Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 25. svibnja 2024.

Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta

Foto: Freepik ; Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Za prvorođeno dijete je tipično da traži odobravanje. Obasuto je s pažnjom i želi biti na mjestima gdje je moć važna', objašnjava Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo

Postoje različite teorije o tome koliko redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta, a provedena su i mnoga istraživanja koja su se bavila tom temom. 

Prvorođeni su pametniji i zarađuju više novaca

Postoje istraživanja koja podupiru ove teorije, a mnogi roditelji će potvrditi to kao svoje iskustvo i složiti se s time. Na primjer, prvom djetetu su pružali više pažnje i vremena. To nije zato što više vole prvo dijete, već zbog toga što su imali više vremena koje nije podijeljeno.

Prvorođeno dijete će sve napraviti prije drugog ili trećeg djeteta - naučit će pričati, čitati, govoriti, itd. Ne zato što je inteligentnije od svoje braće i sestara, nego zahvaljujući roditeljima koji su sve prolazili prvi put, imali su više mogućnosti da se oblikuju njihove vještine. Također, za njih se vjeruje da jako žele udovoljiti svojim roditeljima pa će zbog toga tražiti posao s dobrom plaćom kako bi roditelji bili zadovoljni.

"Za prvorođeno dijete je tipično da traži odobravanje. Obasuto je s pažnjom i želi biti na mjestima gdje je moć važna", objašnjava Michael Grose, stručnjak za roditeljstvo i autor knjige "Why First-borns Rule The World And Last-borns Want To Change It". Baš zbog toga, prema Groseovoj teoriji, prvorođeni su često pouzdani i savjesni, ali i oprezni. 

Možda te zanima... Što datum rođenja govori o tvom i karakteru tvog djeteta? Školarci

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Srednje dijete zna pregovarati

Srednje dijete je često potpuno drugačije od starije braće i sestara. "Jednom kada prvorođeno dijete pronađe svoju ulogu, drugorođeni će tražiti ulogu koja je potpuno suprotna", kaže dr. Kevin Leman, autor knjige The Order Book: Why You Are the Way You Are (Revell). Kod njih je najteže odrediti kako će redoslijed utjecati na njihovu osobnost jer sve ovisi o najmlađem bratu ili sestri. Ako najstarije dijete ugađa roditeljima, onda se srednje dijete može pobuniti kako bi privuklo pažnju. "Najteže je kategorizirati osobine srednjeg djeteta, ali koje god to osobine bile utječu na prvorođenog", kaže Leman.

U očima srednjeg djeteta najstarije dijete ima sve privilegije, a mlađe privlači pažnju i dobije što želi. "Srednja djeca su najspremnija za pregovore", kaže stručnjak dr. Frank Sulloway, autor knjige Born to Rebel (Pantheon). Znaju kako pregovarati, diplomati su i skloni kompromisu, a dobro podnose razočaranja. Imaju realna očekivanja, vjerojatno će biti najmanje razmažena i najsamostalnija. Budući da se često osjećaju izostavljeno, često gravitiraju prema prijateljima izvan obitelji.

Možda te zanima... Sindrom srednjeg djeteta: Po čemu su zapravo uspješniji? Školarci

Najmlađe dijete je drukčije

Nasuprot tome, najmlađe dijete u obitelji slobodnog je duha, šarmer koji zna kako funkcionirati u gužvi i privući pažnju, objašnjavaju teoretičari. Roditelji su bili opušteniji što je rezultat njihovog iskustva s prvim djetetom. Na primjer, "Beba je pala s kreveta. Bit će dobro! Njegov brat je bio dobro kada mu se to dogodilo, a mi smo jurili u bolnicu, sjećaš se?", tako razgovaraju roditelji koji imaju više djece. 

Jesu li roditelji 'slabiji' na prvorođenu djecu?

Kao rezultat opuštenog roditeljskog stila, različiti teoretičari za roditeljstvo kažu da je najmlađe dijete ljubazno, druželjubivo, manje komplicirano ili potrebito nego prvo dijete. Također, može biti manipulativno i koncentrirano na sebe, ali će cijeli vrijeme biti "mamino dijete".

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Social Psychology Review mlađa djeca imaju 1,5 puta veću vjerojatnost da će se izložiti riziku i biti u agresivnijem sportu nego stariji.

Možda te zanima... Zašto je najmlađe dijete najčešće i omiljeno dijete? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.