'Povrće je po svim pokazateljima u djece najmanje zastupljena grupa namirnica, posebno u dječaka, a neophodna nam je za zdravlje. I većina roditelja muku muči s unosom dovoljne količine povrća u djece'
Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih praznika, nakon prejedanja teško se vratiti zdravim navikama, poput pripreme zdravih obroka. Cijeli prosinac pratilo nas je pretjerano konzumiranje mesne i teške hrane pa ni ne čudi podatak da u prosjeku dobijemo oko dva kilograma više. Takav tretman svojevrsni je šok za naš organizam. Stoga nutricionisti upozoravaju da je važno na vrijeme prestati s lošim blagdanskim prehrambenim navikama, jer će one u suprotnom rezultirati još značajnijim dobitkom kilograma.
S novom godinom imamo i mogućnost novog početka: zdrava prehrana. Iako istraživanja pokazuju kako ljudi vjeruju da je zdrava hrana nužno i skuplja, radi se uobičajenoj zabludi. Dobrom kombinacijom i mudrim izborom namirnica lako se može uživati u ukusnim jelima čija cijena nije visoka, predstavljaju vrlo zdrav obrok, a osim toga su i niskokalorični.
Ali većini roditelja kad se spomene zdrava hrana, prvo pomisle: "To moj izbirljivac neće jesti". To je onaj osjećaj kada provedeš pola dana u kuhinji, staviš ručak pred klince, a oni samo kažu: "Neću to jesti, nije mi fino". Djecu ne treba siliti da jedu, nego im treba vrijeme provedeno za stolom učiniti zanimljivim. Ako je moguće uključi ih i u pripremu obroka.
Djeca vole biti uz roditelje i vole kad ih uključujemo u svoje poslove
"Znanstveno je dokazano (u više od 70 studija) da djeca koja sudjeluju u planiranju, kupovini i pripremi obroka, imaju bolje prehrambene navike. Mjereni su tanjuri pojedene količine povrća i salata, koji dokazuju kako djeca uključena u aktivnosti oko obroka pojedu više povrća. Povrće je po svim pokazateljima u djece najmanje zastupljena grupa namirnica, posebno u dječaka, a neophodna nam je za zdravlje. I većina roditelja muku muči s unosom dovoljne količine povrća u djece", ispričala je nutricionistica Koraljka Novina Brkić.
Bez obzira koliko djeca imaju godina, priznali mi to ili ne, oni će uživati u ovim, nažalost sve rjeđim obiteljskim ritualima na kraju dana. Zato svi zasučite rukave i bacite se u pripremu brzog, jednostavnog, a prije svega zdravog obroka. Donosimo ti recept za mesno-povrtne polpete s povrćem iz pećnice i blagi tartar umak.
Mesne okruglice s povrćem
Sastojci:
(Za 4 osobe)
- 400 g mljevene junetine
- 1 veća mrkva
- 1 manja tikvica
- 1 srednji luk
- 1 režanj češnjaka
- 2 manja jaja
- 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žličica sitne soli
- na vrh žličice mljevenog papra
- maslinovo ulje za premazati polpete
Priprema:
Mljeveno meso začinite solju i paprom, te mu dodajte povrće koje ste očistili i ogulili, te izblendali na vrlo sitne komadiće. Zatim dodajte umućeno jaje, chia sjemenke i zobeno brašno koje ste napravili od zobenih pahuljica, te sve skupa dobro izmiješajte. Oblikujte okruglice, posložite na pleh obložen papirom za pečenje, te ih pošpricajte maslinovim uljem.
Krumpirići i mrkva iz pećnice
- 500 g krumpira
- 300 g mrkve
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 1/2 žlice suhog ružmarina
- 1 žličica sitne soli
Priprema:
Oguliti krumpire i mrkve i narezati ih na kockice veličine zalogaja. Isprati pod vodom te dobro procijediti od vode. Zatim povrće preliti s uljem, posoliti i začiniti ružmarinom te dobro izmiješati sastojke. Prebaciti povrće na pleh prekriven papirom za pečenje i dobro rasporediti da je sve u jednoj razinu. Pecite povrće 20-ak minuta na 220 stupnjeva s jednim miješanjem sastojka na pola pečenja.
Blagi tartar umak
- 300 g grčkog tipa jogurta
- 2-3 žlice majoneze
- 4-5 srednjih kiselih krastavaca
- 1 manji stručak začinskog bilja
- 1/2 žličice češnjaka u granulama
- prstohvat soli i papra
Priprema:
Promiješamo jogurt i majonezu, a krastavce sitno nasjeckamo ili naribamo na sitnoj strani ribeža. Začine isto sitni nasjeckamo. Umaku dodamo češnjak, sol i papar, pa sve dobro umiješamo i ostavimo 20-ak minuta da se okusi stope.
Uz okruglice posluži i ciklu.
Ovaj recept osmislila je food blogerica Nastasja Chiara Petrić u sklopu projekta "Vrtim zdravi film", a učenici sedmog razreda osnovne škole Jabukovac pod njenim mentorstvom kuhali su, pekli, pripremali razne zdrave delicije - od smoothieja, juhe, preko zdrave pizze pa sve do mesnih okruglica na Zagrebačkom velesajmu.
"Pripremao sam mesne okruglice s puno povrća i žitarica. Dobra strana toga je što to uopće nije masno, a dobijemo sve hranjive nutrijente koje trebamo", ispričao je učenik Roko.
Kako bi se djeca osvijestila, a prvenstveno njihovi roditelji ali i profesori, važna je edukacija. Upravo je na međugeneracijskoj edukaciji temeljen i projekt ‘Vrtim Zdravi Film’, koji od 2011. godine provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé.
"Vrtim Zdravi Film" dio je globalne inicijative "Nestlé for Healthier Kids" koja se provodi u 80 zemalja te obuhvaća više od osam milijuna djece godišnje. U Hrvatskoj je do sada kroz projekt prošlo 30.980 učenika u 500 osnovnih škola, a ukupan broj djece iz regije (uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu) danas je veći od 80.000. Od ove godine uz sedme razrede u projekt će se uključiti i učenici šestih razreda.
Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.