Beba Mama poslije poroda 17. rujna 2014.

Brze slastice koje možete spremiti i uz bebu

rustikalni kolač
Foto: Matejka Buča
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođenje djeteta zahtjeva veliku promjenu životnih navika te prilagođavanje bebinom ritmu zbog čega mlade mame često nemaju previše vremena za kuhanje. Za čitatelje Klokanice Matejka Buča, autorica bloga Life Taste Like Chocolate i mlada mama, odabrala je šest brzih i zdravih recepata za deserte čija priprema ne traje dulje od 15 do 20 minuta!

Matejka Buča | Author: Privatni album Foto: Privatni album

'Pečem kolače uz svoju djevojčicu'

"Rođenje djeteta zahtjeva veliku, ako ne i potpunu promjenu životnih navika i prilagodbu bebinom ritmu. No mislim da svaka mama ima ono nešto čega se ne želi odreći, što je opušta i umiruje. Nekome je to topla kupka, ispijanje kave ili surfanje po internetu – a za mene je to pečenje kolača", kaže Matejka Buča, autorica bloga Life Taste Like Chocolate.  

Iako je nakon rođenja svoje dvomjesečne kćerkice Neve morala usporiti svoj inače aktivan život, Matejka kaže kako je po povratku iz bolnice brzo ponovo bila u kuhinji smišljajući brze i zdrave deserte koje može pripremati dok malena spava.

"Većina ljudi kaže da se mama treba odmarati kad beba spava – no ja se odmaram upravo miksajući kolače", priznaje Matejka koja je za čitatelje Klokanice odabrala pet brzih deserata koje često sprema u zadnje vrijeme i čija priprema traje samo 15 do 20 minuta

"Moja Neva ne spava baš puno po danu pa je stavim u njezinu veselu stolicu ili kolica i povedem sa sobom u kuhinju da me promatra dok kuham. Istovremeno joj glasno prepričavam recept ili pričam neku priču te ju svako malo pomazim kako bi što više osjetila moju prisutnost. Kad bude malo veća, uključit ću je aktivnije u spremanje kolača, možda zavoli mikser kao što ga volim ja", smije se mlada mama.

galetta od bresaka i šljiva | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Galetta od bresaka i šljiva

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 115 g maslaca
  • 25 g šećera
  • 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
  • 2 žlice hladne vode
  • 4 breskve ili nektarine
  • 250 g šljiva
  • 2 žlice šećera + malo za posipanje
  • 1 vanili šećer
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

  • Od brašna, maslaca, šećera, jednog jajeta i vode umijesite tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 30 minuta u hladnjaku
  • Breskve ogulite i narežite na ploškice, a šljive operite i raščetvorite pa sve zajedno pomiješajte sa šećerom, vanili šećerom i cimetom
  • Tijesto razvaljajte na debljinu oko 2 mm u oblik kruga i preselite na protvan obložen papirom za pečenje. Poslažite po tijestu voće ostavivši oko 2 cm praznog tijesta uz rub. Taj prazni dio premažite razmućenim jajetom pa presavinite preko voća. Presavinuti rub također premažite jajetom i posipajte s malo šećera
  • Pecite oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C
  • Ohladite i poslužite razrezano na kriške

Recept je preuzet s Facebook stranice bloga Matejke Buča Life Taste Like Chocolate 

panna cotta | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Panna Cotta s mlaćenicom

Sastojci (za dvije, tri porcije):

  • žličica želatine u prahu + 1 žlica hladne vode
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 55 g šećera u prahu
  • 250 g mlaćenice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g svježih borovnica (150 + 50) ili 150 g zamrznutih
  • 50 g šećera
  • sok pola limete ili cijelog limuna

Priprema:

