Vrtić Prehrana djeteta 2966 prikaza 27. veljače 2019.

Profi trikovi: Što nutricionisti serviraju svojoj djeci za ručak?

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj savjete nutricionista i njihove primjere obiteljskih obroka. Što oni najčešće serviraju svojoj djeci za ručak ili večeru?

Obiteljski obroci su važan dio svakodnevnog života, između ostalog omogućuju priliku za razgovor, ali i za postavljanje rutine. I naravno, ono najvažnije hrana je sastavni dio svakog obiteljskog ručka ili večere. 

Roditelji žele da njihova djeca budu sretna i zdrava, ali nije uvijek lako osmišljavati nutritivno hranjive i ukusne obroke koji će se svidjeti svim članovima obitelji

Šestero nutricionista za portal Huffington Post podijelilo je neke općenite smjernice kad je u pitanju dječja prehrana te otkrilo što oni serviraju svojim mališanima za ručak ili večeru

Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić

Drugačije posložene verzije obroka za odrasle

"Najčešće svom šestogodišnjaku serviram potpuno istu hranu koju jedemo i mi, ali mu je serviram na drugačiji način. Ako primjerice jedemo tjesteninu s puno povrća i umakom, za njega poslužim sve sastojke odvojeno kako bi mu izgledalo poznato, ali da opet ne izgleda preozbiljno." - Kath Younger, nutricionistica i blogerica

Proteini prilagođeni djeci

"Svojoj djeci često poslužujem cjelozrnate fajite ili quesadille s piletinom, svinjetinom ili junetinom, salsom i naribanim sirom i povrćem po izboru. Također im često dajem ribu i rižu, ali na način da primjerice ispečem bakalar ili losos s krušnim mrvicama i s pirjanim povrćem poput brokola ili mrkve." - Elisa Zied, nutricionistica i autorica knjige Feed Your Family Right!

Raznorazne kombinacije

"Kod nas večere često izgledaju kao raznorazne kombinacije jer moja devetogodišnjakinja ne voli baš meso, ali moj sedmogodišnjak ga obožava. Četverogodišnjakinja jede sve, ali ne puno. Zato naša tipična večera uključuje neko povrće poput brokula kuhanih na pari ili pečenih prokulica i glavno jelo poput janjećih tacosa s opcijom graha za moju najstariju kćer.  Također serviram puno različitih i šarenih dodataka, uključujući salatu, avocado, kupus i slično. Na taj način nikad ne radim dva jela već jednostavno razmjenjujem namirnice. Svi uostalom vole složiti svoje tacose drugačije." - Frances Lagerman Roth, nutricionistica i autorica knjige Eating in Color

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nemoj kuhati po željama, ne brini ako ne pojede koji ručak. Neće umrijeti od gladi

Barem pola tanjura povrća

"Moja djeca većinu vremena jedu sve ono što i suprug i ja jedemo. Obiteljski obroci u našem domu uključuju ili neku vrstu mesa ili neku vrstu ribe zajedno s velikom porcijom salate ili kuhanog povrća te zdravih ugljikohidrata. Potičem djecu da napune polovicu svog tanjura s povrćem ili mahunarkama i pokušavam posluživati što šarenije namirnice." - Dena Norton, nutricionistica

Nove namirnice u provjerenim jelima

"Iako uvijek potičem svoju djecu da isprobavaju novu hranu, većinu obroka zapravo vrtimo jedne te iste provjerene opcije. Mesna štruca, lazanje, špageti, tortilje - sva ona jela koja su potpuni obiteljski kliše. Ali, moj trik je da dodajem nove namirnice u provjerena jela, primjerice, za tortilje napravim novi umak od crnog graha ili dodam patlidžane u lazanje. Na taj način svako malo ubacim nešto novo i drugačije, a svi i dalje uživaju u omiljenim jelima." - Regan Jones, nutricionistica i urednica portala Healthy Aperture

Možda te zanima... 5 rečenica koje bi trebala izbjegavati govoriti djeci za vrijeme obroka Vrtić

'Ovo nije restoran' pravilo

"Svi jedemo isto. Uvijek uključimo neki protein, cjelozrnate ugljikohidrate i povrće. Gotovo nikad ne radim komplicirana jela jer za njih jednostavno nemam vremena. Neki primjeri naših zajedničkih obroka uključuju pečeni losos sa sezamom, smeđom rižom i brokulom, piletinu u curryju s pire krumpirom i mahunama, mesne okruglice s tjesteninom i juhu od povrća ili puretinu s gljivama, pečene tikvice, šparoge i papriku. 

Imamo pravilo: 'Ovo nije restoran', što znači da ili jedeš ono što ti je servirano ili preskačeš obrok. Imam četvero djece i svi jedu sve, bez ikakvih problema. Mislim da je najvažnije početi sa zdravom i uravnoteženom prehranom od samog početka i primijetiti ako dijete nešto uistinu ne voli kako bi mogli tu hranu pripremiti na način na koji će ju dijete bar tolerirati." - Rebecca H. Lazar, nutricionistica i osnivačica rekreativnog centra Real Health and Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.