki, najvažniji.

Isto tako, uvjet mora biti da se „pročisti“ dječja soba, odnosno da se riješi dio igračaka i proslijedi drugima koji bi ih mogli koristiti. No, isto tako, pokloni ne moraju biti materijalni. Može to biti paket karata za posjet nekoj igraonici ili godišnja pretplata na neki časopis.

8-12 godina

Ovo je vrijeme kad bi mogli početi pokazivati nezahvalnost i tražiti više nego što su dosad. Isto tako, to je vrijeme kad gotovo samo mali broj djece još uvijek vjeruje u čaroliju, pa znaju da će za poklone novac izdvojiti roditelji. Tu se javlja i mala doza inata, posebno ako još nisu roditeljima otkrili da znaju da Djed Božićnjak ne postoji, pa malo testiraju roditelje. Tako bi mogli tražiti mobitel, tablet ili nešto slično. To ne bi bila pametna odluka, ali ako ionako treba dobiti nešto od tog, Božić može biti prilike.

Ovo je idealno vrijeme da dijete dobije neku nematerijalnu stvar – karte za utakmice omiljenog tima, knjige vezane uz sport kojim se bavi, izlet u neki zabavan muzej… Darova ne mora biti puno, ali moraju biti smisleni, s manje igračaka – ako uopće.

13+ godina

U ovoj je dobi čarolija Djeda Mraza vjerojatno je davna prošlost i u redu je razgovarati s tinejdžerima koji traže puno poklona, te im objasniti da imamo određeni budžet za Božić, te da se tog držimo, čak i ako tako ne ispunimo svaki san s njihovog popisa. U ovoj dobi mogu također dobiti oko 5 poklona, ako uključuju poklone od rodbine. Isto tako, možeš s njima razgovarati o tom što im istinski treba i što uistinu žele, pa možda poklon može biti udio u novcu za novo računalo, ako dijete ima ušteđenu određenu svotu.

Isprobaj pravilo, a ne broj

Ako se čini da brojanje poklona nije u duhu blagdana, isprobaj obiteljsko pravilo koje pomaže djeci da shvate kakav će biti Božić. Možeš s djecom dogovoriti pravilo koje je popularno u posljednje vrijeme na društvenim mrežama. Prema tom pravilu dijete može poželjeti po jedan poklon iz svake kategorije od ovih: „Nešto što želiš, nešto što trebaš, nešto što nosiš, nešto što čitaš.“

Možda te zanima... Kako dijete naučiti zahvalnosti? 10 je jednostavnih načina Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.