  • U zdjelicu stavite žlicu hladne vode i po njoj posipajte želatinu, pustite da odstoji 5 minuta
  • Na laganoj vatri kuhajte vrhnje i šećer dok se šećer ne rastopi, zatim dodajte želatinu te miješajte i kuhajte (bez da zavrije) dok se sva želatina ne otopi u vrhnju. Skinite s vatre i umiješajte mlaćenicu i vaniliju
  • Ako planirate panna cottu vaditi iz kalupa, onda kalupe (čaše, zdjelice, šalice) namočite iznutra hladnom vodom i odstranite višak - zatim ulijte panna cottu u njih. Ako ih nećete vaditi, ne morate močiti. Hladite u hladnjaku barem 4 sata, najbolje preko noći
  • Kad vadite panna cottu iz zdjelica, prvo vrhom noža prođite uz sami rub zdjelice i odvojite samo gornji dio kreme od ruba. Zatim zdjelicu na pola minute uronite (ne do vrha, naravno) u toplu vodu. Preokrenite na tanjur i zajedno s tanjurom prodrmajte dok se krema ne oslobodi od stijenki. Sad prelijte preljevom po želji
  • 150 g borovnica kuhajte na laganoj vatri sa šećerom i sokom. Ako koristite svježe borovnice, dio zgnječite pomoću vilice kako bi se napravilo malo tekućine
  • Kuhajte oko 10 minuta, dok se sav šećer ne rastopi i dok ne dobijete gustu, sirupastu tekućinu. Skinite s vatre i ubacite preostalih 50 g svježih borovnica te promiješajte i ohladite
  • Ako radite sa zamrznutim borovnicama, zadnji korak je nepotreban jer one nemaju čvrstu strukturu kao svježe pa se ionako neće istaknuti u sirupu
  • Hladno prelijte preko panna cotte i uživajte! 

Recept Matejke Buča preuzet je s njezinog bloga Life Taste Like Chocolate

rustikalni kolač | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Rustikalni kolač od kupina i krušaka

Sastojci:

  • 90 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 2 jaja
  • ribana korica pola limuna
  • 40 g mljevenih badema
  • 75 g brašna za dizana tijesta
  • 2 manje kruške
  • 100 g kupina (može i zamrznute)

Posip

  • žličica cimeta
  • 2 žlice šećera
  • 15 g maslaca u listićima
  • šaka tostiranih i oguljenih lješnjaka
  • šećer u prahu

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 160°C. Kalup namastite i obložite papirom za pečenje
  • Maslac i šećer miksajte dok se lijepo ne sjedine, zatim im dodajte koricu limuna i umućena jaja, malo po malo, dobro promiješajte. Prestanite miksati i špatulom lagano umiješajte brašno i bademe
  • Kruške ogulite i narežite na ploške ili kockice, a kupine operite. Polovicu krušaka umiješajte u smjesu. Možete umiješati i kupine, ali ja nisam da ne bi pobojale tijesto
  •  Stavite polovicu tijesta u kalup, poravnajte i po njemu posipajte kupine. Zatim prekrijte drugom polovicom smjese, poravnajte i po vrhu poslažite preostale kruške
  • Šećer, cimet i listiće maslaca pomiješajte pa posipajte po kolaču
  • Pecite oko 50 min tj. dok ubodena čačkalica ne izađe čista iz kolača. Još dok je kolač topao, izvadite ga iz kalupa i posipajte grubo nasjeckanim tostiranim lješnjacima
  • Lješnjaci se tostiraju tako da ih malo prepečete na suhoj tavi (da zamiriše) i zatim protrljate kuhinjskom krpom kako biste odstranili ljuskice
  • Kad se kolač ohladi, posijte ga šećerom u prahu i poslužite

 Recept Matejke Buča preuzet je s njezinog bloga Life Taste Like Chocolate

čokoladni brownies | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Super-čokoladni brownies by Jamie Olivera

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 80 g nezaslađenog kakaa
  • 65 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 360 g šećera
  • 4 jaja
  • po želji lješnjaci, bademi, orasi ili sušene brusnice ili višnje (ja nisam koristila, ali treba vam oko 75 g)

