Roditelji 18. travnja 2024.

Imaš li 'sindrom najstarije kćeri'? Evo kojih 8 znakova će ti ukazati na to

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti najstarije dijete u obitelji ima svojih prednosti, ali nije bez mana. Više dopuštenja, ali i više odgovornosti. Više privilegija, ali i više prozivanja…

Ti si najstarija, moraš se brinuti za mlađe. Ti si najstarija, ti si odgovorna za braću i sestre. Ti si najstarija, moraš biti najmudrija. Ti si najstarija, od tebe se očekuje da… Ako si ti najstarija kći u obitelji, sigurno su ti svi ovi scenariji i izjave itekako dobro poznati. Biti najstarije dijete u obitelji sa sobom nosi jako puno pozitivnih stvari, jako puno prednosti, ali isto tako i jako puno onih nešto manje pozitivnih stvari.

Možda te zanima... Evo zašto najstariju djecu često najmanje grlimo i mazimo, a oni to itekako trebaju Školarci

Licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Kati Morton navela je osam znakova „sindroma najstarije kćeri“ u TikTok videu koji je pogledan više od 6 milijuna puta. Nedavno je u New York Timesu objavljen upravo razgovor s njom, i to pod naslovom „Zašto ti velika seka zamjera“.

Prema onom što kaže Morton, osam znakova da imaš „sindrom najstarije kćeri“ su sljedeći:

1. Intenzivan osjećaj odgovornosti

2. Postizanje velikog uspjeha, težnja da bude odlikašica i visoka motiviranost

3. Puno brige i vjerojatno tjeskoba

4. Sklonost ponašanju koje ugađa drugima

5. Teško postavljanje i održavanje granica

6. Zamjeranje braći i sestrama i obitelji

7. Borba s osjećajem krivnje

8. Teškoće u odnosima s odraslima

Keti Morton je ujedno i upozorila da „sindrom najstarije kćeri“ nije službena dijagnoza mentalnog zdravlja, a ona ga je definirala kao „jedinstveni pritisak i odgovornosti koji se stavljaju na najstariju kćer u obitelji“.

@katimorton The 8 signs you have eldest daughter syndrome… #eldestdaughter #siblings #siblingcheck ♬ original sound - Kati Morton, LMFT

I najstarije sestre diljem svijeta mogu se naći u ovom. Itekako. Dokazale su to u komentarima, gdje su mnoge priznale da je njihov položaj u obitelji često stresan. Neki stručnjaci, pak, tvrde da se najstarije kćeri u obitelji često ponašaju kao „bonus roditelji“ koji djeluju kao most između svojih obitelji i vanjskog svijeta. Oni snose najveći teret financijskih i društvenih pritisaka na roditelje i preuzimaju mentalni i emocionalni rad u kućanstvu.

Morton je rekla da je njezina objava na TikToku vjerojatno pogodila živac mnogima "jer je ljudima govorila o određenom problemu na koji nisu mogli utjecati." Mnogi su osjetili olakšanje jer su si konačno mogli reći: „Nisam sama. Nisam ja luda. Ja sam samo najstarija kći.“

Možda te zanima... Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.