Vrtić 14. ožujka 2024.

Da, sigurno imaš omiljeno dijete. Ovo su suptilni znakovi koji će to dokazati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možemo tvrditi da roditelji svu djecu vole jednako, možemo to istinski i osjećati, ali činjenica je da su naša djeca često potpuno različita i da bez obzira na sve jedno od djece je uvijek ipak malo bliže srcu…

Svaki roditelj ima svog miljenika među djecom. Da, znamo da kad pročitaš to, djeluje pomalo šokantno. No, to je samo zbog činjenice da to stoji negdje napisano, a nije samo u tvojoj glavi, skriveno kao najveća tajna. Ipak, ako malo razmisliš, nema ništa loše u tom da nam je jedno dijete možda malo draže, bliskije nego drugo ili bilo koje drugo, zar ne?

Možda te zanima... Ne voliš svu svoju djecu potpuno jednako? To je normalno, ali evo što ne smiješ zanemariti Školarci

I svaki roditelj koji kategorički tvrdi da to nije istina – ne govori baš istinu. Jedna je anketa, provedena nedavno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala da je 23 posto mama priznalo da ima svoje omiljeno dijete. Anketa je provedena na 2000 odraslih osoba, a gotovo je sigurno da čak niti u anonimnoj anketi mnogi nisu smogli hrabrosti reći istinu. Istom je anketom utvrđeno da 24 posto muškaraca tvrdi da su baš oni miljenici svojih majki, dok isto tvrdi 17 posto žena.

Ovom su prilikom psiholozi za StudyFinds otkrili koji bi to mogli biti suptilni znakovi koji bi ti mogli reći da si ti baš omiljeno dijete svoje mame. Ili ako to okrenemo – koji su to znakovi koji bi tvom djetetu mogli dati do znanja da je baš ono tvoje omiljeno dijete.

„Često će mami najdraže biti dijete koje ima sličnu osobnost njihovoj - ponekad čak i dijete koje ih najviše podsjeća na njih u mladosti,“ rekla je bihevioralna psihologinja Jo Hemmings iz Velike Britanije za StudyFinds.

No, dodaje ona, postoje i drugi znakovi koji mogu ukazivati na to.

1. Ime ili rođendan kao lozinka

Mama ili tata će često ime ili rođendan omiljenog djeteta odabrati za lozinku ili će u domu biti više slika ili radova tog djeteta.

2. Nema prijekora

Omiljeno dijete roditelji će teže, rijetko ili nikako kazniti. Neće ih često niti prekoriti.

3. Uvijek vjeruju

Roditelji će uvijek vjerovati omiljenom djetetu, odnosno ako postoji neka „optužba“, uvijek će prvo poslušati njihovu stranu, te neće krenuti od pretpostavke da je dijete nešto skrivilo.

4. Pitaju za savjet

Omiljeno dijete uvijek će imati veću šansu sudjelovanja u odlukama, a roditelji će rado potražiti i savjet od omiljenog djeteta.

5. Ton glasa

Da, nevjerojatno, ali upravo je tako. Roditelj ima puno mekši, nježniji glas kad razgovara s omiljenim djetetom, u odnosu na ostale.

Tu su i neke manje opipljive stvari za koje se možda treba malo više potruditi da bi se ustanovilo, odnosno primijetilo da je roditelj sklon nekom djetetu. Na primjer, pored koga će najradije sjesti tijekom zajedničkog obroka ili tko je najčešće tema njihovih razgovora.

No, bez obzira na sve ovo, vrlo je teško nekom djetetu, čak i kasnije u životu, ustanoviti je li baš on(a) omiljeno dijete nekog roditelja, u usporedbi s braćom i sestrama. Ipak je tu uključeno više čimbenika, a čim su u sve uključene emocije, procjena nam ne ide uvijek najbolje.

Naime, svojevremeno su znanstvenici utvrdili da će djeca pogriješiti u oko 60 posto situacija u kojima će procjenjivati jesu li oni miljenici svoje majke.

Možda te zanima... Mama je izazvala žestoke reakcije nakon što je u videu nagovijestila da ima "omiljeno dijete" - i ohrabrila druge da učine isto Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.