Glazura

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan obložite papirom za pečenje
  • Veliku zdjelu s čokoladom i maslacem stavite na drugu u kojoj ste zavreli vodu. Miješajući otopite čokoladu i maslac da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Dodajte sušeno voće ako ga koristite
  • U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi Miksajte da se sjedini. Jaja izlupajte ručno pa dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se ne sjedini
  • Izlijte smjesu u protvan, poravnajte površinu i pecite 20-tak minuta. E sad, brownies moraju biti malo ljepljivi i mekani u sredini, nikako ne suhi kao biskvit. Kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu - ne smije izaći čista
  • Ostavite u protvanu da se ohladi, a zatim izokrenite na ravnu podlogu (u drugi protvan ili na dasku).
  • Ovdje možete završiti, ali meni to nije bilo dovoljno čokoladno (!!) pa sam dodala i glazuru...
  • Za glazuru otopite čokoladu i maslac (ja to radim u mikrovalnoj, samo treba svakih 20 sekundi vaditi i promiješati da se ne pregrije - ali možete i na pari ili jako laganoj vatri) i prelijte preko kolača te raširite preko cijele površine.
  • Narežite na kocke i uživajte

Recept Matejke Buča preuzet je s njezinog bloga Life Taste Like Chocolate

mini integralne pite s pekmezom | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Mini integralne pite s pekmezom

Sastojci:

  • 200 g integralnog brašna
  • 100 g maslaca + za premazivanje kalupa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • pekmez po želji

Priprema:

  • Kalup za muffine ili mini pite premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 180°C
  • Od brašna, maslaca, soli, šećera i jaja umijesite prhko tijesto - mijesite samo dok se ne sjedini. Ako bude mekano, tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na 30 min
  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi na debljinu oko 2 mm. Pomoću čaše odgovarajućeg promjera izrežite krugove. Iskoristite 3/4 tijesta, a od ostatka izrežite zvjezdice, srca, cvjetiće... što god želite za staviti na vrh pita
  • Svaki krug stavite u kalup, napunite s oko jednom velikom žlicom pekmeza po želji pa na vrh stavite zvjezdicu od tijesta. Po želji možete posipati s malo smeđeg šećera - ja nisam
  • Pecite oko 30 min tj. dok pite ne prime lijepu smećkastu boju. Ohladite u kalupu pa izvadite i poslužite

zdravi muffini | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Zdravi muffini s breskvama, šljivama i orasima

Sastojci za 8 muffina:

  • 200 g integralnog brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1⁄2 žličice cimeta
  • Ribana korica 1⁄2 limuna
  • 1 jaje
  • 175 g jogurta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 30 g meda
  • 2 šake krupno sjeckanih oraha
  • 4-5 šljiva
  • 1-2 breskve

Za posip:

  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1⁄2 žličice cimeta
  • Šaka krupno sjeckanih oraha

 Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za muffine obložite košaricama.
  • U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, u drugoj mokre, a voće operite i nasjeckajte na promjer cca 1 cm. Ja breskve nisam gulila – ako želite možete
  • Sjedinite sve sastojke i umiješajte voće i orahe. Pazite da pomiješate samo koliko je potrebno da se sve dobro poveže, ne smijete premiješati smjesu jer će muffini biti žilavi
  • Napunite košarice za muffine gotovo do vrha. Najlakše ih je puniti pomoću grabilice za sladoled kako biste u svaku košaricu stavili istu količinu smjese
  • Za kraj pomiješajte sve sastojke za posip pa posipajte malo po svakom muffinu
  • Pecite 25-30 minuta tj. dok čačkalica koju ste uboli u muffin ne izađe čista. Poslužite tople ili hlade

Recept Matejke Buča preuzet je s portala Gastro.hr 

  • vandax

    Gore iznad naslova Pečem kolače ...  Stoji strana 1-7 pa prelistas.

  • mlesic4

    Gdje je link na tih 5 brzih recepata?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.