Pročitajte u čemu je tajna zdravog i jeftinog kuhanja, kako odabrati namirnice i gdje kupovati. Donosimo vam recepte za ručak za četveročlanu obitelj za samo 30 kuna iz kuharice 'Kad kuha supemama'!
Kad kuha Supermama
Majka petero djece u kuharici 'Kad kuha supermama' u izdanju 24sata otkrila je kako za samo 300 kuna pripremiti 30 jela za četveročlanu obitelj. Supermama nije prva koja se bacila u borbu s jeftinom i zdravom pripremom hrane, ali njena tajna je u tome da se nijedna namirnica ne baca nego do kraja iskorištava.
Supermama otktriva da se njena uspješnost krije u akcijskoj kupovini. Preporučuje da je najbolje kombinirati lance trgovina jer se isti proizvod s različitim akcijskim cijenama može naći u različitim trgovinama.
Prenosimo vam recepte za bistru juhu, rižoto s lignjama i biskvit kocke za samo 29,19 kuna!
Bistra juha od povrća
Sastojci:
- 150 g mrkve 0,68 kn
- 100 g korijena peršina 0,70 kn
- 25 g češnjaka 0,25 kn
- 200 g kupusa 0,50 kn
- 100 g krumpira 0,18 kn
- 150 g riže 0,75 kn
- malo nasjeckanog peršina, soli, papra, ulja
- 1,5 l vode
Ukupno: 3,06 kn
Priprema:
Na malo ulja preprži se sitno nasjeckani češnjak. Doda se također sitno nasjeckano povrće te se sve zajedno 10-tak minuta kuha u pola litre vode. Kuhanome povrću potom se dodaje još litra vode. Nakon što zakipi treba smanjiti vatru i kuhati još osam minuta. Za to vrijeme treba rižu na pola skuhati te procijediti i dodati u juhu te sve zajedno kuhati nekoliko minuta. Na kraju se dodaju sol, papar te sitno nasjeckani peršin.
Rižoto od liganja
Sastojci:
- 500 g liganja 10 kn
- 500 g riže 2,50 kn
- 200 g luka 0,50 kn
- 50 g češnjaka 0,50 kn
- 1 dl ulja 1,00 kn
- 1 dl vode (može i bijelog vina)
- sol, papar, malo nasjeckanog peršina
Ukupno: 14,50 kn
Priprema:
Očistiti lignje i narezati ih na sitne komadiće. Na ulju se potom pirja sitno narezani luk i češnjak. Kad porumene dodajemo lignje i papar te pustimo lignje da se malo kuhaju u svome soku. Zatim se dodaje voda (ili vino) te se sve zajedno kuha 15-tak minuta. Kad su gotove, lignje se posole i posipaju sitno narezanim peršinom. Rižu treba skuhati u slanoj vodi s malo ulja da se ne bi “lijepila”. Kuha se 15-tak minuta. Treba je dobro isprati i staviti u kalup za kuglof te je rukom stisnuti i pustiti 15 minuta da odstoji. Potom se riža prebaci na tanjur i time se dobije oblik vijenca. U sredinu se stave prethodno pripremljene lignje. Po “kuglofu od liganja“ se posipa peršin i prelije se umakom. Može se dodati i parmezan.
Umak:
- 25 g češnjaka 0,25 kn
- 1 dl ulja 1,00 kn
- 1 limun 0,80 kn
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- sol, papar
Ukupno: 2,05 kn
Priprema:
U zdjelicu se ulije ulje, sok od limuna, sitno nasjeckani češnjak i peršin. Sve se dobro promiješa, posoli i popapri.
Napomena: rižoto je ukusniji ako se radi s maslinovim uljem i vinom no isplativija varijanta su suncokretovo ulje i voda.
Biskvit kocke
Sastojci:
- 3 jaja 3,42 kn
- 120 g šećera (može i u prahu) 0,76 kn
- 80 g brašna 0,26 kn
- 33 žlice tople vode
Ukupno: 4,44 kn
Priprema:
Miješajući žumanjke sa šećerom dodaju se tri žlice tople vode kako bismo dobili pjenastu smjesu. Zatim se dodaje brašno i snijeg od bjelanjaka te se sve zajedno dobro izmiješa. Gotova smjesa stavlja se u namašćeni protvan u zagrijanu pećnicu. Biskvit se peče na 200°C pet minuta, a potom se temperatura smanji na 160°C i nastavi se peći pola sata. Kad je gotov, biskvit se treba ohladiti.
Krema:
- 0,5 l mlijeka 2,30 kn
- 40 g brašna 0,13 kn
- 100 g šećera 0,63 kn
- 1 vanilin šećer 0,65 kn
- 120 g margarina 1,43 kn
Ukupno: 5,14 kn
Priprema:
Od pola litre mlijeka treba izdvojiti pet žlica i promiješati ih s brašnom. Preostalo mlijeko kuhati dok ne zakipi, dodati šećer, vanilin šećer, razmućeno brašno te sve zajedno kuhati i miješati dok se ne dobije čvrsti puding. U ohlađenu smjesu treba umiješati margarin. Biskvit se prereže na pola, a može i na tri dijela te se premazuje kremom. Gotov kolač reže se na kocke, ali kada se sve dobro ohladi. Kolač je bolji ako se radi dan prije konzumiranja.
Napomena: na kocke se može stavljati sezonsko voće, no najbolje idu banane, čokoladna glazura i šlag.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.