Roditelji 13. prosinca 2023.

Njena djeca nisu nikad dobila niti jedan poklon za Božić. Ona ih ne želi razmaziti.

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj ima neke svoje principe kad se radi o odgoju i uvijek ćemo reći da svatko odlučuje za sebe. No, nekad ipak kažemo kad nam se čini da netko jednostavno pretjeruje…

Božić dolazi… I možemo raspravljati volimo li cijelu tu pompu oko Božića ili ne, možemo raspravljati koliko je potrebno potrošiti za taj blagdan i treba li pretjerivati, možemo razglabati o tom koliko poklona bi trebalo dobiti dijete i nosi li Djed Božićnjak i odraslima ili samo djeci… Možemo reći svoje mišljenje. Ali svako će dijete na kraju ipak naći pod jelkom barem neki poklončić.

Ima li to smisla? Tko zna. Je li simpatično i puni li nam srce toplinom? Pa, da. Bismo li djeci uskratili to veselje na božićno jutro samo zbog nekih principa? Pa, većina nas ne bi. Velika većina. No, jedna mama javno je priznala i obrazložila zašto njena djeca nikada nisu dobila darove od Djeda Božićnjaka. Iako su mnogi komentirali kako je jako okrutna zbog tog, ona se ne slaže.

Mama Cherlyn Sue ima dvoje mališana mlađih od pet godina, Jonathana (4) i Emmu (2), a njihova je obitelj odlučila proslaviti veliki dan na neobičan način. Točnije – roditelji su odlučili. Umjesto poklona pod borom, Cherlyn i njezin suprug Jared djecu su odlučili darovati izletima u Novoj godini – poput odlaska u zoološki vrt ili tematski park.

Ova mama čija obitelj živi u Australiji inzistira na tom da njezina djeca ništa ne propuštaju zbog tog što ne dobiju poklone pod borom. Osim samih izleta, oni dobiju i vrijeme sa svakim od roditelja, jedan na jedan, tijekom tih jednodnevnih izleta.

“Božić nam zapravo nije velika stvar jer ovdje nemamo drugu obitelj,” objasnila je ova mama za news.com.au, dodajući da je umjesto toga njezina obitelj već u ovoj godini, kao poklon za prošli Božić, otišla na putovanje.

“Djeca ne dobivaju darove za Božić, ali nisu zakinuta. Imali su toliko nevjerojatnih iskustava i uspomena," rekla je sasvim uvjerena u svoju odluku i ispravnost postupka. No, ne iznenađuje činjenica da je to izazvalo lavinu komentara. Neki su je čak nazvali "zlostavljačicom" zbog ovakvog postupanja i odluke. “Ljudima je jako smiješno što djeca ne otvaraju darove na božićno jutro,” priznala je.

 | Author: LinkedIn Foto: LinkedIn

Netko drugi bi možda pokleknuo i preispitao svoju odluku, ali ne i ova australska mama. Cherlyn kaže da je to ispravno za njezinu obitelj i da na ovaj način spašava svoju djecu od razmaženosti. Osim tog, ona tvrdi da je činjenica da oni Božić slave sasvim na svoj način pomogla da djeca ne pokažu loše ponašanje poput napadaja bijesa i ljutnje zbog nekog poklona koji nisu dobili.

“Djeca se mogu tako brzo razmaziti,” rekla je: “Onda očekuju sve više i više, a popis želja Djeda Božićnjaka tako je dugačak i nedostižan. A kada ne dobiju što su poželjeli, uznemire se. To nije u redu i stvarno nikada nisam željela da moja djeca odrastaju misleći da su njihove 'stvari' najvažnija stvar u njihovim životima."

Hm, iako smo zapravo vrlo neskloni složiti se s pravilom „nema poklona pod borom“, moramo priznati da nam se ne čini da je ova mama potpuno na pogrešnom putu. Čini nam se da bi barem neki kuponi za izlete izgledali tako dobro pod borom… Čisto zbog tog božićnog jutra.

No, Božić nije jedina prilika kad ova djeca ne dobiju poklone. Oni su se, kaže, čak odrekli i rođendanskih poklona. No, umjesto poklona, dobiju, na primjer, veliku proslavu. Zanimljivo.

"Uopće nismo protiv igračaka ili darova, ali mislim da je važno imati razlog za njih," otkrila je, inzistirajući na tome da ne 'mrzi' Božić - unatoč tome što drugi misle. Zapravo, ona i njezina djeca redovito rade stvari poput gledanja božićnih filmova, fotografiranja s Djedom Božićnjakom ili zajedničkog doniranja hrane.

Za Cherlyn je to pravo značenje blagdana. I moramo reći da se u teoriji slažemo s njom. Samo ne volimo nikakve krajnosti…

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.